Suroviny
- uzená slanina (z boku, nakrájená na větší kostičky) 400 g
- cibule (nakrájená na kostičky) 2-3 ks
- rozmarýn (nasekaný nadrobno)
- tymián (nasekaný nadrobno)
- chilli paprička (nakrájená na malé kostičky) 1/2 ks
- česnek (nasekaný najemno) 4 stroužky
- cukr krystal 50 g
- bílý vinný ocet 50 ml
- suché bílé víno 100 ml
- espresso 2 ks
- melasa (třtinová) 1 lžíce
- voda 150-200 ml
- pepř (čerstvě namletý)
Měl bych tady něco pro fajnšmekry, slaninádu nebo jestli chceš, slaninovej džem. A dopředu tě varuju, že na tom budeš závislej.
Postup přípravy
- Sežeň si pořádnou slaninu z boku, z nějaký lisovaný anglický to bude tak půlka muziky.
- V pánvi na mírným ohni slaninu pomalu orestuj, žádnej povinnej rychlej sex, protože je středa. Lásku a čas.
- Když ti to přibližně za půl hodiny začne pěnit a slanina bude zlatá, tak si ji přeceď a asi polovinu toho výpeku dej do rendlíku. Hlavně ten zbytek nevylejvej, na tom si krásně opečeš třeba brambory.
- Cibuli orestuješ, když začne bejt průhledná, přidej rozmarýn a tymián, pak přidej do hrnce i chilli papričku. Chvilku to orestuj a bude následovat česnek, ten tam nech tak minutu rozvonět. Pak tam nasypej cukr a nech rozpustit.
- Přilej bílej vinnej ocet a tady nechybí ani balsamico, kámo. Na to bílý víno, 5 minut provařit a pak espresso.
- Teď přidáš třtinovou melasu, já ji kupuju v Benu lékárně, pokud nemáš, můžeš dát javorovej sirup.
- Vrátíš zpět orestovanou slaninu, rozmícháš a přileješ vodu. Necháš mírným varem vařit a otevřeš si zaslouženou odměnu.
- Po 2,5 hodinách, kdy jsem ještě přilil asi deci vody jsem se dostal na tuhle konzistenci (viz video). Vypni sporák, přidej čerstvě namletej pepř a naposledy zamíchej. Teď už si to jenom nandej do nějakých skleniček s víčkem a nech vychladit. Skvěle se to hodí do burgerů, sendvičů nebo toastů. Nakonec to ale stejně budeš žrát lžičkou jako jogurt.