Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Vyznáte se v druzích chilli papriček? Poznejte širokou paletu chutí i pálivosti

Chilli - paleta chutí i pálivosti

Chilli - paleta chutí i pálivosti Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Chilli - paleta chutí i pálivosti

Chilli - paleta chutí i pálivosti Zdroj: Thinkstock

Poslední dobou se u nás začíná těšit větší oblibě plodina veskrze exotická, avšak ne úplně neznámá. Mnozí ji opěvují a neumějí si bez ní představit téměř žádné jídlo, někteří k ní přistupují s respektem, ale ve všech vyvolá emoce a vzpomínky, jež s žádnou jinou zeleninou nezažijí. To je chilli.

Seznam.cz banner

V dřívějších letech jsme znali téměř pouze slovenské či maďarské pálivé papriky, placatou Almu, nějaký ten kozí roh či Kristiána a Damiána. Postupem doby se na české pulty dostala italská pepperonchina, thajské ptačí (bird-eye) a výjimečně nějaké to Habanero. Za posledních pár let se ale situace zásadně zlepšila. Vzhledem k tomu že se ve všech možných koutech světa nalézá přibližně čtyři tisíce známých odrůd, jež některé jsou staré tisíce let, paleta chutí, vůní i pálivosti je nesmírně široká. Dnes už se dá sehnat při troše hledání či známosti s nějakým pěstitelem téměř jakékoliv chilli nebo minimálně adekvátní zástupce dané skupiny paprik. Těch základních a nejznámějších z rodu capsicum, tedy paprik, je pět. A jaké to jsou?

Capsicum Annuum

Paprika roční je nejrozšířenějším druhem a v nepálivé formě zastupuje všem známé sladké papriky různých velikostí, tvarů i původu. Ve většině případů je zemí jejich původu Španělsko a Itálie, v červnu až září Slovensko, Polsko, Maďarsko i ČR. V pálivé podobě jsou vedle již zmíněné Almy, Damiána, Kristiána, kozího rohu, například i Jalapeňos, de Padrón (recept na tyto papriky na grilu najdete v odkazu níže) nebo Poblana. „Annuumky“ vynikají svojí masitou stavbou lusku, charakteristickou paprikovou vůní, jiskrnou chutí, která se houpe mezi sladkým a hořkým tónem. Jsou ideální surovinou na grilování, pečení, plnění, dušení, nakládání, sterilování i jako čerstvé do salátu.

Jalapeňos. Foto: Petr Klemeš

Grilované Pimientos de Padrón
Recepty

Grilované Pimientos de Padrón

14

Capsicum Chinense

Prvotním znakem tohoto snad nejzajímavějšího druhu je vysoká, ale opravdu vysoká pálivost. Jeho zástupci pravidelně obsazují první místa v žebříčcích nejpálivějšího chilli na světě a těší se i největší oblibě mezi „chilližrouty“. Nejen pro svůj vysoký obsah kapsaicinu, ale hlavně pro vysoké množství aromatických silic, které stojí za nepopsatelnou vůní i chutí, jež si drží stopy exotického ovoce, jako je mango, limeta, papaya, pomeranč, ale sklouzává například i k náznakům mrkve, meruněk, broskví.

Habanero yellow chinense. Foto: Petr Klemeš

Většina „chinensek“pochází ze střední až jižní Ameriky a karibské oblasti, tedy stejně jako první prokazatelné zmínky o chilli z doby 7500 let př.n.l. Odtud se rozšířily do celého světa a domestikací vzniklo mnoho dalších odrůd. Asi nejznámější odrůdou druhu chinense je Habanero, původem z Mexika. Plody o velikosti přibližně 6 cm s tvarem kvadratické papriky s pálivostí v rozpětí 200–600 tis. SHU v závislosti na kultivaru (nejběžnější Habanero Red, Yellow a Chocolate). Další a neposlední skupinou známých „chinensek“ jsou Naga a Bhut peppers – tedy Naga Jolokia, Naga Morich, Bhut Jolokia a další. V jejich případě už stoupá pálivost přes 1 000 000 SHU, ale nese s sebou pochopitelně i vyšší obsah aromatických silic.

Což potvrzují například kultivary 7POT (původem je Karibská oblast), jež si vysloužily svůj název díky tomu, že jeden lusk bohatě stačí na ochucení a „přiostření“ sedmi hrnců. Obecně se dá dát do souvislosti, že čím vyšší je pálivost, tím stoupá i aroma. V nižších intencích se jedná spíše o jiskrnou a svěží chuť, kdežto například u současné rekordmanky a držitelky světového rekordu v objemu pálivosti – Caroliny Reaper (2 200 000 SHU), jsou silice v obrovské, až parfémové koncentraci.

