Není vítězství jako vítězství. Pokud jde o konzumaci alkoholu na osobu v rámci Evropy, Česká republika se dle výroční zprávy WHO umístila na nepříliš chvályhodném třetím místě. Hned po Gruzii a Rumunsku.
Češi drží v Evropě třetí příčku s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu. Suchej únor má ambici tento nechvalný výsledek změnit
Měsíc únor je každoročně obdobím, kdy si mnoho Čechů dává pauzu od pití alkoholu v rámci osvětové kampaně Suchej únor. Zároveň jde o dobrou připomínku toho, jak zákeřná může jeho konzumace být. Dle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO), která byla vydána v červenci 2024, vypijí Evropané nejvíce alkoholu na světě, přičemž denně v evropském regionu v důsledku konzumace alkoholu zemře zhruba 2200 lidí. Česká republika se se svými 13,3 litry na osobu zařadila na třetí místo, hned v závěsu za Gruzií (14,3 litry). První místo obsadilo Rumunsko, se spotřebou 17 litrů čistého alkoholu na osobu ročně.
Vyzkoušejte nealkoholický drink Sweet Tony podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Sweet Tony
Vyměňte alko za nealko
Ač čísla hovoří jasně, dobrou zprávou může být fakt, že nealko nápoje se v posledních letech stávají stále více populární, a to nejen mezi těmi, kteří preferují zdravější životní styl, ale také jako součást širšího gastronomického trendu zaměřeného na inovaci a chuť. Moderní nápoje jako nealko cidery, kombucha či koktejly bez alkoholu již nejsou jen „druhou volbou“, ale sofistikovaným zážitkem, který v sobě kombinuje kreativitu, prémiové suroviny a stylový servis. Na to reagují i špičkové restaurace, které často nabízejí k degustačnímu menu také nealkoholické párování místo běžného vinného párování.
Pokud se i vy letos vydáte vstříc výzvě prožít únor bez alkoholu a tuto zkušenost si ideálně osvojíte i ve zbylé části roku, vyberte si kvalitní společníky, protože kompromisů není třeba. Ochutnejte nealkoholické řemeslné cidery, či lahodnou a v poslední době hojně skloňovanou kombuchu s obsahem tělu prospěšných probiotických kultur i antioxidantů.
Zdraví, které chutná
“Nealko cider jsme uvedli na trh v roce 2022, tedy v době, kdy ho nikdo jiný nenabízel. Chtěli jsme tuto kategorii oživit, což se nám myslím podařilo. Ve spojení s dalšími ingrediencemi se s nimi dá dobře pracovat, výsledkem mohou být opravdu originální koktejly, zajímavý je ale i cider sám o sobě, zejména v případě, že pivo patří mezi vaše oblíbené nápoje. Chuťově zajímavým a oblíbeným nápojem je samozřejmě i kombucha” říká Alexandros Samaras z F.H. Prager. Cider, tedy fermentovaná jablečná šťáva, která vzniká speciální technikou nízkoalkoholového kvašení, je k dostání v příchuti „Originál“, kombuchu můžete ochutnat ve 4 různých variantách “Original”, “Matcha”, “Rooibos” a “Yerba Maté”.
Míchané drinky jsou hit
Na trhu se čím dál častěji objevují nealko varianty destilátů, můžete najít bezalkoholové verze rumu, vodky a nejčastěji ginu. Jsou velmi populární pro přípravu míchaných nápojů, ideální například pro řidiče, kteří tak nemusí pít na večírku pouze sladké limonády nebo minerálky.
Vyzkoušejte například Beefeater 0.0%, nealkoholickou variantu oblíbeného ginu Beefeater London Dry, která si zachovává ikonický citronový a jalovcový profil. Vyrábí se přidáním esence klasické receptury Beefeater London Dry Gin do základu a použitím výhradně přírodních aromat. Je skvělou volbou, když nemůžete nebo nechcete pít alkohol, ale přesto zatoužíte po oblíbeném koktejlu – například Gin & Tonic v nealkoholické variantě, kdy Beefeater 0.0% tvoří skvělý pár s klasickým tonikem, ideálním doplňkem je pak plátek citronu a snítka tymiánu.
„Podle aktuálních statistik si více než 60 % spotřebitelů alespoň jednou za měsíc zvolí nealkoholický nebo nízkoalkoholický drink, přičemž mladší generace a lidé ve věku 25–34 let jsou hlavními hybateli tohoto trendu. Tento posun je také patrný v oblibě „suchých měsíců“, kdy lidé hledají způsoby, jak omezit konzumaci alkoholu, aniž by se vzdali společenských rituálů spojených s návštěvou barů či večírků,“ říká Jiří Richter, gin ambasador společnosti Pernod Ricard Czech Republic.
Dáme panáka? Ale nealko!
Se zajímavým nápojem přišly také hospody Lokál, které mají aktuálně devět podniků v Praze, Brně a Plzni. Nyní svou nabídku rozšiřují o nealkoholický panák Červená Lokál.
Receptura, jejíž vývoj trval několik měsíců, vznikla ve spolupráci s Podolskými likéry. Nároky na finální produkt splnila až třetí verze, přičemž zpětnou vazbu poskytovali jak generální manažeři všech devíti Lokálů, tak vybraní štamgasti. Základem Červené Lokál je dealkoholizované víno doplněné o bylinný extrakt a špetku chilli. Výsledkem je hořkosladký, chuťově vyvážený a dobře pitelný nápoj s lehkou štiplavostí a hřejivostí v závěru, která odpovídá pocitu při dopití alkoholického panáku. Pouze s tím rozdílem, že obsah alkoholu v Červené Lokál je 0 %.
Cílem Lokálu přitom bylo vytvořit nápoj, který nejen chutná, ale dokáže stmelit všechny přítomné u stolu – bez ohledu na to, zda pijí alkohol, či nikoli.
„Červená Lokál vznikla jako odpověď na rostoucí zájem o nealkoholické alternativy. Současně ale také vidíme, že se hosté nechtějí vzdávat některých rituálů, které mají s návštěvou Lokálu spjaté. Proto jsme vyvinuli nealko panák Červená Lokál, který umožní zapojit se do oslav a přípitků všem včetně těch, kdo zrovna z jakéhokoli důvodu nemohou nebo nechtějí pít alkohol,“ vysvětluje Adam Utíkal, brand manažer Lokálů.
ZAJÍMAVOSTI:
Dle zprávy WHO 2024:
- Celosvětový průměr spotřeby alkoholu činí dvě sklenky vína nebo dvě malá piva denně.
- Evropané starší 15 let vypijí 9,2 litru čistého alkoholu na hlavu ročně, přičemž celosvětový průměr je pouhých 5,5 litru alkoholu na osobu.
- Zhruba každý desátý dospělý má problémy s alkoholem a téměř každý dvacátý je na alkoholu závislý.
- Muži v evropském regionu vypijí na osobu zhruba čtyřikrát více alkoholu než ženy.
Dle dat z ČSÚ 2023:
- Přibližně 24 % českých mužů a 10 % českých žen uvedlo, že pijí alkohol každý den.
Zdroj: www.who.int, www.who.int/europe, www.ambiente.cz, www.pernod-ricard.cz, fhprager.cz
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH