Těhotnej kuchař učí lidi vařit jednoduše a chutně. Největší chybu podle něj dělají už při nákupu

Těhotnej kuchař rozhovor

Jaroslav Vajgl, známý jako Těhotnej kuchař, má v součtu přes milion a půl sledujících na sociálních sítích. Někteří se na jeho videorecepty dívají jen pro zábavu a čekají na legendární hlášky, čím dál víc lidí ale podle nich úspěšně vaří. Co práce Těhotnýho kuchaře obnáší a v čem jsou na něj lidé nejvíce přísní?

Projekt Těhotnej kuchař je částečně dílem pandemie covidu, kdy musel jeho autor zavřít své provozovny a peníze mu postupně docházely. S vařením měl zkušenosti bohaté, ale s natáčením na sociální sítě žádné. Velkou inspirací mu byly děti, které ho přivedly k TikToku. Teď už je do projektu zapojen nejen syn Jaroslava Vajgla, ale i synové jeho přítelkyně. I ona sama se ve videích občas objeví, ovšem jen zezadu, jako ‚paní Columbová‘.

Kdo je Těhotnej kuchař

Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař vytváří obsah ve formě videoreceptů na sociálních sítích YouTube, TikTok, Instagram a Facebook. S tvorbou začal během pandemie covidu-19 a ke konci roku 2023 už měl jeden a půl milionu sledujících. Získal také ocenění Křišťálová lupa za rok 2022 a v roce 2023 vyhrál se svou tvorbou hned ve třech kategoriích – One (wo)man show, Cena popularity a Online video.

  • Když vznikal projekt Těhotnej kuchař, tak už jste měl zkušenosti s vařením i s natáčením?

S vařením ano. Vařím, dejme tomu, 25 až 28 let, ale s natáčením vůbec. Začínali jsme tak, že to nevlastní syn natáčel na takový lepší foťák, který snímal i video, a mluvil jsem přímo do něj a trvalo to strašně dlouho. Prostě recept, který by se uvařil za hodinu, jsme dělali třeba pět hodin a bylo to šílené. I ta postprodukce. Když se v té přímé řeči něco nepovedlo, muselo se to točit znovu, třeba se i o krok vrátit ve vaření.

  • Co všechno tedy obnáší produkce jednoho videa? Kolik hodin vám to zabere třeba denně nebo měsíčně?

Někdy trvá i 2–3 hodiny dát jen samotný recept dohromady. Když to vezmu kolem a kolem, tak to je třeba 10–12 hodin, z kterých je pak třeba minutový až dvouminutový videorecept na sociální sítě. Dřív, když jsem začínal na TikToku, tak jsem vydával jedno video denně a byl jsem tam na takových 300, 320 hodinách měsíčně asi půl roku v kuse, což nedělalo dobrotu ani mě, ani doma. Postupně jsem do toho zapojil víc lidí, ale i tak si myslím, že jsem na nějakých 250 hodinách měsíčně, takže řekněme třeba 1,5 úvazku. K tomu se vážou i některé komentáře lidí, proč dávám reklamní videa nebo spolupráce se značkami – protože prostě už nemůžu chodit do žádné jiné práce a nějak se živit musím. Všechny sociální sítě kromě YouTube jsou zdarma a nemáte z nich žádný příjem…

  • Jak vznikl váš specifický komentář, který je spojený s recepty a vaši fanoušci ho milují?

Jak jsem začal na TikToku, tak jsem k videoreceptům dával podkresovou hudbu – v té době videa mohla být dlouhá maximálně jednu minutu. Až jsem asi po dvou, třech měsících na TikToku narazil na profil Kikinky Zemánkové, která vaření namlouvala tak trošku hrubě a od podlahy. Mně se to strašně zalíbilo, tak jsem to chtěl vyzkoušet. A hned po prvním videu mi sledovanost prostě vystřelila. Takže to byla ta první inspirace, ale dělám to trochu jinak než ona.

  • Já vás sleduji oba a lidé v komentářích (podle toho, koho déle znají) si myslí, že si třeba navzájem přebíráte nápady…

Stává se to často, já jsem to už několikrát zmínil v nějakém videu, několikrát jsem to zmínil v rozhovorech, ale samozřejmě se to nemůžou dozvědět všichni, takže nás vzájemně obviňují, kdo podle koho opisuje.

Vyzkoušejte rozlítaného španělského ptáčka podle vidoereceptu s Těhotným kuchařem

Kompletní recept najdete ZDE: Těhotnej kuchař: Rozlítaný španělský ptáček – jednodušší verze české klasiky

  • A co vaše specifické hlášky? Někde jsem četla nebo slyšela v rozhovoru, že si některé z nich dopředu připravujete. Kde všude čerpáte ty ‚střípky‘?

