Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Losos
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Losos
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Poctivá česneková pomazánka se sýrem

Poctivá česneková pomazánka se sýrem

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Prima FRESH

Hit týdne

Další hity

Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci

Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Aperol Spritz
Aperol Spritz
Poctivá zelňačka s klobásou
Poctivá zelňačka s klobásou
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Velikonoční jidáše – upečte si tradiční dobrotu z kynutého těsta

Upečte si velikonoční jidáše

Upečte si velikonoční jidáše Zdroj: archiv Kublanka

  • Zavřít
Upečte si velikonoční jidáše

Upečte si velikonoční jidáše Zdroj: archiv Kublanka

Velikonoce jsou křesťanskými svátky, a proto jsou i velikonoční pokrmy ovlivněné křesťanskou symbolikou. Mazanec nebo velikonoční beránek je snad na každé velikonoční tabuli, ale co takhle zkusit neméně chutné velikonoční jidáše?

Seznam.cz banner

Jak mají vypadat velikonoční jidáše?

Podoby velikonočního jidáše se v jednotlivých krajích různí. Někde se jidáše dělají jako malá vánočka, jinde se pletou copánky, které se posléze zatočí do kolečka, a na dalším místě se dělají uzly. Svým tvarem by jidáše měly připomínat provaz, na kterém se Jidáš oběsil poté, co zradil Ježíše.

Co jste možná nevěděli: Mezi další velikonoční dobroty patří také Boží milosti – ty se dle tradice připravovaly na Velikonoční pondělí. Byly posledním pečivem, které hospodyňky chystaly. S pečením se začínalo na Zelený čtvrtek – a to právě pečením jidášů.

Smažené boží milosti s bílým vínem
Recepty

Smažené boží milosti s bílým vínem

29

Velikonoční jidáše a tradice

Zvládnete-li upéct vánočku nebo velikonoční mazanec, zvládnete upéct i jidáše. Základními surovinami pro pečení jidášů je mouka, máslo, droždí, mléko, cukr a vanilkový cukr. Do těsta můžete přidat rozinky. Před podáváním můžete jidáše potřít medem. Toto dříve běžné pečivo pak dostávali chlapci na Zelený čtvrtek, kdy chodili po obci s řehtačkami. Dříve velikonoční jidáše symbolizovaly také hojnost, kterou přináší jaro, díky tomu, že jidáše jsou z kynutého těsta a po vykynutí zvětšují svůj objem.

Zajímavost: Tradice říká, že kdo na Zelený čtvrtek před východem slunce sní velikonoční jidáše, ten bude po celý rok chráněn před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou.
Velikonoční jidášky s medem
Recepty

Velikonoční jidášky s medem

37

Jak na nadýchané velikonoční jidáše?

Těsto, z kterého se tato velikonoční dobrota peče, je v podstatě totožné jako to na mazanec. Pokud vás láká něco nového, můžete z receptu vyřadit cukr a zkusit velikonoční jidáše s medem. Nebo upéct zdravější jidáše z celozrnné mouky. Tady ale předkládáme recept na starou dobrou klasiku.

Co budete potřebovat?

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 300 ml smetany na vaření (použít lze i smetanu ke šlehání nebo mléko)
  • 1 kostku droždí
  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • nastrouhanou citronovou kůru z 1 citronu
  • asi 2 lžičky citronové šťávy
  • vanilkový cukr
  • špetku soli
  • případně rozinky, med, nasekané mandle
Tradiční velikonoční jidáše
Recepty

Tradiční velikonoční jidáše

35

Postup:

1. Nejprve připravte kvásek (pro usnadnění práce můžete použít také sušené droždí).

2. Poté smíchejte cukr, mouku, 2 žloutky, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a šťávu a změklé máslo. Na závěr přidejte smetanu. Vypracujte těsto a nechte ho zhruba hodinu kynout.

3. Z vykynutého těsta je třeba vyválet válečky a zaplést je do požadovaných tvarů – představivosti se meze nekladou. Při pečení použijte pečicí papír nebo plech vymažte máslem. Máte-li vytvořené jidáše, nechte je na plechu ještě čtvrt hodiny kynout a nakonec je potřete žloutkem; jidáše budou díky tomu po upečení krásně lesklé.

