Domácí chilli olej s aromatickým kořením

Moje hodnocení
8x

Chilli olej je báječný způsob, jak dát jídlům parádní švih. Nejde jen o ostrost, voňavé koření dodá další rozměr chuti i vůně. Používejte na maso, saláty, těstoviny nebo třeba na asijské knedlíčky.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • čerstvé chilli papričky odrůdy Cayenne 2 ks
  • za studena lisovaný slunečnicový olej 250 ml
  • drcené chilli vločky 3 lžičky
  • kajenský pepř 1 lžička
  • sůl 1/2 lžičky
  • badyán 3 hvězdičky
  • bobkový list 3 ks
  • celá skořice 1 svitek

K přípravě

  • bavlněná utěrka
  • uzavíratelná sklenice (objem 300 ml)

Postup přípravy

  1. Chilli papričky omyjte, odkrojte z nich stopky a následně je i se semínky nakrájejte nahrubo.
  2. Ve větší nepřilnavé pánvi rozehřejte všechen slunečnicový olej, poté do pánve přidejte všechny ostatní ingredience (včetně nakrájených papriček) a vše nechte zahřívat 20 minut na mírném až středním plameni. Během zahřívání buďte ostražití a průběžně se ujišťujte, že se koření v oleji nepřepaluje – pokud k tomu dojde, snižte plamen.
  3. Po uvedené době pánev odstavte a její obsah nechte zcela vychladnout (může to trvat až 1 hodinu). Poté připravte mísu, umístěte do ní síto a do síta dejte bavlněnou utěrku. Přes toto síto následně do mísy přeceďte celý obsah pánve a nechte ho přes síto zcela vykapat.
  4. Přecezený olej přelijte z mísy do uzavíratelné sklenice a skladujte ho v lednici, kde vydrží až několik měsíců.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty