Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Klára Michalová

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Když jídlo nese jméno – slavné pokrmy inspirované skutečnými lidmi

Dezert Pavlova má jméno po slavné primabaleríně

Dezert Pavlova má jméno po slavné primabaleríně Zdroj: iStock

  • Zavřít
Dezert Pavlova má jméno po slavné primabaleríně

Dezert Pavlova má jméno po slavné primabaleríně Zdroj: iStock

Od královny pizzy až po baletku z pusinky. Příběhy jídel, která nesou jména historických osobností, ukazují, že chutě i sláva mohou jít ruku v ruce.

Seznam.cz banner

Za některými známými pokrmy se neskrývá jen chuťový zážitek, ale i příběh konkrétní osoby, která dala jídlu jméno. Některé vznikly jako pocta králům, umělcům či šlechticům, jiné byly náhodným výtvorem, který se uchytil. Přečtěte si, jak se do kulinářských dějin zapsali například královna Viktorie, hudební génius Mozart, ale i majitel hollywoodské restaurace.

Pizza Margherita

  • Jídlo inspirované italskou královnou

Pizza Margherita byla vytvořena na počest italské královny Margherity Savojské. V roce 1889 pozval slavný neapolský pizzaiolo Raffaele Esposito královský pár do Neapole a připravil pro ně tři druhy pizzy. Jedna z nich měla barvy italské vlajky – červenou (rajčata), bílou (mozzarella) a zelenou (bazalka). Královna byla touto pizzou nadšena, a tak ji Esposito na její počest pojmenoval.

Kynuté těsto na pizzu podle tradičního receptu Recepty

Kynuté těsto na pizzu podle tradičního receptu

104
Pizza Margherita Recepty

Pizza Margherita

264

Caesar salát

  • Neřímský, ale slavný salát pojmenovaný po šéfkuchaři

Ačkoliv jméno evokuje slavného římského vládce, Caesar salát nemá s Juliem Caesarem nic společného. Salát vznikl ve 20. letech 20. století v Tijuáně v Mexiku, kde italsko-americký kuchař Caesar Cardini vytvořil jednoduchý salát z římského salátu, krutonů, parmazánu a speciální zálivky. Původně byl připraven a servírován přímo u stolu a stal se rychle hitem mezi hollywoodskými hvězdami.

Nechte se vést při přípravě Caesar salátu návodným videoreceptem

Kompletní recept najdete ZDE: Pravý a původní recept na salát Caesar

Mozartovy koule (Mozartkugeln)

  • Sladká pocta hudebnímu géniovi

Mozartovy koule jsou tradiční rakouská cukrovinka z města Salzburg, kde se narodil Wolfgang Amadeus Mozart. Poprvé je vytvořil cukrář Paul Fürst v roce 1890 jako poctu tomuto slavnému skladateli. Originální koule jsou ručně vyráběné z pistáciového marcipánu, nugátu a čokolády. I když dnes existuje mnoho variací, původní recept zůstává chráněným tajemstvím.

Beef Stroganoff

  • Ruská klasika pro šlechtice Stroganova

Beef Stroganoff je minutkový pokrm z hovězího masa ve smetanové omáčce, často s hořčicí a houbami. Jeho původ sahá do 19. století v Rusku, kde byl pojmenován po hraběti Pavlu Stroganovovi, významném šlechtici a milovníkovi francouzské kuchyně. Jídlo je kombinací ruských surovin a francouzského stylu vaření, který oblíbený kuchař Stroganova přinesl na jeho bankety.

Vyzkoušejte minutkové hovězí Stroganov podle videoreceptu krok za krokem

Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí nudličky Stroganov se žampiony a smetanou

Pavlova

  • Lehký dezert na počest baletky

Pavlova je nadýchaný dezert z bílků, cukru a šlehačky, často ozdobený ovocem. Byl vytvořen ve 20. letech 20. století v Austrálii nebo na Novém Zélandu (země se dodnes o původ přou) na počest ruské baletky Anny Pavlovové, která zde tehdy hostovala. Její lehkost a elegance inspirovala tento dezert, jehož struktura připomíná tutu baletní sukně.

Připravte půvabné mini Pavlovy s ovocem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Letní mini Pavlova s čerstvým ovocem

Křehké recepty na dort Pavlova a trochu historie...

Křehké recepty na dort Pavlova a trochu historie...

Dort Viktoria (Victoria sponge cake)

  • Čajový dort anglické královny

Victoria sponge cake je tradiční britský piškotový dort s vrstvou džemu a šlehačky nebo máslového krému. Je pojmenován po královně Viktorii, která ho ráda konzumovala při odpoledním čaji. Dort se stal symbolem viktoriánské éry a je dodnes oblíbeným pečivem pro slavnostní příležitosti i běžné čajové dýchánky.

