Někteří v devadesátých letech prožívali dětství, jiní spadali do škatulky rodičů a ti nejstarší si užívali malých vnoučat. Jedno měli všichni společné, v restauracích obědvali plátek s broskví a eidamem a jako sladkou tečku si dopřáli polárkový pohár s paraplíčkem. Po jakém jídle se vám stýská nejvíce?
10 devadesátkových jídel: Na čem jsme si před třiceti lety pochutnávali nejvíc
Ať chcete, nebo ne, pokud jste je prožili, nostalgie po devadesátých letech vás bude doprovázet celým životem. Vždyť před třiceti lety se nám otevřel svět a věci byly dostupnější a nové. Zajít do restaurace nebo si dopřát k obědu něco slavnostnějšího už nebyl takový problém.
Na stole vás neminul plastový ubrus, pití jste si vychutnali v ozdobné sklenici s kytičkami a na zádech vás šimrala obří monstera svými listy. Ale to nejdůležitější – mohli jste si kdekoliv vychutnat jednu z těchto deseti dobrot.
Kuřecí plátek s broskví
Asi největší klasika, kterou ochutnal snad každý Čech. Buď přírodní kuřecí plátek s broskví milujete, nebo nenávidíte. Nic mezi neexistuje. Fajnšmekři si navrch broskve ještě hodí plátek klasického eidamu.
Smažák
Kdo najde hospodu zaměřenou na českou kuchyni bez smaženého sýra na jídelním lístku, vyhrává! Taková hospoda snad ani neexistuje. Některé dokonce nenabízejí jen eidam, ale třeba i smažený camembert s brusinkami nebo tvarůžky v trojobalu. Českou stálici si neodepřou ani zahraniční turisté, kteří se rozhodnou naši zemi navštívit. Pokud však ke smažáku chybí tatarka, není to ono!
Katův šleh
Legendární pokrm nesměl chybět v žádném stravovacím podniku. Na jídelním lístku vás spíš zaujme díky názvu než svou vizáží. Masová směs totiž nevypadá bůhvíjak skvěle. V devadesátkách si kaťák dopřávali nejčastěji tatínkové. Ti holdovali pikantnějším jídlům, které je potřeba zapít žejdlíkem piva.
Knedlík s vajíčkem
Jídlo nouze nebo také zbytkové jídlo je překvapivě velmi oblíbeným pokrmem. Najdou se i tací, kteří tvrdí, že je to dokonce jejich nejoblíbenější jídlo. Možná proto, že na kostičky nakrájený knedlík usmažený na másle s vajíčkem, připomíná mnohým dětství.
Chleba ve vajíčku
Když už jsme u toho vajíčka, nesmíme opomenout další pokrm poslední záchrany. Vylepšená topinka je hitem už desítky let. Jak málo nám někdy stačí ke štěstí.
Cmunda po kaplicku
Bramboráky s uzeným a zelím mají svojí historii. Autorem bestselleru českých kuchyní je údajně kuchař Oto Kořínek z Kaplic, který vymyslel cmundu tak trochu náhodou. Jednou večer přišli k němu hosté do hospody večer, ale pan Kořínek už měl ve špajzu jen brambory, uzené a zelí. Nápad se ujal natolik, že cmundu si dopřejete doposud v kdejaké české hospodě.
Španělský ptáček
Ať v celku, nebo rozstřelený, španělský ptáček je stálicí českých kuchyní. V zabaleném hovězím plátku nesmí chybět vajíčko, cibule, kus špeku, nějaký dobrý párek. Ale co okurka? Ta do retro ptáčka rozhodně patří. Ne každý ji ale miluje.
Obložený chlebíček
Snad žádné jiné české jídlo nefascinuje ve světě tolik, jako obložený chlebíček. Vznik se datuje do dvacátých let, kdy pražský lahůdkář Jan Paukert vymyslel občerstvení větší než jednohubka, ale menší než klasický chléb. Rodinný přítel Jana Paukerta malíř Jan Rytíř Skramlík hledal něco dobrého tak na dvě až tři skousnutí. Tak vznikly obložené chlebíčky. Lahůdkářství Paukert fungovalo dokonce až do roku 2015.
Buřty na pivu
Legenda praví, že když nevyjde počasí na opékání špekáčků, vyrobí se buřty na pivě. Tento poklad našich maminek se neřadí úplně k těm nejdietnějším jídlům, ale rozhodně potěší kdejakého strávníka. Jednou za čas chuť na špekáčky s pivem zkrátka přijde.
Připravte si oblíbené buřty na černém pivu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Aspikové vejce
I takové želatinové pokrmy mají svůj fanklub, ale i nepřátele. Vajíčko v aspiku se rozhodně řadí mezi kontroverzní dobroty. Každý by ve svém životě měl alespoň jedno sníst. Jinak netuší, o co přichází.
Zdroj: redakce, primadoma.tv, wikipedia.org
A co sladká tečka? Je libo punčák, citronovou babetu nebo zmrzlinový pohár?
redaktorka FTV Prima