Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Klára Michalová

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Když jídlo nese jméno – slavné pokrmy inspirované skutečnými lidmi

Dezert Pavlova má jméno po slavné primabaleríně

Dezert Pavlova má jméno po slavné primabaleríně Zdroj: iStock

  • Zavřít
Dezert Pavlova má jméno po slavné primabaleríně

Dezert Pavlova má jméno po slavné primabaleríně Zdroj: iStock

Od královny pizzy až po baletku z pusinky. Příběhy jídel, která nesou jména historických osobností, ukazují, že chutě i sláva mohou jít ruku v ruce.

Seznam.cz banner

Za některými známými pokrmy se neskrývá jen chuťový zážitek, ale i příběh konkrétní osoby, která dala jídlu jméno. Některé vznikly jako pocta králům, umělcům či šlechticům, jiné byly náhodným výtvorem, který se uchytil. Přečtěte si, jak se do kulinářských dějin zapsali například královna Viktorie, hudební génius Mozart, ale i majitel hollywoodské restaurace.

Pizza Margherita

  • Jídlo inspirované italskou královnou

Pizza Margherita byla vytvořena na počest italské královny Margherity Savojské. V roce 1889 pozval slavný neapolský pizzaiolo Raffaele Esposito královský pár do Neapole a připravil pro ně tři druhy pizzy. Jedna z nich měla barvy italské vlajky – červenou (rajčata), bílou (mozzarella) a zelenou (bazalka). Královna byla touto pizzou nadšena, a tak ji Esposito na její počest pojmenoval.

Kynuté těsto na pizzu podle tradičního receptu Recepty

Kynuté těsto na pizzu podle tradičního receptu

102
Pizza Margherita Recepty

Pizza Margherita

260

Caesar salát

  • Neřímský, ale slavný salát pojmenovaný po šéfkuchaři

Ačkoliv jméno evokuje slavného římského vládce, Caesar salát nemá s Juliem Caesarem nic společného. Salát vznikl ve 20. letech 20. století v Tijuáně v Mexiku, kde italsko-americký kuchař Caesar Cardini vytvořil jednoduchý salát z římského salátu, krutonů, parmazánu a speciální zálivky. Původně byl připraven a servírován přímo u stolu a stal se rychle hitem mezi hollywoodskými hvězdami.

Nechte se vést při přípravě Caesar salátu návodným videoreceptem

Kompletní recept najdete ZDE: Pravý a původní recept na salát Caesar

Mozartovy koule (Mozartkugeln)

  • Sladká pocta hudebnímu géniovi

Mozartovy koule jsou tradiční rakouská cukrovinka z města Salzburg, kde se narodil Wolfgang Amadeus Mozart. Poprvé je vytvořil cukrář Paul Fürst v roce 1890 jako poctu tomuto slavnému skladateli. Originální koule jsou ručně vyráběné z pistáciového marcipánu, nugátu a čokolády. I když dnes existuje mnoho variací, původní recept zůstává chráněným tajemstvím.

Beef Stroganoff

  • Ruská klasika pro šlechtice Stroganova

Beef Stroganoff je minutkový pokrm z hovězího masa ve smetanové omáčce, často s hořčicí a houbami. Jeho původ sahá do 19. století v Rusku, kde byl pojmenován po hraběti Pavlu Stroganovovi, významném šlechtici a milovníkovi francouzské kuchyně. Jídlo je kombinací ruských surovin a francouzského stylu vaření, který oblíbený kuchař Stroganova přinesl na jeho bankety.

Vyzkoušejte minutkové hovězí Stroganov podle videoreceptu krok za krokem

Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí nudličky Stroganov se žampiony a smetanou

Pavlova

  • Lehký dezert na počest baletky

Pavlova je nadýchaný dezert z bílků, cukru a šlehačky, často ozdobený ovocem. Byl vytvořen ve 20. letech 20. století v Austrálii nebo na Novém Zélandu (země se dodnes o původ přou) na počest ruské baletky Anny Pavlovové, která zde tehdy hostovala. Její lehkost a elegance inspirovala tento dezert, jehož struktura připomíná tutu baletní sukně.