Dort královny Viktorie podle Josefa Maršálka
Recepty

Dort královny Viktorie podle Josefa Maršálka

40

Carpaccio

  • Italský předkrm pojmenovaný po malíři

Carpaccio jsou velmi tenké plátky syrového hovězího masa (dnes i ryb či zeleniny), servírované s olivovým olejem, citronem a parmazánem. Pokrm vytvořil v roce 1950 v Benátkách kuchař Giuseppe Cipriani pro hraběnku, která nesměla jíst vařené maso. Jméno „Carpaccio“ dostal podle renesančního malíře Vittore Carpaccia, jehož díla byla tehdy vystavena a který byl znám svou výraznou červeno-bílou paletou barev – jako samotný pokrm.

Hovězí carpaccio s parmazánem podle Zdeňka Pohlreicha Maso

Hovězí carpaccio s parmazánem podle Zdeňka Pohlreicha

19
Hovězí carpaccio – jemně syrový zážitek má poutavou historii Novinky

Hovězí carpaccio – jemně syrový zážitek má poutavou historii

Cobb salát

  • Americký salát podle majitele restaurace

Cobb salát vznikl ve 30. letech v hollywoodské restauraci Brown Derby. Podle legendy jej vymyslel majitel Robert Cobb, když si pozdě večer složil salát z dostupných ingrediencí: slaniny, vařených vajec, kuřete, rajčat, avokáda, sýra a římského salátu. Kombinace se ukázala být natolik chutná, že se rychle dostala na stálé menu a nese jméno svého stvořitele.

Cobbův salát – recept na americký salát, který podávejte jako hlavní chod
Recepty

Cobbův salát – recept na americký salát, který podávejte jako hlavní chod

42

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Přílohy

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů Sladké

Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl Maso

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin Recepty

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli Předkrmy a chuťovky

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku Polévky

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku


Přečtěte si také

Přílohy
Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Prostřeno!
Prostřeno: Mexické tacos košíčky s čedarem podle Pavla

Prostřeno: Mexické tacos košíčky s čedarem podle Pavla

Prostřeno!
Prostřeno: Brokolicový krém s křupavými krutony

Prostřeno: Brokolicový krém s křupavými krutony

Prostřeno!
Prostřeno: Pomerančové kuře ve zlatavém kabátku s rýží a salátkem

Prostřeno: Pomerančové kuře ve zlatavém kabátku s rýží a salátkem

Prostřeno!
Prostřeno: Italské tiramisu ve sklence

Prostřeno: Italské tiramisu ve sklence

Sladké
Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů

Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů

Maso
Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Soutěžící
Pavel Karásek vaří od dvanácti let

Pavel Karásek vaří od dvanácti let

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi Recepty

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Sladké
Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů

Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Řezy z bebe sušenek, pudinku a tvarohu – snadný moučník bez pečení Sladké

Řezy z bebe sušenek, pudinku a tvarohu – snadný moučník bez pečení

Maso
Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Hovězí srdce na slanině – tradiční skromné jídlo s poctivou chutí Maso

Hovězí srdce na slanině – tradiční skromné jídlo s poctivou chutí

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží Maso

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží

Maso
Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin Recepty

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží Maso

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní Polévky

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub Polévky

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub

Předkrmy a chuťovky
Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli

Škvarkové placičky s kysaným zelím – tradiční česká pochoutka k pivu i vínu Předkrmy a chuťovky

Škvarkové placičky s kysaným zelím – tradiční česká pochoutka k pivu i vínu

Závin s růžičkovou kapustou, bramborem a uzeným – jednoduchá chuťovka naslano Maso

Závin s růžičkovou kapustou, bramborem a uzeným – jednoduchá chuťovka naslano

Těstoviny
Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí Recepty

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd Vegetariánské

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd

Sladké
Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem Sladké

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Ochrana klimatu? Čistěme potůčky, řekl Vondráček. Připomínáte mi Jakeše, reagovala Svárovská Evropa se potácí mezi válkou a mírem. Otřesy na politické scéně hrají Putinovi do karet Naděje na přímý postup pohasíná. Češi v kvalifikaci MS remizovali s Chorvaty 0:0

prima-zeny

Timková o kontroverzní seznamce: Účastníci jsou nazí, ale odhalí i těžké životní příběhy Anna Polívková o mamince Evelyně Steimarové: Pořád je ohromně vtipná a bystrá První, co uvidí z nové lásky, je přirození. Mirka z Valašska hledá parťáka bez přetvářky

prima-zoom

Úžasný poklad v ceně 25 milionů Proč jsou ježci žijící ve městech světlejší? Vědci spojují výskyt ježčích blonďáků s auty Česko by Ukrajině mohlo předat tanky srovnatelné s ruskými T-90M

prima-fresh

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

prima-cool

Recenze: Tron: Ares První fotky nového Brumbála přímo „v akci“. Fanoušci Harryho Pottera jsou z něj nadšení I s malým kašpárkem se dá hrát velké divadlo. Honza z nahé seznamky vysvětlil svůj přístup k nahotě

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Co můžeme udělat pro svou stárnoucí kočku, aby byla fit? Toužíte po zámku ve Francii? Tento je levnější než garsonka v Londýně. Domov s atmosférou starých časů. Jak kombinovat moderní a retro prvky?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.