Carolina reaper chinense. Foto: Petr Klemeš

Využití v kuchyni je díky paletě chutí, vůní i pálivosti velmi široké. Kromě klasických receptů z domovin, odkud tento druh pochází, se hodí do salátů, těstovin, marinád, k masu, do polévek, omáček, k nakládání, zavařování a v neposlední řadě i sušení. Zní to možná až neuvěřitelně, ale takové Habanero, jež nese stopy manga, posune chuť klasického vídeňského guláše o úroveň výš. A pokud máte rádi bezmasé jídlo, zkuste třeba praženici s „chinenskou“, pro mě osobně královnou chilli.

7 pot brain strain yellow chinense. Foto: Petr Klemeš

Capsicum Frutescens

Poznávacím znakem tohoto druhu jsou po většině hojné drobné plody, rostoucí směrem nahoru a zdobící nejeden parapet, neboť díky svému menšímu keřovitému vzrůstu se hodí právě do květináčů. Nejznámějším zástupcem může být Tabasco (viz. foto), tedy odrůda, která dala název známé omáčce, ale mnozí z vás určitě znají italská pepperonchina rostoucí v trsech (odrůda se jmenuje Picante a Mazzeti) nebo portugalskou Malaguetu, Piri-piri a mnoho dalších. Vynikají tenkou slupkou i dužinou, prudkou pálivostí, která však má brzký konec a po stránce chuti se od frutescens dá očekávat jiskrná sladší chuť s aroma podobným Capsicum Annuum (tedy výše uvedené). Je ideálním společníkem při výrobě mnoha omáček, na sušení i nakládání.

Capsicum Pubescens

Peru, Bolívie, Chile a mnoho dalších států hojně pěstuje i zpracovává tento specifický rod chilli. Charakteristickým znakem těchto po většinou jak tenisák velkých masitých a kulovitých plodů je specifická chuť a barva semen, která je hnědá až hnědočerná. Pálivost je mírná, chuť neuvěřitelně jiskrná a nasládlou linku doplňují lehké nádechy exotického ovoce. Jejich vypěstování vyžaduje specifické podmínky, ale v případě úspěchu se vám bohatě odmění. Nejznámějším zástupcem jsou chilli s názvem Rocoto (viz. foto). Ve své domovině suplují naše klasické kvadratické papriky a tím pádem jsou hojně využívány na nadívání různými směsmi masa i zeleniny. V našich končinách se jedná spíše o vzácnější, ne často vídaný druh.

Capsicum Baccatum

Ve své domovině, v Jižní Americe, známé také jako bah-COT-tum bah-KAY-tum. Rostliny tohoto rodu se vyznačují větším porostem a v případě vhodných podmínek jsou jejich výnosy po stránce plodů velmi bohaté. Mezi jejich specifika patří nádherné až dekorativní květy, které se přerodí až po delší době na plod, jenž zraje s ohledem na ostatní chilli delší dobu. Aji (čte se „Achi“). Stejně jako ostatní druhy, mají i Baccatum svoje specifika po stránce chuti. A tím je oříšková chuť opřená o hlavní chuť dané odrůdy. Mohou mít nádech citronu, banánů, melounů, ale i manga. Střední pálivost není tím hlavním důvodem, proč vyhledávat tyto lusky, určitě zde hraje roli vůně a chuť, které má na rozdávání. V kuchyni se s ním můžeme setkat v mnoha jihoamerických jídlech, ale jeho původ nevylučuje použití i v evropských receptech.

Aji lemon drop baccatum. Foto: Petr Klemeš

Jak tedy můžete vidět, není chilli jako chilli. A teď zkuste popřemýšlet, který jiný druh zeleniny toho nabízí víc, je tak krásný a v neposlední řadě je s ním i občas sranda.

Vysvětlení pojmu „kapsaicin“

Je to rostlinný alkaloid obsažený v chilli, který stojí za tím, že paprika pálí. Má mnohé stimulační i léčivé účinky a na podráždění touto látkou reagují pouze savci. Podle mnoha zdrojů slouží jako ochrana rostlin před napadením býložravci. Stejnou látku obsahuje i pepřový sprej.

Vysvětlení pojmu „SHU“: Přesné znění zkratky je Scoville Heat Units, tedy jednotky pálivosti pana Scovilleho, jenž byl známý chemik a vědec, co se jako první začal zabývat měřením obsahu kapsaicinu v chilli a stanovením škály. I když byla původně metoda závislá na ochutnávačích, v průběhu let dospěla až do dnešní chromatografické podoby, jež určí obsah s vysokou přesností. Jednotka určuje, v kolika kapkách vody je neutralizován roztok z daného chilli. Příklad: chilli Jalapeňos mají přibližně 3000–8000 SHU, znamená to, že jedna kapka roztoku by byla neutralizovaná, tedy nebyla patrná v 3000–8000 kapkách vody.