Připravte půvabné mini Pavlovy s ovocem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Letní mini Pavlova s čerstvým ovocem

Křehké recepty na dort Pavlova a trochu historie...

Křehké recepty na dort Pavlova a trochu historie...

Dort Viktoria (Victoria sponge cake)

  • Čajový dort anglické královny

Victoria sponge cake je tradiční britský piškotový dort s vrstvou džemu a šlehačky nebo máslového krému. Je pojmenován po královně Viktorii, která ho ráda konzumovala při odpoledním čaji. Dort se stal symbolem viktoriánské éry a je dodnes oblíbeným pečivem pro slavnostní příležitosti i běžné čajové dýchánky.

Dort královny Viktorie podle Josefa Maršálka
Recepty

Dort královny Viktorie podle Josefa Maršálka

38

Carpaccio

  • Italský předkrm pojmenovaný po malíři

Carpaccio jsou velmi tenké plátky syrového hovězího masa (dnes i ryb či zeleniny), servírované s olivovým olejem, citronem a parmazánem. Pokrm vytvořil v roce 1950 v Benátkách kuchař Giuseppe Cipriani pro hraběnku, která nesměla jíst vařené maso. Jméno „Carpaccio“ dostal podle renesančního malíře Vittore Carpaccia, jehož díla byla tehdy vystavena a který byl znám svou výraznou červeno-bílou paletou barev – jako samotný pokrm.

Hovězí carpaccio s parmazánem podle Zdeňka Pohlreicha Maso

Hovězí carpaccio s parmazánem podle Zdeňka Pohlreicha

18
Hovězí carpaccio – jemně syrový zážitek má poutavou historii Novinky

Hovězí carpaccio – jemně syrový zážitek má poutavou historii

Cobb salát

  • Americký salát podle majitele restaurace

Cobb salát vznikl ve 30. letech v hollywoodské restauraci Brown Derby. Podle legendy jej vymyslel majitel Robert Cobb, když si pozdě večer složil salát z dostupných ingrediencí: slaniny, vařených vajec, kuřete, rajčat, avokáda, sýra a římského salátu. Kombinace se ukázala být natolik chutná, že se rychle dostala na stálé menu a nese jméno svého stvořitele.

Cobbův salát – recept na americký salát, který podávejte jako hlavní chod
Recepty

Cobbův salát – recept na americký salát, který podávejte jako hlavní chod

39

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Ostružinovo-citronový koláč se smetanovými květinkami – cukrářský počin, který oslní Sladké

Ostružinovo-citronový koláč se smetanovými květinkami – cukrářský počin, který oslní

Sorbet z meruňkového čaje, vína a meruněk – nevšední osvěžení pro horké letní dny Sladké

Sorbet z meruňkového čaje, vína a meruněk – nevšední osvěžení pro horké letní dny

Plněné cukety s mletým krůtím masem – dokonalá letní večeře plná chuti Recepty

Plněné cukety s mletým krůtím masem – dokonalá letní večeře plná chuti

Šťavnaté masové koule plněné mozzarellou v rajčatové omáčce – letní oběd s překvapením Maso

Šťavnaté masové koule plněné mozzarellou v rajčatové omáčce – letní oběd s překvapením

Citrusový zmrzlinový sendvič – efektní způsob, jak podávat zmrzlinu do ruky (nejen) v létě Sladké

Citrusový zmrzlinový sendvič – efektní způsob, jak podávat zmrzlinu do ruky (nejen) v létě

Borůvkový tvarožník – tvarohový koláč inspirovaný polským sernikem s borůvkami Sladké

Borůvkový tvarožník – tvarohový koláč inspirovaný polským sernikem s borůvkami

Vietnamská Banh Mi bageta s grilovaným kuřetem – blesková verze se skvělým výsledkem Předkrmy a chuťovky

Vietnamská Banh Mi bageta s grilovaným kuřetem – blesková verze se skvělým výsledkem

Tradiční tabouleh – svěží blízkovýchodní salát z bulguru s čerstvými bylinkami a rajčaty Saláty

Tradiční tabouleh – svěží blízkovýchodní salát z bulguru s čerstvými bylinkami a rajčaty


