Suroviny
- vepřová kýta 600 g
- řepkový olej
- cibule (velká ) 1 ks
- kapie (červená ) 2 ks
- nakládané okurky 4 ks
- sterilované feferonky 4 ks
- rajčatový protlak (nebo 1/2 hrnku kečupu) 140 g
- worcesterová omáčka 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Bramboráčky
- brambory 1 kg
- vejce 3 ks
- česnek 6 stroužků
- majoránka 1 lžíce
- drcený kmín 1/2 lžičky
- hladká mouka 90 g
- sádlo (na smažení)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso (kýtu, plec, krkovici nebo pro hodobóžovou verzi panenku) pokrájejte na nudličky, opravdu pořádně opepřete a na asi 2 lžících oleje velmi zprudka ze všech stran orestujte dozlatova. Restujte dál, i kdyby pustilo šťávu, zase se odpaří a maso se po chvíli začne opékat. Vyndejte z pánve.
- Do pánve přidejte trochu oleje a asi 10 minut na něm restujte proužky cibule a čerstvých kapií. Vmíchejte plátky kyselých okurek a feferonek (množství upravte dle své chuti) a protlak nebo kvalitní kečup, ke směsi vraťte maso, ochuťte worcesterskou a sójovou omáčkou (no opravdu), zalijte hrnkem vody a 20–30 minut poduste doměkka.
- Extra otrlí si kaťák dají s hranolky a tatarkou, případně rovnou s domácími bramboráčky. Na ty nastrouhejte brambory najemno, osolte a nechte chvilku pustit šťávu. Většinu jí pak vymačkejte.
- Smíchejte s vejci, prolisovaným česnekem, majoránkou, kmínem a moukou a poměrně dost osolte a opepřete – těsto by mělo být lehce přesolené. V dostatečné vrstvě sádla pak smažte malé bramboráčky nebo 4 velké placky, do kterých masovou směs vložíte.
PRIMA TIP: Maso den předem naložte do oleje s čerstvě mletým pepřem, bude pak křehčí.
Vyzkoušejte také recept na výborný vepřový guláš podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Velkou sbírku klasických receptů české kuchyně najdete v našem speciálu