Kateřina Bičíková

Sečuánský chilli olej

Moje hodnocení
13x

Vypadá jako obyčejný chilli olej, ale zdání klame. Sečuánský pepř a další voňavé koření ho posouvají do méně známých chuťových končin. Kvůli lehce znecitlivujícím účinkům sečuánského pepře se chilli papričky projeví až hlouběji na jazyku a představí se překvapivými tóny. Tento voňavý ostrý olej oceníte na všech asijských jídlech.

1 porce
60 minut
asijská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Sečuánský pepř trochu nadrťte v hmoždíři. Česnek oloupejte a stroužek lehce rozmáčkněte naplocho nožem, aby se z něj uvolnily silice.
  2. V menším rendlíku zahřejte olej se vším kořením kromě chilli a soli, až se začnou tvořit bublinky. Teplotu stáhněte na minimum tak, aby se bublinky sice stále tvořily, ale koření nečernalo. Takto prohřívejte klidně hodinu, minimálně však 30 minut.
  3. Do jiného rendlíku nebo ohnivzdorné misky vsypte chilli vločky a sůl a promíchejte. Horký olej sceďte na tuto směs a dobře rozmíchejte.
  4. Přelijte do vyvařených suchých lahviček. V chladu vydrží olej minimálně půl roku.

PRIMA TIP: Chilli olej je báječná přísada do mnoha nejen asijských jídel. Do oleje můžete přidat různé typy chilli vloček, podle toho, jak ostré máte rádi pokrmy. Milovníkům pálivého můžeme doporučit chilli vločky Habanero od TheChilliDoctor, které oplývají květinovou vůní s tóny kokosu a žlutého melounu.

PRIMA TIP: Fagara, japonský, čínský či nám nejznámější sečuánský pepř vlastně není pepř, ale sušené tobolky keře žlutodřev peprný. Má různou barvu podle místa, kde roste – čínský je červený, nepálský červenohnědý a indický skoro černý. Vždy má ale ostrou chuť a citronovou vůni. Jeho množství v receptu volte podle kvality a intenzity pepře.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Bičíková

Chilli kuchařka Kateřina Bičíková

Pokud to s chilli myslíte vážně, tato ďábelská knížka by ve vaší knihovně měla mít čestné místo. Je vtipným průvodcem pěstováním, zpracováním, a hlavně vařením s chilli papričkami. V knize najdete 80 originálních a lety ověřených receptů food editorky Kateřiny Bičíkové doplněných krásnými fotkami Jakuba Jurdiče. Recepty jsou srozumitelně popsané i pro nekuchaře, a kromě geniálních pálivých omáček se můžete těšit na nejpopulárnější pálivé pokrmy z celého světa. (pad thai, chili con carne nebo vindaloo) i české kuchyně (božský pivní guláš či pikantní utopenci), ale myslí se i na vegetariány (spousta receptů, ve kterých vám maso rozhodně chybět nebude), alkoholiky (kapitola plná drinků) a sladkomily (neuvěřitelné, sladce-pálivé dezerty).

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty