Neplecha na plechu

Estofado de pollo: Španělský kotlík s kuřetem, chorizem a olivami

Moje hodnocení
1x

Estofado de pollo espaňol, tedy španělské kuře. Tento pokrm najdete nejen ve Španělsku, ale i v dalších španělsky mluvících zemích. Někde k němu přidají bílé fazolky, jindy zase kukuřici a nebo právě hrášek. Vpusťte do své kuchyně chutě a vůně středozemního moře.

4 porce
120 minut
španělská

Suroviny

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravte všechny suroviny. Chorizo nakrájejte na 3 mm silné plátky. Cibuli očistěte a nakrájejte najemno, česnek prolisujte.
  2. Kuřecí stehna očistěte od případných chloupků a tvrdých částí a poté je omyjte, usušte papírovou utěrkou a následně pořádně osolte a opepřete. Ve velké pánvi rozehřejte trochu oleje a kuřecí stehna na něm poctivě opékejte z obou stran zhruba 8 minut (dohromady), aby měla hezky zlatavou barvu a křupavou kůrčičku.
  3. Poté je z pánve vyndejte a odložte stranou. Na pánvi následně opečte chorizo (nemusíte ho podlévat olejem, samo totiž pustí tuk, a proto by další podlití bylo zbytečné). Chorizo opečte do hněda.
  4. Dále přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Následně orestujte česnek a poté vše zasypte mletou paprikou a římským kmínem. Přidejte tymián, rozmarýn, bobkové listy a vše zlehka promíchejte a nechte rozvonět. Koření neopékejte příliš dlouho – tím, že zahrnuje papriku, je velmi důležité dbát na to, abyste ho nepřipálili. Spálená paprika je totiž hořká a mohla by pokazit celý pokrm.
  5. Připravenou směs zalijte vínem a vývarem. Dále přidejte krájená rajčata a opečená kuřecí stehna. Při nákupu rajčat vybírejte pečlivě, do tohoto pokrmu patří sladká, sluncem provoněná rajčata. Některá rajčata mohou působit kysele a celý pokrm by tak mohl mít kyselejší chuť, což nechcete. Pokud se vám nepodaří sehnat sladká rajčata, přidejte na závěr po ochutnání trochu cukru, který jídlo chuťově doladí.
  6. Pánev přiklopte poklicí a nechte 1 hodinu dusit. Po hodině dušení vyzkoušejte, zda jsou kuřecí kousky již měkké – pokud do nich bez problému zapíchnete vidličku, máte hotovo. V tom případě přidejte do kotlíku olivy a hrášek a vše duste ještě dalších 15 minut.
  7. Na závěr vše dle potřeby dochuťte solí a pepřem. Někdy se může stát, že kuřecí kousky pustí více vody, a proto omáčka zřídne. V takovém případě je vhodné při přidání oliv a hrášku vyndat kuřecí stehna a omáčku dle potřeby zredukovat.
  8. Hotový kotlík podávejte ještě horký a jako přílohu volte čerstvé bílé pečivo a nebo vařenou rýži či brambory.

Další tip na chutné kuře? Vyzkoušejte tento videorecept:

Kompletní recept najdete ZDE

A co jiné kuřecí recepty? Máme jich opravdu dost!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty