Pikantní kuře ve španělském stylu s chorizem a olivami

Moje hodnocení
8x

Chorizo, olivy, uzená paprika, česnek, bylinky, rajčata… dneska bude vaše kuře i o víkendu na Berounce mluvit španělsky. A naučí se to dost rychle!

4 porce
90 minut
španělská

Suroviny

  • kuřecí stehna s kostí a kůží 4 ks
  • sůl 1 lžička
  • čerstvě nadrcený černý pepř 1 lžička
  • mletá uzená paprika, nejlépe španělská 1 lžička
  • extra virgin olivový olej (olivový olej) 1 lžíce
  • velká cibule nakrájená na plátky 1/2 ks
  • česnek (česnek, rozdrcený) 4–6 stroužků
  • chorizo klobása nakrájená na čtvrtkolečka 200 g
  • sherry ocet nebo vinný ocet 1 lžíce
  • nakládaná červená paprika (kapie), nakrájená nadrobno 200 g
  • celá loupaná rajčata 1 plechovka
  • čerstvě nakrájený rozmarýn + případně celé snítky na ozdobu 1–2 lžíce
  • vypeckované olivy (různé druhy) 1 hrst
  • kuřecí vývar cca 500 ml
  • případně čerstvá drobná rajčata a citronová šťáva k zakapání

Postup přípravy

  1. Kuře dobře osolte, opepřete a poprašte paprikou. Nechte je přikryté stát asi 30 minut v pokojové teplotě. (Případně ho takto nechte marinovat přes noc v ledničce.)
  2. Rozehřejte silnostěnnou vysokou pánev, která se dá dát do trouby při středním stupni. Pak vlijte olej, a až se také rozehřeje, zprudka opečte kuře ze všech stran asi po 5 minutách. Vyndejte ho a dejte stranou.
  3. Do pánve dejte cibuli, česnek a chorizo a smažte asi 5 minut, až cibule zesklovatí. Přípečky odvařte sherry octem a dobře je odškrabejte ode dna pánve.
  4. Přidejte papriku, rajčata, rozmarýn, olivy a vývar, promíchejte, povařte asi 5 minut, aby směs zhoustla, a pak do ní vložte kuře. V této chvíli můžete přidat i čerstvá rajčata. Teď buď přikryjte pokličkou a duste při střední teplotě asi 30 až 45 minut, nebo bez pokličky vložte do trouby předehřáté na 180 °C asi na 30 minut. Vpichem do nejsilnější části vyzkoušejte, jestli je maso propečené (nebude vytékat narůžovělá, ale jen čirá šťáva).
  5. Podávejte případně zakapané citronovou šťávou (krásně oživí chuť), s rýží, bramborami, polentou či těstovinami. Chcete-li, ozdobte ještě snítkou rozmarýnu dokřupava osmaženou na troše olivového oleje (ten využijte k dalšímu vaření nebo si do něj namáčejte čerstvý chléb).

PRIMA TIP: Pokud zvolíte metodu dušení pod pokličkou, nebude mít kuře tak křupavou kůrčičku. Můžete je ale vyndat a na plechu dát na pár minut pod rozehřátý gril v troubě, abyste dosáhli příslušného efektu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty