Sacher dort – recept na vyhlášenou vídeňskou klasiku

Moje hodnocení
39x

O vrstvený Sacher dort z čokoládového těsta s pevnou glazurou se vede mnoho sporů a existuje na něj bezpočet receptů – originál je chráněn výrobním tajemstvím. Z mnoha možných jsme zvolili verzi současného mistra rakouské kuchyně Johanna Lafera. Ponecháváme jeho precizní postup.

1 porce
60 minut
rakouská

Těsto

Rozvar

  • cukr krupice 100 g
  • voda 100 ml
  • semínka z 1 vanilky nebo pár kapek extraktu
  • olej (rum) 30 ml
  • meruňková zavařenina 200 g

Poleva

PRIMA TIP: Jak Sacher k sacheru přišel? Známý labužník kníže Metternich měl i velkou kuchyni a vynikající kuchaře. Pořádal také skvělé hostiny a jednou (psal se rok 1832) chtěl pro zvlášť vybrané hosty vytvořit obzvláštní specialitu. Pro nemoc šéfkuchaře nakonec úkol padl na tehdy šestnáctiletého učně Franze Sachera a ten vytvořil dort plný čokolády, který u knížete i hostů velmi uspěl. Jeho syn Eduard byl později v učení v proslulém c. a k. cukrářství Demel a recepturu tehdy obohatil o potření meruňkovou zavařeninou a typickou polevu. Eduard Sacher později založil vlastní stejnojmennou restauraci a hotel – a ten si dnes činí nárok na zákonem chráněnou známku a tajnou recepturu na proslulý, tzv. originální Sacherův dort. Jeho variantu ovšem mají i u Demelů…

Postup přípravy

  1. Měkké máslo utřete s cukrem do pěny. Postupně přidávejte žloutky a vždy dobře zapracujte. Nakonec opatrně vmíchejte čokoládu.
  2. Bílky ušlehejte s cukrem a špetkou soli do pěny. Třetinu bílkové směsi opatrně zatřete k předchozí žloutkové. Pak zapracujte prosátou mouku a nakonec zlehka zatřete zbytek bílkové směsi. Na plech postavte dortový kruh o průměru 18 cm a dno vyložte papírem na pečení. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. Těstem naplňte kruh, vložte do trouby a pečte asi 45 minut. Korpus pak vyndejte z trouby a nechte ho vychladnout. Stáhněte z něj pečicí papír.
  4. Zatímco se korpus peče, svařte cukr s vodou a vanilkou, nechte vychladnout a vmíchejte rum. Korpus jednou vodorovně rozkrojte a potřete třetinou zavařeniny. Přiklopte druhou půlkou korpusu a přelijte cukrovým rozvarem.
  5. Zbylou zavařeninu trochu ohřejte a potřete jí celý korpus.
  6. Smetanu uveďte do varu a rozpusťte v ní máslo a čokoládu. Nechte trochu vychladnout.
  7. Svařte vodu s cukrem, vlijte smetanu, ještě jednou nechte přejít varem a nechte trochu vychladnout. Obě smetanové směsi důkladně promíchejte na hladkou polevu. Potřete jí celý dort a dejte ho do ledničky, až poleva ztuhne. Podávejte případně se šlehačkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty