Palačinky
- hladká mouka 75 g
- mléko 220 ml
- vejce 2 ks
- rostlinný olej (do těsta + na opékání) 1 lžíce
- sůl špetka
Pomerančová omáčka
- máslo 75 g
- hnědý cukr 75 g
- pomerančová šťáva 150 ml
- pomerančová kůra (z jednoho pomeranče)
- pomeranč (filátka ze dvou pomerančů)
- pomerančový likér 50 ml
- brandy 30 ml
Postup přípravy
- Nejprve odkrojte kůru ze dvou pomerančů včetně bílé dužiny. Vykrojte filátka po celém obvodu pomeranče a ze zbytku vymačkejte šťávu, kterou si dejte stranou, ještě ji budete potřebovat.
- Mouku smíchejte se solí a polovinou mléka. Umíchejte hladké těsto a nakonec přidejte zbytek surovin. Konzistence těsta by měla připomínat hustou smetanu.
- Na nepřilnavé pánvi s trochou oleje postupně opékejte tenké palačinky a skládejte je na sebe, aby zůstaly vláčné.
- V další pánvi rozpusťte máslo s cukrem a připravte světlý karamel, opatrně ho zalejte pomerančovou šťávou a přidejte pomerančovou kůru. Nechte omáčku trošku zhoustnout a přidejte pomerančový likér.
- Palačinky společně s filátky z pomerančů prohřejte a složte do šátečků. Přelejte omáčkou a ihned servírujte.
Vyzkoušejte také tradiční recept na palačinky podle videoreceptu
Kompletní recept na palačinky jako od maminky najdete v odkazu.