Základem pitného režimu by měla být čístá voda
Zdroj: iStock
Základem pitného režimu by měla být čístá voda
Zdroj:
iStock
Pokud jste se zapojili do kampaně Suchej únor, máte už týden abstinence od alkoholu za sebou. Důležité je zaměřit se na správný pitný režim, díky kterému bude mít váš organismus dostatek energie. Nechte se vést našimi tipy, den po dni, které vám pomohou toto období zvládnout s lehkostí.
Na každý únorový den roku 2025 pro vás máme připravený tip, radu, zajímavost nebo recept pro inspiraci a obohacení pitného režimu – ať už se rozhodnete abstinovat, nebo ne…
2. TÝDEN
sobota 8. února: Výhody nepití alkoholu
První týden Suchýho února máte za sebou. Nedaří se? Nikdy není pozdě zkusit to kdykoli znovu nebo požádat o pomoc odborníka. Stojí to za to, protože nepití alkoholu přináší celou řadu výhod! Už po měsíci abstinence, což není zas tak dlouhá doba, budete lépe spát, mít více energie a příjemnější náladu, dokážete se více soustředit, zlepší se vám pleť. A nejspíš i zhubnete, protože alkohol je energeticky hodně bohatý a může přispívat ke vzniku nadváhy nebo obezity. Za tuto dobu můžete také zjistit, jestli vaše konzumace alkoholu nejeví známky závislosti.
neděle 9. února: Voda, základ přežití
Jedna z pranostik praví: „Únorová voda – pro pole škoda.“ Pro pole možná, pro lidský organismus nikoli. Voda je pro nás základní podmínkou přežití. Všechny pochody látkové výměny v našem těle probíhají ve vodě, neobejde se bez ní žádná z tělesných soustav – trávicí, vylučovací, dýchací ani ty ostatní. Pít se přitom má v průběhu celého dne a v dostatečném množství.
pondělí 10. února: Minerálky jako parťáci
Vhodnou a užitečnou součástí každodenního pitného režimu tvoří přírodní minerálky, které dodávají tělu spolu s tekutinami i důležité minerální látky. Méně mineralizované (s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l) se hodí pro běžný pitný režim, více mineralizované při vyšší fyzické aktivitě (potem ztrácíte kromě vody i minerální látky, které je třeba doplňovat), nebo když nejste úplně fit (při zvýšené teplotě, zvracení, průjmech).
úterý 11. února: Pravidla pití čaje a kávy
Je vhodnější pít kávu nebo čaj? Jednoznačná odpověď není, v pestrém pitném režimu se nemusíte vyhýbat ani jednomu. Káva má na náš organizmus řadu příznivých vlivů, včetně antioxidačních, ale neměla by být základním zdrojem tekutin a její pití je vhodné vždy doplnit sklenkou minerálky navíc. Čaje můžete pít ve větších objemech, nicméně velké množství silného černého čaje může způsobit zácpu. U bylinkových čajů je třeba brát v potaz účinky jednotlivých bylinek a raději je střídat.
středa 12. února: Ovoce a zelenina vs. tekutiny
Pokud se snažíte omlouvat nedostatečný pitný režim konzumací ovoce a zeleniny, do určité míry můžete, ale je tu jedno úskalí. Většinu ovoce a zeleniny tvoří hlavně voda, ovšem některé druhy obsahují i významné množství vlákniny. Ta na sebe vodu váže, v trávicím ústrojí pak bobtná a zvětšuje svůj objem. Proto čím více vlákniny, tím větší potřeba tekutin. U mnoha druhů ovoce a zeleniny (meloun, jablka, jahody, hrušky, okurka, rajčata, mrkev, papriky, květák aj.) pokryje voda v nich obsažená nároky na potřebu tekutin, ale konzumace například lilku nebo kedlubny vyžaduje více tekutin v pitném režimu.
Připravte si jednoduchý rajčatový salát s cibulí podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Rajčatový salát s červenou cibulkou
čtvrtek 13. února: Voda v těle
Věděli jste, že voda představuje asi 60 % tělesné hmotnosti zdravého dospělého člověka? Přitom krev obsahuje více než 80 % vody, kosti 20 % a mozek se svaly 75 %. Už při ztrátě 1 % vody se začnou mobilizovat obranné mechanizmy, při ztrátě 2 % klesá výkonnost, při ztrátě 5–10 % může dojít k oběhovému a metabolickému selhání.
pátek 14. února: Valentýn bez kocoviny
Den svatého Valentýna mnozí slaví jako svátek zamilovaných, který si žádá patřičný přípitek. Ať už ho slavíte, nebo ne, zpříjemněte si dnešní den nealkoholickým drinkem, jehož výhodou je, že se dá pít s čistou hlavou celý večer.
Valentýnský jahodový drink s bazalkou
Grep (5 plátků) a bazalku (6 lístků) lehce rozmačkejte na dně karafy pomocí dlouhé lžičky. Jahody (5 kusů, mohou být i mražené) rozkrájejte na plátky a přidejte do karafy. Zalijte přírodní minerální vodou (0,8 l) a promíchejte dlouhou lžičkou. Nechte uležet cca 20 minut v lednici, aby se vytvořil výluh bylinek a ovoce. Při servisu do skleniček můžete přidat na ozdobu plátek ovoce a lístky bazalky.
Valentýnský jahodový drink s bazalkou
Zdroj: AquaLifeInstitute
Valentýnský jahodový drink s bazalkou
Zdroj:
AquaLifeInstitute
Zdroj: Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeutka se zaměřením na prevenci a léčbu civilizačních onemocnění, spolupracovnice AquaLife Institutu