reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Cmunda po kaplicku
Autor: Marek Kučera Cmunda po kaplicku

Cmunda po kaplicku

Hodnoceno: 13x
Úklon směrem k poctivé lidové kuchyni? Ne tak docela, jde o recept s přesně vystopovatelným původem, kdy v jedné kaplické restauraci v druhé polovině minulého století šéfkuchař Oto Kořínek vtipně vytvořil variaci na téma bramboráky, uzené, zelí. Jídlo se na leckterých jídelníčcích udrželo dodnes, nejen v jižních Čechách. A je moc fajn.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Oloupané brambory nastrouhejte najemno, ideálně v robotu. Asi hrst brambor si dejte stranou. Zbylé nechte chvíli stát a pak z nich vymačkejte přebytečnou vodu.
  2. Do brambor vmíchejte prolisovaný česnek, vejce, sůl, pepř, majoránku a trochu mléka, brambory pak nebudou hnědnout. Podle potřeby zahustěte moukou, ale nepřehánějte to s ní. Těsto dobře prohněťte, má být poměrně hutné.
  3. Z plátků masa vyndejte kost a maso prohřejte, ideálně na pařáku, aby si zachovalo chuť. Propláchnuté zelí vařte asi 10 minut s kostí z krkovičky. Vyndejte ji, do zelí vmíchejte odložené nastrouhané brambory, čímž je zahustíte, a nakonec dochuťte solí, cukrem, kmínem a pár kapkami octa. Uchovejte teplé.
  4. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a na středním stupni smažte velké bramboráky – asi jako talíř. Osmažte je z obou stran dozlatova tak, aby byly na povrchu křupavé a uvnitř vláčné. Před podáváním je do poloviny naplňte zelím, položte plátek masa a bramborák přes něj přehněte.

PRIMA TIP: Upřímně řečeno jsme původně chtěli i tenhle recept trochu vylepšit, ale ono to vlastně není potřeba. Je totiž jedním z mála z oněch poválečných, které se mohou čestně přiřadit ke svým předchůdcům a mají i doložitelný domovský list – to už stojí za zařazení do kulturního dědictví.

Cmunda po kaplicku
Autor: Marek Kučera Cmunda po kaplicku

reklama