Suroviny
- husí játra (foie gras) 300 g
- hovězí maso (svíčková) 600 g
- máslo 100 g
- olivový olej 100 ml
- lanýže 30 g
- bílé víno 200 ml
- sůl
- toustový chléb
- pepř
Madeirská omáčka
- máslo 1 lžíce
- hladká mouka 1 lžička
- žampiony 100 g
- šalotka 100 g
- hovězí vývar 330 ml
- hladkolistá petržel
- sůl
- worcesterová omáčka
- dezertní víno 100 ml
- pepř
Postup přípravy
- Plátky svíčkové osolte, opepřete a na rozpálené pánvi na másle opečte z obou stran. Dejte odpočívat na teplo. Připravte tousty, do výpeku po mase přidejte omáčku Madeira a zjemněte máslem. Zprudka opečte husí játra a položte je na maso.
- Příprava madeirské omáčky: Na másle opečte pokrájenou šalotku, žampiony, petrželku, zaprašte moukou, osmahněte a podlijte vývarem, přidejte víno madeira, worcester, dochuťte solí a pepřem a povařte, až omáčka lehce zhoustne.
- Připravené plátky svíčkové a foie gras podávejte na opečených plátcích toustového chleba přelité omáčkou Madeira a postrouhané lanýžem nebo žampionem.