Hodně z komediálních televizních seriálů, jako je třeba Teorie velkého třesku. Z toho mám hodně hlášek. Spoustu lidí pak nevědomky přidá něco do komentářů a já mám v telefonu v poznámkách složku, kam si všechny ty hlášky píšu. Teď jich tam je ještě asi přes 100. A ve chvíli, kdy se to k tomu receptu hodí, tak to vytáhnu, smažu to z poznámek, aby se to neopakovalo v dalším videoreceptu… ale kolikrát nevím, co jsem řekl v předchozím videu a když to zapomenu smazat, tak se může stát, že se ta hláška objeví ve videích třeba vícekrát.

  • Což asi není vůbec na škodu?

Pro mě určitě ne, ale spravedliví diváci to odhalí a napíšou do komentáře, že už to slyšeli. Třeba u kuřete na paprice… Hlídají mě.

  • Co jste tedy zažil za největší hejt, a naopak nejhezčí pozitivní zpětnou vazbu?

Hejterů je spousta, třeba pět, deset kvalitních denně. Já je automaticky blokuji, už se s nikým nevybavuji. Ze začátku jsem to dělal, ale pak jsem zjistil, že je to ztráta času, takže to řeším rychle. A pochvalných komentářů je spousta, hlavně na Facebooku. Tam je ta komunita, řekněme, starší oproti těm ostatním sociálním sítím. Hlavně dámy se rády vypisují v komentářích, což mi samozřejmě dělá radost, takže tam i s nimi komunikuji – těžko vybrat jen jeden komentář.

Inspirujte se receptem na ultimátní camping salát a připravte ho podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Těhotnej kuchař: Camping salát – neodolatelná klasika všech bufetů a lahůdkářství

  • Sociální sítě si tedy spravujete sám?

Spravuju si je sám, jenom mám ještě skupinu na Facebooku – Vaříme s Těhotným kuchařem, kde je podle mě teď asi tak 150 000 členů, tak na tu mám dvě holky, které ji spravují, protože se přijímají noví členové a každý příspěvek, který uživatelé přidají, musí projít kontrolou. Pravidlo je nastavené tak, že lidé nevkládají jenom fotku jídel, ale musí tam být i krátký popis postupu vaření. Protože skupin, kde se vkládají jenom fotky jídel, je plný český Facebook, tak jsem to chtěl dělat trochu jinak…

  • Dá se podle vašich zkušeností uvařit kvalitně, chutně a zároveň levně?

Já si myslím, že určitě dá. Dostávám buď zprávou nebo v komentářích denně desítky, možná i stovky, reakcí a fotek jídel, která diváci podle mých videoreceptů uvařili, což mi dělá samozřejmě radost. Bývá tam i zpětná slovní vazba, že to uvařili a jenom se potom zaprášilo, takže si myslím, že značná část České republiky i Slovenska podle těch videoreceptů opravdu vaří.

Vyzkoušejte virální chlebíček na řízku podle vidoereceptu s Těhotným kuchařem

Kompletní recept najdete ZDE: Těhotnej kuchař: Chlebíček na řízku – to nemůže chutnat špatně!

  • Řekl byste, že je nějaká chyba, kterou Češi obecně ve vaření dělají? Často si například stěžujeme, že není možné kupovat maso nebo vařit zdravě, protože na to nemáme, je to drahé. Tak kde děláme tu chybu?

Lidé tomu věnují málo času. I té přípravě vaření na celý týden, protože mnohem lepší je samozřejmě koupit tříkilový kus masa, vyčíhnout si třeba nějakou akci, rozporcovat si ho a vymyslet z toho tři druhy jídel, než chodit pro půlkilové kousky do supermarketu nebo si je nechat vozit nějakým kurýrem. Ceny jsou pak samozřejmě úplně jiné. Zkrátka vymyslet, co vařit do budoucna, a ne jít do krámu s tím, že ‚dneska bude rajská‘. Myslím si, že se tím dá ušetřit minimálně třeba 30 % nákladů.

Jaké recepty u Těhotnýho kuchaře nikdy neuvidíte a proč? Co si myslí o vyprošťovácích a jak se mu podařilo zhubnout 14 kilo? Pusťte si celý rozhovor s Jaroslavem Vajglem v úvodu článku.

Zdroj: autorský text

Autor článku

Marie Makovská

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima, Prima Ženy

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty