Suroviny
- chilli papričky (čerstvé,odrůdy Cayenne) 2 ks
- slunečnicový olej (za studena lisovaný ) 250 ml
- chilli (drcené chilli vločky) 3 lžičky
- badyán 3 hvězdičky
- bobkový list 3 ks
- celá skořice 1 svitek
- kajenský pepř 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
K přípravě
- bavlněná utěrka
- skleničky (uzavíratelná sklenice (objem 300 ml))
Postup přípravy
- Chilli papričky omyjte, odkrojte z nich stopky a následně je i se semínky nakrájejte nahrubo.
- Ve větší nepřilnavé pánvi rozehřejte všechen slunečnicový olej, poté do pánve přidejte všechny ostatní ingredience (včetně nakrájených papriček) a vše nechte zahřívat 20 minut na mírném až středním plameni. Během zahřívání buďte ostražití a průběžně se ujišťujte, že se koření v oleji nepřepaluje – pokud k tomu dojde, snižte plamen.
- Po uvedené době pánev odstavte a její obsah nechte zcela vychladnout (může to trvat až 1 hodinu). Poté připravte mísu, umístěte do ní síto a do síta dejte bavlněnou utěrku. Přes toto síto následně do mísy přeceďte celý obsah pánve a nechte ho přes síto zcela vykapat.
- Přecezený olej přelijte z mísy do uzavíratelné sklenice a skladujte ho v lednici, kde vydrží až několik měsíců.
Domácí chilli olej s aromatickým kořením 2 Zdroj: Jak jíme zdravě v létě