Suroviny
- čokoláda (60–70%) 150 g
- vejce 6 ks
- moučkový cukr 150 g
- vanilkový cukr 1 lžíce
- máslo 150 g
- hladká mouka 150 g
- kakao 30 g
- marmeláda (meruňková) 200 g
- šlehačka
Poleva
- čokoláda na vaření (60–70%) 200 g
- smetana (33%) asi 4 lžíce
Postup přípravy
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni (do většího hrnce vložte menší kastrůlek, mezi ně nalijte horkou vodu a čokoládu rozpusťte v kastrůlku). Když se rozpustí, plamen vypněte, kastrůlek vyndejte z vodní lázně a pokračujte: 2 vejce a čtyři žloutky ušlehejte do pěny.
- Postupně do ní zašlehejte i polovinu cukru, vanilkový cukr, rozpuštěnou tekutou čokoládu (neměla by ale už být horká). Máslo v misce vymíchejte, aby změklo a získalo hebkou strukturu. Pak ho přimíchejte k vaječné směsi.
- Mouku v jiné míse smíchejte s práškem do pečiva a také ji přidejte ke směsi. Přidejte i kakao a vyšlehejte hladkou hmotu.
- Ze zbylých 4 bílků vyšlehejte sníh. Když už je pěkně tuhý, vešlehejte do něj i druhou polovinu cukru. Pak sníh opatrně vmíchejte do těsta.
- Troubu rozpalte na 175 °C, pokud máte horkovzduch, použijte ho. Z pečicího papíru vykrojte kolo o velikosti vaší dortové formy, vymažte ji máslem a vyložte jím dno a nalijte do ní těsto. Pečte cca 35–45 minut, propečení poznáte tak, že píchnete špejli do středu dortu, a pokud ji vytáhnete suchou, máte hotovo. Korpus vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Vychladlý korpus vyndejte z formy a prokrojte ho dlouhým nožem. Marmeládu promíchejte v mističce, dvěma třetinami marmelády potřete spodní díl dortu a zakryjte horním. Je-li povrch dortu nerovný, seřízněte hrboly a postavte ho dnem vzhůru, tak abyste nahoře získali rovnou plochu, a potřete ho po stranách i nahoře tenkou vrstvou marmelády.
- Čokoládu na polevu dejte do kastrůlku se 4 lžícemi smetany, opět rozpusťte ve vodní lázni a vymíchejte dohladka. Touto polevou potřete dort shora i po stranách a nechte ztuhnout v lednici. Nejlepší je druhý den po rozležení. Podávejte s ušlehanou šlehačkou, která ale patří vedle dortu na talířek, nikoliv na dort. Sacher nechávejte pouze čokoládový.
- Tip: Použijte hladkou marmeládu bez kousků ovoce. Dělaly by pod polevou neplechu.