Bramborák
- brambory cca 1 kg
- česnek několik stroužků
- vejce 2–3 ks
- hladká mouka (podle potřeby)
- mléko trocha
- majoránka (sušená )
- rostlinný olej (na smažení)
- sůl
Zelí
- bílé kysané zelí 600 g
- kmín (na dochucení)
- ocet (na dochucení)
- cukr (na dochucení)
- sůl (na dochucení)
Uzené
- vepřová krkovice (uzená krkovice s kostí) 4 plátky
Postup přípravy
- Oloupané brambory nastrouhejte najemno, ideálně v robotu. Asi hrst brambor si dejte stranou. Zbylé nechte chvíli stát a pak z nich vymačkejte přebytečnou vodu.
- Do brambor vmíchejte prolisovaný česnek, vejce, sůl, pepř, majoránku a trochu mléka, brambory pak nebudou hnědnout. Podle potřeby zahustěte moukou, ale nepřehánějte to s ní. Těsto dobře prohněťte, má být poměrně hutné.
- Z plátků masa vyndejte kost a maso prohřejte, ideálně na pařáku, aby si zachovalo chuť. Propláchnuté zelí vařte asi 10 minut s kostí z krkovičky. Vyndejte ji, do zelí vmíchejte odložené nastrouhané brambory, čímž je zahustíte, a nakonec dochuťte solí, cukrem, kmínem a pár kapkami octa. Uchovejte teplé.
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a na středním stupni smažte velké bramboráky – asi jako talíř. Osmažte je z obou stran dozlatova tak, aby byly na povrchu křupavé a uvnitř vláčné. Před podáváním je do poloviny naplňte zelím, položte plátek masa a bramborák přes něj přehněte.
PRIMA TIP: Upřímně řečeno jsme původně chtěli i tenhle recept trochu vylepšit, ale ono to vlastně není potřeba. Je totiž jedním z mála z oněch poválečných, které se mohou čestně přiřadit ke svým předchůdcům a mají i doložitelný domovský list – to už stojí za zařazení do kulturního dědictví.
Vyzkoušejte také recept na dokonale křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka