Vodní kefír je přirozeně perlivý, fermentovaný nápoj, který si snadno připravíte doma s pomocí tibi krystalů. Neobsahuje téměř žádný cukr, zato je plný přátelských laktobacilů.
Tip na zpestření pitného režimu: Připravte si domácí fermentované limonády alias vodní kefír
Jedním z pilířů zdravého životního stylu je dostatečný pitný režim. Ten je v horkých letních dnech dvojnásob důležitý. Ideální je čistá voda, minerálky a neslazené ovocné či bylinné čaje. Proč si to ale nezpestřit? Domácí fermentované limonády z tibi krystalů jsou velice chutné a do těla s nimi dostanete i dávku přátelských bakterií.
Co jsou tibi krystaly
Tibi krystaly jsou mikrobiální kultury. Jedná se o drobná polysacharidová zrna osídlená různými kmeny laktobacilů a kvasinek.
Jak to funguje
Tibi krystaly stačí zalít nálevem z vody a cukru, přidat sušený fík nebo pár nesířených rozinek, sklenici uzavřít a nechat stát při pokojové teplotě. Bakterie mléčného kvašení začnou cukr ve vodě spotřebovávat, a naopak do ní vypouštět kyselinu mléčnou a oxid uhličitý. Z cukrové vody tak postupně vzniká příjemně navinulý nápoj.
Opravdu chutná limonáda vzniká až v druhém kole. To se do slitého nálevu přidá čerstvé ovoce, bylinky nebo koření a nechá se proběhnou takzvaná sekundární fermentace. Během ní získá limonáda kýženou příchuť a také více bublinek.
Kde sehnat tibi krystaly
Tibi krystaly seženete na internetu. Na Facebooku existují skupiny, kde můžete kultury poptat. Jistě se v okolí najde někdo s přebytky. Bakterie totiž v dobrých podmínkách rychle přistavují další zrna. Hodnému dárci můžete přinést na oplátku sáček nesířených rozinek.
Jak dlouho tibi krystaly vydrží
Jak si jednou dávku krystalů obstaráte, budete je mít při správné péči donekonečna. Pokud si chcete dát pauzu, zavřete krystaly do menší sklenice zalité vodou s jednou lžící cukru a uložíte do nechladnější části lednice. Měsíc tam vydrží.
Začínejte pozvolna
Zpočátku připravujte jen litr limonády a upíjejte ji po troškách. Organismus si musí na přísun nových bakterií zvyknout.
Recept na domácí fermentovanou malinovku
- 50 g tibi krystalů
- 40 g cukru
- 1 litr vody
- nesířené sušené ovoce (1 fík nebo pár rozinek nebo pár kokosových chipsů)
- 1-2 hrsti malin (čerstvých, mražených nebo mrazem sušených)
Postup
- Tibi krystaly vložte do 1,5 litru velké zavařovací sklenice, zalijte vodou s rozmíchaným cukrem, zakryjte a nechte 24–48 hodin stát při pokojové teplotě. Probíhá první (primární) fermentace.
- Základ limonády slejte do jiné sklenice, přidejte maliny a nechte dalších 12 až 24 hodin zavíčkované, aby proběhla sekundární fermentace, zmizely zbytky cukru a limonáda dostala kýženou příchuť a další bublinky.
- Poznámka: Po slití dáte ke krystalům novou vodu s cukrem a opakujete první bod na další várku limonády.
- Po druhé fermentaci scedíte hotovou limonádu do finálních láhví (pet láhve od balené vody nebo skleněné s pákovým (patentním) uzávěrem a uložíte do lednice. Tam se proces fermentace zastaví.
PRIMA TIP: Pro extra šumivou limonádu necháte láhev ještě pár hodin stát na lince a dál kvasit. Dejte pozor při otvírání, pořádně perlivá tibi limonáda ráda vypění.
Zdroj: www.colorsoflowcarb.cz; zdroj foto: iStock, se souhlasem Kateřiny Šváchové