Když jídlo nese jméno II. – další slavné pokrmy inspirované skutečnými osobnostmi

Historie gastronomie je plná překvapení – a někdy se příběh za jménem jídla ukáže být stejně zajímavý jako jeho chuť. V tomto pokračování objevujeme další slavná jídla, která vznikla na počest historických osobností – od operních hvězd přes vojevůdce až po aristokraty posedlé kartami.

Sandwich

  • Praktické jídlo pro hráče karet

Sendvič, dnes běžná součást jídelníčků po celém světě, získal své jméno podle Johna Montagu, 4. hraběte ze Sandwich. Ten si údajně během dlouhého hraní karet nechával podávat maso mezi dvěma plátky chleba, aby nemusel přestat hrát. Společnost si jeho styl rychle oblíbila – a zrodil se sendvič.

Peach Melba

  • Dezert pro sopranistku

Tento lahodný dezert z broskví, malinového pyré a vanilkové zmrzliny vytvořil slavný francouzský šéfkuchař Auguste Escoffier. Vznikl na počest australské operní pěvkyně Nellie Melby během jejího londýnského vystoupení v hotelu Savoy. Escoffier se nechal inspirovat nejen její krásou, ale i hlasem.

Tournedos Rossini

  • Hudební inspirace na talíři

Další z Escoffierových kulinářských poct nese jméno Gioacchina Rossiniho, italského skladatele a gurmána. Pokrm tvoří biftek z hovězí svíčkové s plátkem foie gras, lanýžovou omáčkou a někdy i kouskem toastu, který vsákne šťávu z masa. Prý měl Rossini specifické požadavky na to, jak přesně má být pokrm servírován – včetně mlčení obsluhy, aby ho nerušila při jídle.

Připravte Tournedos Rossini podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Tournedos Rossini

Crêpes Suzette

  • Náhodný plamen slávy

Sladké palačinky flambované v pomerančovém likéru měly vzniknout náhodou. Mladý kuchař Henri Charpentier připravoval dezert pro prince z Walesu, když mu omáčka vzplála. Výsledný efekt však prince okouzlil a kuchař pokrm pojmenoval po jeho krásné společnici – Suzette.

Dort Napoleon

  • Sladká připomínka porážky

Ač se jmenuje po Napoleonovi Bonapartovi, tento dort je spíš ironickou připomínkou jeho porážky v Rusku roku 1812. Byl poprvé upečen k oslavám 100. výročí ruského vítězství. Křehké vrstvy listového těsta měly symbolizovat rozdrcení francouzské armády, zatímco krém uvnitř zjemňuje jeho „pád“.

Sacher dort

  • Dort pro prince i císařovnu

Slavný čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a lesklou polevou vytvořil roku 1832 mladý Franz Sacher pro knížete Metternicha ve Vídni. Dort se stal hitem mezi aristokracií a později ikonou vídeňských kaváren. Dodnes je chráněn originální recept a mezi cukrárnami probíhala dokonce právní bitva o právo na název „Original Sachertorte“.

Připravte Sacher dort podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Sacherův dort podle Karolíny Kamberské

Kaiserky (císařské housky)

  • Pečivo pro rakouského císaře

Tyto křupavé bílé housky s typickým hvězdicovým vzorem byly údajně vytvořeny ve Vídni na počest císaře Františka Josefa I. Rakouského. Díky své nadýchanosti a trvanlivosti se rozšířily po celé střední Evropě a jsou běžnou součástí snídaní i dnes.

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů