Těsto
- máslo (pokojové teploty) 140 g
- cukr krupice 70 g
- žloutek 6 ks
- tmavá čokoláda (rozehřátá) 140 g
- bílek 6 ks
- hladká mouka 140 g
- sůl 1 špetka
Rozvar
- cukr krupice 100 g
- voda 100 ml
- vanilka (semínka z 1 vanilky nebo pár kapek extraktu)
- rum 30 ml
- meruňkový džem 200 g
Poleva
- smetana ke šlehání 165 g
- máslo 30 g
- tmavá čokoláda (nasekaná na malé kousky) 150 g
- voda 70 g
- cukr krupice 85 g
- smetana ke šlehání (de luxe (40%)) 40 g
- šlehačka (případně šlehačka k podávání)
PRIMA TIP: Jak Sacher k sacheru přišel? Známý labužník kníže Metternich měl i velkou kuchyni a vynikající kuchaře. Pořádal také skvělé hostiny a jednou (psal se rok 1832) chtěl pro zvlášť vybrané hosty vytvořit obzvláštní specialitu. Pro nemoc šéfkuchaře nakonec úkol padl na tehdy šestnáctiletého učně Franze Sachera a ten vytvořil dort plný čokolády, který u knížete i hostů velmi uspěl. Jeho syn Eduard byl později v učení v proslulém c. a k. cukrářství Demel a recepturu tehdy obohatil o potření meruňkovou zavařeninou a typickou polevu. Eduard Sacher později založil vlastní stejnojmennou restauraci a hotel – a ten si dnes činí nárok na zákonem chráněnou známku a tajnou recepturu na proslulý, tzv. originální Sacherův dort. Jeho variantu ovšem mají i u Demelů…
Postup přípravy
- Měkké máslo utřete s cukrem do pěny. Postupně přidávejte žloutky a vždy dobře zapracujte. Nakonec opatrně vmíchejte čokoládu.
- Bílky ušlehejte s cukrem a špetkou soli do pěny. Třetinu bílkové směsi opatrně zatřete k předchozí žloutkové. Pak zapracujte prosátou mouku a nakonec zlehka zatřete zbytek bílkové směsi. Na plech postavte dortový kruh o průměru 18 cm a dno vyložte papírem na pečení. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Těstem naplňte kruh, vložte do trouby a pečte asi 45 minut. Korpus pak vyndejte z trouby a nechte ho vychladnout. Stáhněte z něj pečicí papír.
- Zatímco se korpus peče, svařte cukr s vodou a vanilkou, nechte vychladnout a vmíchejte rum. Korpus jednou vodorovně rozkrojte a potřete třetinou zavařeniny. Přiklopte druhou půlkou korpusu a přelijte cukrovým rozvarem.
- Zbylou zavařeninu trochu ohřejte a potřete jí celý korpus.
- Smetanu uveďte do varu a rozpusťte v ní máslo a čokoládu. Nechte trochu vychladnout.
- Svařte vodu s cukrem, vlijte smetanu, ještě jednou nechte přejít varem a nechte trochu vychladnout. Obě smetanové směsi důkladně promíchejte na hladkou polevu. Potřete jí celý dort a dejte ho do ledničky, až poleva ztuhne. Podávejte případně se šlehačkou.
Sacher dort – recept na vyhlášenou vídeňskou klasiku Zdroj: Marek Kučera