Přečtěte si také

Sladké
Ostružinovo-citronový koláč se smetanovými květinkami – cukrářský počin, který oslní

Ostružinovo-citronový koláč se smetanovými květinkami – cukrářský počin, který oslní

Novinky
Když jídlo nese jméno – slavné pokrmy inspirované skutečnými lidmi

Když jídlo nese jméno – slavné pokrmy inspirované skutečnými lidmi

Sladké
Sorbet z meruňkového čaje, vína a meruněk – nevšední osvěžení pro horké letní dny

Sorbet z meruňkového čaje, vína a meruněk – nevšední osvěžení pro horké letní dny

Recepty
Plněné cukety s mletým krůtím masem – dokonalá letní večeře plná chuti

Plněné cukety s mletým krůtím masem – dokonalá letní večeře plná chuti

Novinky
Ovocné knedlíky na 4 různé způsoby! Sladké varianty, které rozhodně stojí za zkoušku

Ovocné knedlíky na 4 různé způsoby! Sladké varianty, které rozhodně stojí za zkoušku

Maso
Šťavnaté masové koule plněné mozzarellou v rajčatové omáčce – letní oběd s překvapením

Šťavnaté masové koule plněné mozzarellou v rajčatové omáčce – letní oběd s překvapením

Sladké
Citrusový zmrzlinový sendvič – efektní způsob, jak podávat zmrzlinu do ruky (nejen) v létě

Citrusový zmrzlinový sendvič – efektní způsob, jak podávat zmrzlinu do ruky (nejen) v létě

Gastro akce a food festivaly
Tipy na 3 speciální menu: asijské brambory, párování nebo dobře známé fish & chips

Tipy na 3 speciální menu: asijské brambory, párování nebo dobře známé fish & chips

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Saláty
Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Zapečené těstoviny s ricottou, lilkem a cuketou – letní recept na těstovinový koláč Těstoviny

Zapečené těstoviny s ricottou, lilkem a cuketou – letní recept na těstovinový koláč

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou Recepty

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou

Sladké
Ostružinovo-citronový koláč se smetanovými květinkami – cukrářský počin, který oslní

Ostružinovo-citronový koláč se smetanovými květinkami – cukrářský počin, který oslní

Sorbet z meruňkového čaje, vína a meruněk – nevšední osvěžení pro horké letní dny Sladké

Sorbet z meruňkového čaje, vína a meruněk – nevšední osvěžení pro horké letní dny

Citrusový zmrzlinový sendvič – efektní způsob, jak podávat zmrzlinu do ruky (nejen) v létě Sladké

Citrusový zmrzlinový sendvič – efektní způsob, jak podávat zmrzlinu do ruky (nejen) v létě

Recepty
Plněné cukety s mletým krůtím masem – dokonalá letní večeře plná chuti

Plněné cukety s mletým krůtím masem – dokonalá letní večeře plná chuti

Šťavnaté masové koule plněné mozzarellou v rajčatové omáčce – letní oběd s překvapením Maso

Šťavnaté masové koule plněné mozzarellou v rajčatové omáčce – letní oběd s překvapením

Vietnamská Banh Mi bageta s grilovaným kuřetem – blesková verze se skvělým výsledkem Předkrmy a chuťovky

Vietnamská Banh Mi bageta s grilovaným kuřetem – blesková verze se skvělým výsledkem

Recepty
Plněné cukety s mletým krůtím masem – dokonalá letní večeře plná chuti

Plněné cukety s mletým krůtím masem – dokonalá letní večeře plná chuti

Tradiční tabouleh – svěží blízkovýchodní salát z bulguru s čerstvými bylinkami a rajčaty Saláty

Tradiční tabouleh – svěží blízkovýchodní salát z bulguru s čerstvými bylinkami a rajčaty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Recepty
Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem Nápoje

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí

Saláty
Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské Recepty

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské

Recepty
Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi

Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi

Stracciatella alla romana – italská polévka s trhaným vajíčkem ve vývaru Polévky

Stracciatella alla romana – italská polévka s trhaným vajíčkem ve vývaru

Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod Polévky

Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod

Předkrmy a chuťovky
Vietnamská Banh Mi bageta s grilovaným kuřetem – blesková verze se skvělým výsledkem