A jdou vůbec vypěstovat v Čechách? Pochopitelně že ano, ale vše záleží na podmínkách, jaké jim nachystáme. V případě teplomilných druhů, jako je chinense, je vhodným místem fóliovník nebo velmi slunné místo v interiéru. U ostatních lze dosáhnout velmi slušných výnosů i pod širým nebem. Semena lze sehnat například v e-shopu www.pedroloco.eu

Autor: Petr Klemeš

Jak zpracovat úrodu chilli papriček
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Jak zpracovat úrodu chilli papriček

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky ovoce zelenina vůně maso salát omáčka paprika chilli papričky mango chilli paprička silice druhy chilli pikantní jídlo

Návrhy pro vás

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy Sladké

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Kuřecí roláda s nádivkou a masovou šťávou podle receptu z Lokálu – dokonalý sváteční oběd Maso

Kuřecí roláda s nádivkou a masovou šťávou podle receptu z Lokálu – dokonalý sváteční oběd

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku Hlavní jídla

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Mandlový tvarohový koláč s makovou náplní – pečený cheesecake pro milovníky českého máku Sladké

Mandlový tvarohový koláč s makovou náplní – pečený cheesecake pro milovníky českého máku

Gratinované brambory s gothajem – jednoduchá večeře pro celou rodinu Hlavní jídla

Gratinované brambory s gothajem – jednoduchá večeře pro celou rodinu

Rolované bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cibulovou omáčkou Omáčky

Rolované bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cibulovou omáčkou

Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně Předkrmy a chuťovky
12

Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně

Těhotnej kuchař: Philly cheesesteak – grilovaný hovězí steak v žemli původem z Filadelfie Maso

Těhotnej kuchař: Philly cheesesteak – grilovaný hovězí steak v žemli původem z Filadelfie


Přečtěte si také

Novinky
Křupavá a svěží kedlubna – jarní poklad, který si zaslouží místo na vašem talíři

Křupavá a svěží kedlubna – jarní poklad, který si zaslouží místo na vašem talíři

Sladké
Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Maso
Kuřecí roláda s nádivkou a masovou šťávou podle receptu z Lokálu – dokonalý sváteční oběd

Kuřecí roláda s nádivkou a masovou šťávou podle receptu z Lokálu – dokonalý sváteční oběd

Hlavní jídla
Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Sladké
Mandlový tvarohový koláč s makovou náplní – pečený cheesecake pro milovníky českého máku

Mandlový tvarohový koláč s makovou náplní – pečený cheesecake pro milovníky českého máku

Prostřeno!
Prostřeno: Honzovy buchty s povidly a tvarohem

Prostřeno: Honzovy buchty s povidly a tvarohem

Prostřeno!
Prostřeno: Pečená kachna se zelím a knedlíkem podle Marie ze Zrádců

Prostřeno: Pečená kachna se zelím a knedlíkem podle Marie ze Zrádců

Prostřeno!
Prostřeno: Portobello tatarák podle Marie

Prostřeno: Portobello tatarák podle Marie

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny Hlavní jídla

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Marry Me pasta s krevetami okouzlí jemnou krémovou omáčkou se sušenými rajčaty Hlavní jídla

Marry Me pasta s krevetami okouzlí jemnou krémovou omáčkou se sušenými rajčaty

Sladké
Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Mandlový tvarohový koláč s makovou náplní – pečený cheesecake pro milovníky českého máku Sladké

Mandlový tvarohový koláč s makovou náplní – pečený cheesecake pro milovníky českého máku

Vanilkové pudinkové řezy s jahodami – oblíbený a lehký dezert na plech Sladké

Vanilkové pudinkové řezy s jahodami – oblíbený a lehký dezert na plech

Maso
Kuřecí roláda s nádivkou a masovou šťávou podle receptu z Lokálu – dokonalý sváteční oběd

Kuřecí roláda s nádivkou a masovou šťávou podle receptu z Lokálu – dokonalý sváteční oběd

Těhotnej kuchař: Philly cheesesteak – grilovaný hovězí steak v žemli původem z Filadelfie Maso

Těhotnej kuchař: Philly cheesesteak – grilovaný hovězí steak v žemli původem z Filadelfie

Sloní žrádlo – retro chuťovka z měkkého salámu, na chlebíčky nebo na vidličku Předkrmy a chuťovky

Sloní žrádlo – retro chuťovka z měkkého salámu, na chlebíčky nebo na vidličku

Předkrmy a chuťovky
Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně
12

Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin Předkrmy a chuťovky

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Nápoje
Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen Nápoje

