Suroviny
- kuřecí stehno (s kostí a kůží) 4 ks
- uzená paprika (mletá, nejlépe španělská) 1 lžička
- olivový olej 1 lžíce
- cibule (velká,nakrájená na plátky) 1/2 ks
- česnek (rozdrcený) 4–6 stroužků
- klobása chorizo (nakrájená na čtvrtkolečka) 200 g
- Sherry ocet (nebo vinný ocet) 1 lžíce
- červená paprika (nakládaná,kapie, nakrájená nadrobno) 200 g
- loupaná rajčata (celá ) 1 plechovka
- rozmarýn (čerstvě nakrájený + případně celé snítky na ozdobu) 1–2 lžíce
- olivy (vypeckované,různé druhy) 1 hrst
- kuřecí vývar cca 500 ml
- rajčata (případně čerstvá drobná rajčata a citronová šťáva k zakapání)
- pepř (čerstvě nadrcený černý ) 1 lžička
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Kuře dobře osolte, opepřete a poprašte paprikou. Nechte je přikryté stát asi 30 minut v pokojové teplotě. (Případně ho takto nechte marinovat přes noc v ledničce.)
- Rozehřejte silnostěnnou vysokou pánev, která se dá dát do trouby při středním stupni. Pak vlijte olej, a až se také rozehřeje, zprudka opečte kuře ze všech stran asi po 5 minutách. Vyndejte ho a dejte stranou.
- Do pánve dejte cibuli, česnek a chorizo a smažte asi 5 minut, až cibule zesklovatí. Přípečky odvařte sherry octem a dobře je odškrabejte ode dna pánve.
- Přidejte papriku, rajčata, rozmarýn, olivy a vývar, promíchejte, povařte asi 5 minut, aby směs zhoustla, a pak do ní vložte kuře. V této chvíli můžete přidat i čerstvá rajčata. Teď buď přikryjte pokličkou a duste při střední teplotě asi 30 až 45 minut, nebo bez pokličky vložte do trouby předehřáté na 180 °C asi na 30 minut. Vpichem do nejsilnější části vyzkoušejte, jestli je maso propečené (nebude vytékat narůžovělá, ale jen čirá šťáva).
- Podávejte případně zakapané citronovou šťávou (krásně oživí chuť), s rýží, bramborami, polentou či těstovinami. Chcete-li, ozdobte ještě snítkou rozmarýnu dokřupava osmaženou na troše olivového oleje (ten využijte k dalšímu vaření nebo si do něj namáčejte čerstvý chléb).
PRIMA TIP: Pokud zvolíte metodu dušení pod pokličkou, nebude mít kuře tak křupavou kůrčičku. Můžete je ale vyndat a na plechu dát na pár minut pod rozehřátý gril v troubě, abyste dosáhli příslušného efektu.
Pikantní kuře ve španělském stylu s chorizem a olivami Zdroj: Marek Kučera