Korpus
- sušenky (grahamové) 1 balení
- cukr krupice 2 lžičky
- máslo (rozpuštěné) 6 lžic
- strouhaný kokos 100 g
Ananasová pěna
- ananas 1 ks
- mascarpone 250 g
- moučkový cukr 2 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
- smetana ke šlehání (40%) 300 ml
- koktejlové třešně (na ozdobu)
Koktejl Piña colada vznikl v 50. letech v Portoriku a jeho název v překladu znamená „scezený ananas“. Postupně si získal světovou oblibu díky své exotické chuti a vůni. V dezertní verzi se skvěle snoubí křehká máslová drobenka s krémem z mascarpone a šťavnatým ananasem. Čerstvý ananas seženete snadno v každém větším supermarketu, případně ho můžete nahradit kvalitním ananasem z konzervy ve vlastní šťávě.
Postup přípravy
Rozmixujte sušenky najemno, smíchejte je s cukrem, máslem a kokosem. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 160 °C asi 8 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
Očistěte ananas, většinu nakrájejte na kostičky, zbytek na klínky na ozdobu.
V míse krátce prošlehejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem, přilijte smetanu a vyšlehejte do tuha. Nakonec vmíchejte polovinu kostiček ananasu.
Do skleniček střídavě vrstvěte drobenku, ananas, krém, opět drobenku a zakončete vrstvou krému.
Ozdobte klínkem ananasu a koktejlovou třešní. Nechte vychladit alespoň 30 minut před servírováním.
PRIMA TIPY:
Přidejte trochu bílého rumu do krému pro autentickou chuť originální Piña Colady (pouze pro dospělé).
Místo ananasu zkuste mango, papáju nebo směs tropického ovoce.
Pro lehčí variantu použijte tvaroh nebo řecký jogurt místo mascarpone.
Vyzkoušejte také restovaný ananas s vanilkovou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Restovaný ananas s vanilkovou omáčkou podle Zdeňka Pohlreicha