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen

Espresso Martini doma ke snídani nebo v proslulém baru? Jak si udělat koktejl, který ovládl svět Nápoje

Espresso Martini doma ke snídani nebo v proslulém baru? Jak si udělat koktejl, který ovládl svět

Hlavní jídla
Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček Ryby a mořské plody

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den Ryby a mořské plody

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den

Polévky
Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Krémová kuřecí polévka s máslovými fazolemi – sytý oběd provoněný bylinkami Polévky

Krémová kuřecí polévka s máslovými fazolemi – sytý oběd provoněný bylinkami

Předkrmy a chuťovky
Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně
12

Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin Předkrmy a chuťovky

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Sloní žrádlo – retro chuťovka z měkkého salámu, na chlebíčky nebo na vidličku Předkrmy a chuťovky

Sloní žrádlo – retro chuťovka z měkkého salámu, na chlebíčky nebo na vidličku

Předkrmy a chuťovky
Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Křupavý pečený květák v bagetě s avokádovým dipem
a zeleninovým salátem Vegetariánské

Křupavý pečený květák v bagetě s avokádovým dipem
a zeleninovým salátem

Zelený chřest se sýrovou drobenkou – jarní zelenina v křupavém kabátku Zelenina

Zelený chřest se sýrovou drobenkou – jarní zelenina v křupavém kabátku

Sladké
Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti Sladké

Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti

Tvarohové „cheesecake“ řezy s rebarborou, jahodami a křupavou drobenkou Sladké

Tvarohové „cheesecake“ řezy s rebarborou, jahodami a křupavou drobenkou

Recepty
Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou Saláty

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou

Beze zbytku: Asijský salát s křupavou ochucenou rýží a arašídovým dresinkem Saláty

Beze zbytku: Asijský salát s křupavou ochucenou rýží a arašídovým dresinkem

Omáčky
Rolované bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cibulovou omáčkou

Rolované bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cibulovou omáčkou

Špenátové halušky s nivovou omáčkou, křupavou slaninou a karamelizovanou cibulí Přílohy

Špenátové halušky s nivovou omáčkou, křupavou slaninou a karamelizovanou cibulí

Kopřivová nádivka s mandlemi – lehká jarní klasika ideální nejen na Velikonoce Recepty

Kopřivová nádivka s mandlemi – lehká jarní klasika ideální nejen na Velikonoce

prima-cnn-news

Česko si může oddechnout. Ebola se u pacienta z Bulovky nepotvrdila, oznámil ministr Válek Hádka ve studiu: I vy jste Brusel, vmetla Nerudová Davidovi. Po slovech Knotka vyprskla smíchy Auto na Hodonínsku srazilo skupinu cyklistů. Jeden zemřel, dva jsou vážně zranění

prima-zeny

Režiséři, zpozorněte! Anetu Vignerovou čeká velká herecká kariéra, říká přesvědčivě Kolečko Na co si dát pozor při výběru dovolené? Pět hvězd není zárukou kvality hotelu, říká odbornice Zuzana Stavná jako cvičitelka jógy a spirituální koučka nadzvedne některým mandle

prima-zoom

Požár pražského hotelu měl osm obětí O tajemném asijském jednorožci jste možná nikdy neslyšeli. Bájné zvíře ale skutečně existuje Uhynulé vydry odhalují znečištění řek: Vědci žádají o pomoc veřejnost

prima-fresh

Křupavá a svěží kedlubna – jarní poklad, který si zaslouží místo na vašem talíři Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy Kuřecí roláda s nádivkou a masovou šťávou podle receptu z Lokálu – dokonalý sváteční oběd

prima-cool

Kingdom Come baví novým trailerem Tom Cruise se rozpovídal o Top Gunu 3, chystá i jeden závodní sequel Návrat Buffy má druhou hlavní hvězdu. Herečka ze Star Wars roli získala v dojemném videu se Sarah Michelle Gellar

playboy

Co vás čeká v květnovém vydání magazínu Playboy? Není to lenost, je to terapie: Proč si znovu pouštíme staré dobré seriály? Sexy za všechny prachy: Máma, která z porodnice zamířila na plastiku

lajk

Známý český rapper obviněn ze znásilnění: Parťák Řezníka vysvětlil, co se v Plzni stalo Láďa Hruška se vzdal snu na rekonstrukci stavení. Chátrající dům raději prodává Benda o zápasu s Novotným: Dát mu přes tlamu je občanská povinnost, nejen za Aničku

prima-living

Hana Třeštíková před porodem řeší bydlení. V osmém měsíci předělávala kuchyň Nejteplejší léto všech dob? Meteorologové varují před velkými vedry Bublinový palác Pierra Cardina vznikal 14 let. Dnes patří k nejdražším domům v Evropě

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.