Suroviny
- kuřecí stehno 4 ks
- klobása chorizo 250 g
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- tymián 5 snítky
- rozmarýn 2 snítky
- mletá paprika 1 lžička
- římský kmín 1 větší lžička
- bobkový list 2 ks
- suché bílé víno 250 ml
- kuřecí vývar (nebo zeleninový) 400 ml
- krájená rajčata 400 g
- zelené olivy (bez pecek a ochucení) 150 g
- hrášek (čerstvý nebo mražený) 150 g
- pepř
- sůl
Postup přípravy:
- Nejprve si připravte všechny suroviny. Chorizo nakrájejte na 3 mm silné plátky. Cibuli očistěte a nakrájejte najemno, česnek prolisujte.
- Kuřecí stehna očistěte od případných chloupků a tvrdých částí a poté je omyjte, usušte papírovou utěrkou a následně pořádně osolte a opepřete. Ve velké pánvi rozehřejte trochu oleje a kuřecí stehna na něm poctivě opékejte z obou stran zhruba 8 minut (dohromady), aby měla hezky zlatavou barvu a křupavou kůrčičku.
- Poté je z pánve vyndejte a odložte stranou. Na pánvi následně opečte chorizo (nemusíte ho podlévat olejem, samo totiž pustí tuk, a proto by další podlití bylo zbytečné). Chorizo opečte do hněda.
- Dále přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Následně orestujte česnek a poté vše zasypte mletou paprikou a římským kmínem. Přidejte tymián, rozmarýn, bobkové listy a vše zlehka promíchejte a nechte rozvonět. Koření neopékejte příliš dlouho – tím, že zahrnuje papriku, je velmi důležité dbát na to, abyste ho nepřipálili. Spálená paprika je totiž hořká a mohla by pokazit celý pokrm.
- Připravenou směs zalijte vínem a vývarem. Dále přidejte krájená rajčata a opečená kuřecí stehna. Při nákupu rajčat vybírejte pečlivě, do tohoto pokrmu patří sladká, sluncem provoněná rajčata. Některá rajčata mohou působit kysele a celý pokrm by tak mohl mít kyselejší chuť, což nechcete. Pokud se vám nepodaří sehnat sladká rajčata, přidejte na závěr po ochutnání trochu cukru, který jídlo chuťově doladí.
- Pánev přiklopte poklicí a nechte 1 hodinu dusit. Po hodině dušení vyzkoušejte, zda jsou kuřecí kousky již měkké – pokud do nich bez problému zapíchnete vidličku, máte hotovo. V tom případě přidejte do kotlíku olivy a hrášek a vše duste ještě dalších 15 minut.
- Na závěr vše dle potřeby dochuťte solí a pepřem. Někdy se může stát, že kuřecí kousky pustí více vody, a proto omáčka zřídne. V takovém případě je vhodné při přidání oliv a hrášku vyndat kuřecí stehna a omáčku dle potřeby zredukovat.
- Hotový kotlík podávejte ještě horký a jako přílohu volte čerstvé bílé pečivo a nebo vařenou rýži či brambory.
Další tip na chutné kuře? Vyzkoušejte tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE
A co jiné kuřecí recepty? Máme jich opravdu dost!