Víte, co spojuje jména jako Jamón Serrano, Jamón Ibérico nebo Cecina? Jsou to neodolatelné lahůdky, které přinášejí do našich chuťových pohárků dílčí kousíčky španělské kulinářské tradice.

Tajemství španělských uzenin: Jak si vybrat ten pravý kousek? Zdroj: iStock
Víte, co spojuje jména jako Jamón Serrano, Jamón Ibérico nebo Cecina? Jsou to neodolatelné lahůdky, které přinášejí do našich chuťových pohárků dílčí kousíčky španělské kulinářské tradice.
Mezi nejznámější druhy španělských uzenin patří Jamón Serrano a Jamón Ibérico, ale existuje mnoho dalších variant, jako například chorizo, salchichón, lomo, panceta a lardo. Každý druh má svou vlastní unikátní chuť a texturu. Rozdíl mezi Jamón Serrano a Jamón Ibérico není jen v jejich názvu. Jamón Serrano, vyráběný z masa bílých prasat, je hojnější a dostupnější variantou, zatímco Jamón Ibérico je považován za luxusní delikatesu. Maso iberských prasat je bohaté na mastné kyseliny, což přispívá k jeho jedinečné chuti a textuře.
Jak vybírat správné španělské uzeniny?
Pátrejte po původu masa. Vyhlášené oblasti produkce jamónu jsou Extremadura a Teruel. Doporučuje se vybírat produkty, které mají původní španělský základ, neboť to ovlivňuje kvalitu a chuť. U španělských uzenin se také často setkáte s označeními jako "Cebo" a "Bellota". Cebo znamená, že zvířata měla různorodou stravu, zatímco Bellota znamená, že byla krmena výhradně žaludy a bylinkami, což má vliv na chuť a kvalitu masa. Prasata také žijí volně v dubových hájích a každé z nich má alespoň 1 hektar pro sebe.
“Při výběru jamónu je důležité brát v úvahu jeho zralost a původ. Nejlepší kusy pocházejí z oblastí jako Extremadura nebo Teruel a mají označení 'RESERVA' nebo dokonce 'Gran RESERVA', což garantuje optimální kvalitu a chuť díky dlouhodobému zrání,” dodává majitelka e-shopu s delikatesami Jaroslava Šnejdarová.
Pozor si dávejte i na cenu produktu. I když cena nemusí vždy znamenat kvalitu, podezřele nízká cena by vás měla upozornit. Kvalitní španělské uzeniny mají svou hodnotu, levné produkty mohou být neznámého původu nebo nízké kvality. A jak jsou na tom tyto lahůdky s trvanlivostí? Jamón má životnost minimálně 12 měsíců, ale pokud ho nakrojíte, doporučuje se zkonzumovat do 2 měsíců, aby si zachoval svou šťavnatost a chuť.
A tak, ať už si dopřejete klasický Jamón Serrano nebo luxusní Jamón Ibérico, španělské uzeniny vám přinesou explozi chutí a vůní, které si budete pamatovat ještě dlouho po posledním soustu. Buen provecho!
Zdroj: edelikatesy.cz; zdroj foto: iStock
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living