Vietnamská Banh Mi bageta s grilovaným kuřetem – blesková verze se skvělým výsledkem

Křupavé batátové chipsy – originální chuťovka oživí večírkovou tabuli Recepty

Křupavé batátové chipsy – originální chuťovka oživí večírkovou tabuli

Chässchnitte – švýcarský sýrový toust, který zažene hlad raz dva Recepty

Chässchnitte – švýcarský sýrový toust, který zažene hlad raz dva

Saláty
Řecký bramborový salát s fetou – vychutnejte si chuť Středomoří na letní tabuli

Řecký bramborový salát s fetou – vychutnejte si chuť Středomoří na letní tabuli

Křupavé batátové chipsy – originální chuťovka oživí večírkovou tabuli Recepty

Křupavé batátové chipsy – originální chuťovka oživí večírkovou tabuli

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou Recepty

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou

Sladké
Ostružinovo-citronový koláč se smetanovými květinkami – cukrářský počin, který oslní

Ostružinovo-citronový koláč se smetanovými květinkami – cukrářský počin, který oslní

Sorbet z meruňkového čaje, vína a meruněk – nevšední osvěžení pro horké letní dny Sladké

Sorbet z meruňkového čaje, vína a meruněk – nevšední osvěžení pro horké letní dny

Citrusový zmrzlinový sendvič – efektní způsob, jak podávat zmrzlinu do ruky (nejen) v létě Sladké

Citrusový zmrzlinový sendvič – efektní způsob, jak podávat zmrzlinu do ruky (nejen) v létě

Saláty
Tradiční tabouleh – svěží blízkovýchodní salát z bulguru s čerstvými bylinkami a rajčaty

Tradiční tabouleh – svěží blízkovýchodní salát z bulguru s čerstvými bylinkami a rajčaty

Řecký bramborový salát s fetou – vychutnejte si chuť Středomoří na letní tabuli Saláty

Řecký bramborový salát s fetou – vychutnejte si chuť Středomoří na letní tabuli

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Přílohy
Beze zbytku: Křupavé vafle ze zbylé rýže s kimchi a slaninou
6

Beze zbytku: Křupavé vafle ze zbylé rýže s kimchi a slaninou

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské Recepty

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské

Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře Ryby a mořské plody

Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Žádná chyba, ale největší skandál v dějinách. Vondráček se kvůli bitcoinům pustil do Nového Vyhrocené Vlastenecké setkání v Příčovech: Odpůrci narušují akci, na místě je policie Hurikán Erin pustošil USA, teď míří k Evropě. Experti popsali, jak ovlivní počasí

prima-zeny

Lekce od mladých. Igor Bareš změnil pohled na hereckou generaci a vzdal jí hold Mladá krev s hereckou DNA. Vnučka Termerové, Julia Issa, musela projít nekonečnými castingy Šéf Pohlreich otevře lednici a je zle. Tekutou náhražku trojobalu už v roce 2025 nečekal

prima-zoom

Proč chřestýšovec útočí člověku na hlavu? Starověké město pohltilo před 2000 lety moře. Odborníci jeho zkázu přisuzují tsunami Víkend ovládne vzácný černý Měsíc. Temné noci budou přát pozorování oblohy

prima-fresh

Ostružinovo-citronový koláč se smetanovými květinkami – cukrářský počin, který oslní Když jídlo nese jméno – slavné pokrmy inspirované skutečnými lidmi Sorbet z meruňkového čaje, vína a meruněk – nevšední osvěžení pro horké letní dny

prima-cool

Nový Dexter nečekaně zrušen 9 věcí, které nevíte o Válce světů: Na natáčení byla i Národní garda Star Trek plní dávný sen fanoušků. V nové strategii budou velet slavné lodi Voyager

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Kvůli mojí tvorbě musel táta na kobereček, říká Řezník a představuje Martyho frky Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Orlando Bloom si po rozchodu dopřává luxus. Pronajímá si dům za 60 tisíc dolarů měsíčně Invazivní americký hřib se šíří Evropou: Brzy se objeví i v Česku. Ohrozí naše houby? Vskutku královské ubytování: Karel III. otevřel luxusní glamping na svém panství

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.