Důvod, proč Španělé večeří tak pozdě a odpoledne drží siestu, není takový, jaký byste čekali

Tato evropská země je už léta proslulá velmi pozdní večeří, obvykle kolem 22:00, společně s celonárodní politikou siesty uprostřed odpoledne. V tuto dobu se obvykle většina obchodů a podniků na zhruba dvě hodiny zavírá, aby si zaměstnanci mohli odpočinout.

Důvod těchto zvyků však nemá nic společného s pohodovou a uvolněnou kulturou nebo horkým počasím. Ve skutečnosti to má co do činění se složitou historií.

Podle článku časopisu Food & Wine žijí Španělé v nesprávném časovém pásmu už od druhé světové války. Podle zeměpisné polohy se Španělsko nachází ve stejné oblasti jako další země, například Portugalsko, Maroko a Spojené království, které se řídí greenwichským časem (GMT).

Ve Španělsku však platí středoevropský čas (SEČ), který je posunut o hodinu dopředu, za což může bývalý španělský vůdce generál Francisco Franco, který tuto změnu zavedl, aby se lépe přizpůsobil nacistickému Německu.

Ani po skončení války se hodiny nevrátily zpět. Doba jídla ve Španělsku, pracovní dny, a dokonce i televizní programy byly posunuty o hodinu dopředu, a proto byly dny delší.

V roce 2016 oznámil premiér Mariano Rajoy plány na posunutí hodin zpět na GMT ve snaze zrušit siestu a nastavit konec španělského pracovního dne na 18:00 místo 20:00. Navzdory podpoře veřejnosti se zdá, že rozhodnutí Španělska změnit časová pásma bylo odloženo.

Jednou z výhod změny času je, že letní dny jsou nádherně delší – západ slunce může být kolem 22. hodiny – nicméně to může také znamenat temnější zimní rána, kdy slunce vychází až po deváté hodině ranní.

José Luis Casero, předseda Národní komise pro racionalizaci španělských jízdních řádů, řekl BBC: „Kdybychom změnili časová pásma, slunce by vycházelo o hodinu dříve a my bychom se probouzeli přirozeněji, doba jídla by byla o hodinu dříve a my bychom si mohli dopřát hodinu spánku navíc.“

Zdroj: www.travelandleisure.com

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty