Někdy se zkrátka ruka utrhne. Pokud je to při dochucování pokrmu pálivým kořením, může to pokazit celé jídlo. Přinášíme vám 5 elegantních triků, jak takové jídlo zachránit.
Zachraňte jídlo, které je až příliš pikantní. Pomůže vám těchto 5 triků
Pokud je pokrm až příliš pálivý a i největší rodinný milovník chilli přiznává, že by pálivosti ubral, zůstaňte v klidu. Jídlo rozhodně nevyhazujte. Pálivosti uberete těmito jednoduchými fígly.
Zamíchejte arašídové máslo
U některých asijských jídel se arašídové máslo přidává běžně. Pálivé plameny tak uhasíte a navíc přidáte extra chuť a krémovou texturu. Stejným způsobem zafunguje sezamová tahini pasta.
Přidejte další ingredience
Pokud máte po ruce zbytky ingrediencí, které jste používali do receptu, využijte je. Můžete i zaimprovizovat a přidat další chutě a textury. Zkrátka si s receptem ještě chvilku pohrajte. Díky většímu množství ingrediencí se pikantnost utlumí. Dobrými kandidáty na přidání do receptu jsou vývar, konzervované fazole, brambory, rajčata, kukuřice, avokádo, kokosové mléko a vařená rýže.
Vyzkoušejte vyhlášené kuřecí kung pao s chilli z restaurace Sia podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Mléko neutralizuje perfektně
Možná jste už takovou radu slyšeli. Pokud sníte něco hodně pálivého, napijte se mléka. Ukázalo se, že látka kapsaicin v pálivém chilli se ráda váže na sloučeninu v mléce, která pálivost neutralizuje. Jednoduše přidejte štědrou porci zakysané smetany, créme fraîche, mléka nebo jogurtu do horkého chilli a promíchejte. Nejlepších výsledků dosáhnete s plnotučnými mléčnými výrobky. U rajčatových omáček a dušených pokrmů, do kterých se mléčné výrobky nehodí, zkuste nastrouhat sýr.
Sladké potlačí pálivé
Přidání něčeho sladkého do kořeněného pokrmu, je další skvělý způsob, jak pikantnost snížit. Posypka cukru nebo lžička medu by měla stačit. Přidat můžete i trochu sladkého kečupu.
Kyselina vyhraje nad chilli
Nebojte se do omáčky přidat citrusovou šťávu. Trocha citronu nebo limetky rozjasní ostatní chutě. Účinná je také kapka octa.
Zdroj: allrecipes
redaktorka FTV Prima