Suroviny
- led 1 a 1/2 hrnku
- ananas (čerstvý, nakrájený na kousky a zmražený) 1/2 hrnku
- ananasový džus 60 ml
- kokosové mléko 60 ml
- bílý rum 50 ml
- tmavý rum 30 ml
Piña Colada je jednoduchý koktejl z rumu, kokosového mléka nebo smetany a ananasu. Běžně se do něj používá ananasový džus, ale trik profesionálů spočívá v použití zmražených kousků čerstvého ananasu, které během mixování drink ochladí, a výsledný drink nebude tak vodnatý, jako když použijete pouze led.
Kapka historie
Piña Colada je národní drink v Puerto Rico. Nejčastěji se jeho původ přisuzuje Ramónovi „Monchito“ Marrero Pérezovi, který ho stvořil v roce 1954 v Caribe Hilton Beachcomber Baru.
Výběr ingrediencí
Jak už bylo řečeno, k přípravě koktejlu potřebujete jen rum, kokos a ananas, možností, které druhy a konzistence uvedených surovin zvolit, je ale mnohem více.
- V originálním receptu byl použitý zlatý rum Don Q, ale jakýkoli karibský rum bude fungovat také dobře, ať už použijete bílý, zlatý nebo tmavý, případně jejich kombinace, i když přece jen se přikláním spíše k použití zabarvených rumů, které mají komplexnější chuť a výraznou vůni.
- V tradičním receptu se používá čerstvý džus z rozmixovaného ananasu, který se poté přecedí. To ale můžete přenechat profesionálům a v domácích podmínkách použijte koupený ananasový džus, případně do mixéru přidejte pár kousků zamraženého čerstvého ananasu.
- U kokosu je opět několik variant. Pro lehčí drink volte kokosové mléko, pro krémovější chuť můžete použít kokosovou smetanu. V Karibiku se často požívá i slazené kondenzované kokosové mléko, s ním už ale koktejl chutná spíše jako dezert. Naopak, pokud chcete ještě odlehčenější verzi, můžete trochu neortodoxně použít místo kokosového mléka jen kokosovou vodu.
Postup přípravy
- Všechny ingredience (kromě těch na ozdobu) dejte do mixéru a mixujte úplně dohladka.
- Přelijte do vysokých koktejlových sklenic typu Hurricane nebo do jiných libovolných vysokých sklenic.
- Ozdobte klínky čerstvého ananasu, naloženou koktejlovou třešní a ideálně i koktejlovým paraplíčkem, aby byl dojem dokonalý.
PRIMA TIP: Koktejl lze také připravit v shakeru místo mixéru. Jednoduše dejte do shakeru ananasový džus, kokosovou smetanu a rum, protřepejte a přelijte přes led ve sklenici. Výsledek nebude tak našlehaný, ale stále bude chutnat skvěle!
Vyzkoušejte také oblíbený Aperol Spritz podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE