Těsto
- máslo (pokojové teploty) 140 g
 - cukr krupice 70 g
 - žloutek 6 ks
 - tmavá čokoláda (rozehřátá) 140 g
 - bílek 6 ks
 - hladká mouka 140 g
 - sůl 1 špetka
 
Rozvar
- cukr krupice 100 g
 - voda 100 ml
 - vanilka (semínka z 1 vanilky nebo pár kapek extraktu)
 - rum 30 ml
 - meruňkový džem 200 g
 
Poleva
- smetana ke šlehání 165 g
 - máslo 30 g
 - tmavá čokoláda (nasekaná na malé kousky) 150 g
 - voda 70 g
 - cukr krupice 85 g
 - smetana ke šlehání (de luxe (40%)) 40 g
 - šlehačka (případně šlehačka k podávání)
 
PRIMA TIP: Jak Sacher k sacheru přišel? Známý labužník kníže Metternich měl i velkou kuchyni a vynikající kuchaře. Pořádal také skvělé hostiny a jednou (psal se rok 1832) chtěl pro zvlášť vybrané hosty vytvořit obzvláštní specialitu. Pro nemoc šéfkuchaře nakonec úkol padl na tehdy šestnáctiletého učně Franze Sachera a ten vytvořil dort plný čokolády, který u knížete i hostů velmi uspěl. Jeho syn Eduard byl později v učení v proslulém c. a k. cukrářství Demel a recepturu tehdy obohatil o potření meruňkovou zavařeninou a typickou polevu. Eduard Sacher později založil vlastní stejnojmennou restauraci a hotel – a ten si dnes činí nárok na zákonem chráněnou známku a tajnou recepturu na proslulý, tzv. originální Sacherův dort. Jeho variantu ovšem mají i u Demelů…
    
    
Postup přípravy
- Měkké máslo utřete s cukrem do pěny. Postupně přidávejte žloutky a vždy dobře zapracujte. Nakonec opatrně vmíchejte čokoládu.
 - Bílky ušlehejte s cukrem a špetkou soli do pěny. Třetinu bílkové směsi opatrně zatřete k předchozí žloutkové. Pak zapracujte prosátou mouku a nakonec zlehka zatřete zbytek bílkové směsi. Na plech postavte dortový kruh o průměru 18 cm a dno vyložte papírem na pečení. Troubu předehřejte na 180 °C.
 - Těstem naplňte kruh, vložte do trouby a pečte asi 45 minut. Korpus pak vyndejte z trouby a nechte ho vychladnout. Stáhněte z něj pečicí papír.
 - Zatímco se korpus peče, svařte cukr s vodou a vanilkou, nechte vychladnout a vmíchejte rum. Korpus jednou vodorovně rozkrojte a potřete třetinou zavařeniny. Přiklopte druhou půlkou korpusu a přelijte cukrovým rozvarem.
 - Zbylou zavařeninu trochu ohřejte a potřete jí celý korpus.
 - Smetanu uveďte do varu a rozpusťte v ní máslo a čokoládu. Nechte trochu vychladnout.
 - Svařte vodu s cukrem, vlijte smetanu, ještě jednou nechte přejít varem a nechte trochu vychladnout. Obě smetanové směsi důkladně promíchejte na hladkou polevu. Potřete jí celý dort a dejte ho do ledničky, až poleva ztuhne. Podávejte případně se šlehačkou.