Vodní kefír je přirozeně perlivý, fermentovaný nápoj, který si snadno připravíte doma s pomocí tibi krystalů. Neobsahuje téměř žádný cukr, zato je plný přátelských laktobacilů.

Připravte si domácí fermentované limonády alias vodní kefír Zdroj: iStock
Vodní kefír je přirozeně perlivý, fermentovaný nápoj, který si snadno připravíte doma s pomocí tibi krystalů. Neobsahuje téměř žádný cukr, zato je plný přátelských laktobacilů.
Jedním z pilířů zdravého životního stylu je dostatečný pitný režim. Ten je v horkých letních dnech dvojnásob důležitý. Ideální je čistá voda, minerálky a neslazené ovocné či bylinné čaje. Proč si to ale nezpestřit? Domácí fermentované limonády z tibi krystalů jsou velice chutné a do těla s nimi dostanete i dávku přátelských bakterií.
Tibi krystaly jsou mikrobiální kultury. Jedná se o drobná polysacharidová zrna osídlená různými kmeny laktobacilů a kvasinek.
Tibi krystaly stačí zalít nálevem z vody a cukru, přidat sušený fík nebo pár nesířených rozinek, sklenici uzavřít a nechat stát při pokojové teplotě. Bakterie mléčného kvašení začnou cukr ve vodě spotřebovávat, a naopak do ní vypouštět kyselinu mléčnou a oxid uhličitý. Z cukrové vody tak postupně vzniká příjemně navinulý nápoj.
Opravdu chutná limonáda vzniká až v druhém kole. To se do slitého nálevu přidá čerstvé ovoce, bylinky nebo koření a nechá se proběhnou takzvaná sekundární fermentace. Během ní získá limonáda kýženou příchuť a také více bublinek.
Připravte si domácí fermentované limonády alias vodní kefír 3
Tibi krystaly seženete na internetu. Na Facebooku existují skupiny, kde můžete kultury poptat. Jistě se v okolí najde někdo s přebytky. Bakterie totiž v dobrých podmínkách rychle přistavují další zrna. Hodnému dárci můžete přinést na oplátku sáček nesířených rozinek.
Jak si jednou dávku krystalů obstaráte, budete je mít při správné péči donekonečna. Pokud si chcete dát pauzu, zavřete krystaly do menší sklenice zalité vodou s jednou lžící cukru a uložíte do nechladnější části lednice. Měsíc tam vydrží.
Zpočátku připravujte jen litr limonády a upíjejte ji po troškách. Organismus si musí na přísun nových bakterií zvyknout.
Připravte si domácí fermentované limonády alias vodní kefír 2
Postup
PRIMA TIP: Pro extra šumivou limonádu necháte láhev ještě pár hodin stát na lince a dál kvasit. Dejte pozor při otvírání, pořádně perlivá tibi limonáda ráda vypění.
Zdroj: www.colorsoflowcarb.cz; zdroj foto: iStock, se souhlasem Kateřiny Šváchové
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living