Suroviny
- vejce 6 ks
- třtinový cukr 160 g
- hladká mouka 100 g
- hrubá mouka 70 g
- kakao (holandské) 50 g
- máslo (rozpuštěné ) 90 g
- máslo (na vysypání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
- meruňkový džem 300 g
- rum (tuzemák) 4–6 lžic
Poleva
- třtinový cukr 160 g
- voda 125 ml
- čokoláda (75% ) 160 g
Na ozdobu
- čokoláda (nasekaná,na ozdobu)
- růžové lístky (plátky růže na ozdobu)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 165 °C.
- Oddělte žloutky od bílků.
- K bílkům přidejte polovinu třtinového cukru (80 g), zvolte nástavec balonová metla a vyšlehejte sníh.
- Ve větší míse vyšlehejte ručně nebo opět pomocí robota a balonového hnětače žloutky se zbylou polovinou cukru (80 g) do pěny.
- Sníh opatrně vmíchejte do žloutkové hmoty.
- Poté přidejte prosátou hladkou mouku, hrubou mouku, kakao a kypřicí prášek a opět vše opatrně promíchejte.
- Nakonec opatrně a za stálého míchání přilévejte máslo.
- Formu vymažte máslem, vysypte moukou a přelijte do ní těsto.
- Formou nyní několikrát bouchněte o pracovní desku, aby z těsta unikly bubliny, a dejte do trouby péct na 45 minut.
- Po upečení nechte korpus vychladnout.
- Poté vrch seřízněte, pokud se vyklenul, a korpus pomocí dortového nože rozkrojte na 3 pláty.
- Každý plát pokapejte 1–2 lžícemi tuzemáku a potřete jej marmeládou.
- Korpusy naskládejte na sebe a i boky potřete marmeládou.
- Dort dejte nyní do lednice vychladit alespoň na hodinu.
- Poté jej vytáhněte, přendejte jej na mřížku a připravte polevu.
- Vodu svařte s cukrem a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
- Rozpuštěnou čokoládu smíchejte s cukrovým sirupem a polijte jím dort.
- Dort by měl mít polevu jak na vrchu, tak po stranách, pokud tak není, stěrkou polevu uhlaďte a přeneste i na kraje.
- Horní okraj dortu můžete nyní ozdobit posekanou čokoládou a hned jej dejte ztuhnout do lednice.
- Ráno nebo až poleva ztuhne dort ozdobte plátky z růže.
- Podávejte vychlazený s vanilkovou zmrzlinou či šlehačkou.