4. Pečte při teplotě 160–180 °C zhruba 25 minut. Podávat můžete pokapané medem a posypané nasekanými mandlemi.

Zdroj: autorský text

Na slavnostním velikonočním stole se bude vyjímat i výborný mrkvový dort s ořechy, který si můžete připravit podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Prima FRESH

Autor článku

Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky cukr mouka med pečení jidáše máslo velikonoční recepty české zvyky smetana kynuté těsto žloutek těsto Zelený čtvrtek Velikonoce česká kuchyně

Návrhy pro vás

Krémová kukuřičná polévka s kari vás zahřeje i v mrazivých dnech Polévky

Krémová kukuřičná polévka s kari vás zahřeje i v mrazivých dnech

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby Předkrmy a chuťovky

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky Nápoje

Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu Maso

Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu

Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu Sladké

Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu

Chlebíčky s řízkem, bramborovým salátem a koprem – tip na zužitkování sváteční večeře Maso

Chlebíčky s řízkem, bramborovým salátem a koprem – tip na zužitkování sváteční večeře

Krůtí kostky na smetaně à la svíčková – klasická omáčka z kořenové zeleniny s křehkým masem nakládaným ve svěží marinádě Omáčky

Krůtí kostky na smetaně à la svíčková – klasická omáčka z kořenové zeleniny s křehkým masem nakládaným ve svěží marinádě

Pečené grepy s mandlemi a medem – netradiční voňavý dezert, který zároveň zahřeje i osvěží Ovoce

Pečené grepy s mandlemi a medem – netradiční voňavý dezert, který zároveň zahřeje i osvěží


Přečtěte si také

Polévky
Krémová kukuřičná polévka s kari vás zahřeje i v mrazivých dnech

Krémová kukuřičná polévka s kari vás zahřeje i v mrazivých dnech

Předkrmy a chuťovky
Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Nápoje
Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

Maso
Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu

Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu

Sladké
Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu

Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu

Novinky
Dnes slavíme sv. Štěpána. Koleda měla magickou moc a na stole voněla drůbež

Dnes slavíme sv. Štěpána. Koleda měla magickou moc a na stole voněla drůbež

Maso
Chlebíčky s řízkem, bramborovým salátem a koprem – tip na zužitkování sváteční večeře

Chlebíčky s řízkem, bramborovým salátem a koprem – tip na zužitkování sváteční večeře

Omáčky
Krůtí kostky na smetaně à la svíčková – klasická omáčka z kořenové zeleniny s křehkým masem nakládaným ve svěží marinádě

Krůtí kostky na smetaně à la svíčková – klasická omáčka z kořenové zeleniny s křehkým masem nakládaným ve svěží marinádě

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Sladké
Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu

Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu

Pečené grepy s mandlemi a medem – netradiční voňavý dezert, který zároveň zahřeje i osvěží Ovoce

Pečené grepy s mandlemi a medem – netradiční voňavý dezert, který zároveň zahřeje i osvěží

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu Sladké

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Maso
Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu

Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu

Chlebíčky s řízkem, bramborovým salátem a koprem – tip na zužitkování sváteční večeře Maso

Chlebíčky s řízkem, bramborovým salátem a koprem – tip na zužitkování sváteční večeře

Krůtí kostky na smetaně à la svíčková – klasická omáčka z kořenové zeleniny s křehkým masem nakládaným ve svěží marinádě Omáčky

Krůtí kostky na smetaně à la svíčková – klasická omáčka z kořenové zeleniny s křehkým masem nakládaným ve svěží marinádě

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem Nápoje

Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem Nápoje

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Ryby a mořské plody
Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína Předkrmy a chuťovky

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany Polévky

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Polévky
Krémová kukuřičná polévka s kari vás zahřeje i v mrazivých dnech

Krémová kukuřičná polévka s kari vás zahřeje i v mrazivých dnech

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany Polévky

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou Polévky

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou

Předkrmy a chuťovky
Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína Předkrmy a chuťovky

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem Předkrmy a chuťovky

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem

Předkrmy a chuťovky
Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“ Předkrmy a chuťovky

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec Vegetariánské
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Ovoce
Pečené grepy s mandlemi a medem – netradiční voňavý dezert, který zároveň zahřeje i osvěží

Pečené grepy s mandlemi a medem – netradiční voňavý dezert, který zároveň zahřeje i osvěží

Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře Sladké

Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce Sladké

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce

Ryby a mořské plody
Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy Saláty

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Upeče se mír v Mar-a-Lago? Zelenskyj vkládá naděje do dalšího setkání s Trumpem VÝSTRAHA před ledovkou: Hrozí úrazy i komplikace v dopravě kvůli mrznoucím dešťům Místo na sněhu měla Popelka běhat po rozkvetlé louce. Jak vznikala legendární pohádka?

prima-zeny

Nejvtipnější momenty detektivní hry: Marcellův pozdrav, bahenní lázeň a komické počítání Baby boom celebrit v roce 2025: Které hvězdy se staly rodiči? Vánoce slavných 2025: Kotek na skok na farmě, Kavalčík se synem a Řehořková ve Vídni

prima-zoom

VIDEO: Pumy loví tučňáky Muž pil 8 energy drinků denně a dostal mrtvici. Dodnes má trvalé následky v prstech Nejstarší kouzelnický trik se točí kolem useknuté hlavy. Úžasný příběh mudrce Džediho přežil tisíce let

prima-fresh

Krémová kukuřičná polévka s kari vás zahřeje i v mrazivých dnech Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

prima-cool

První trailer návratu Peaky Blinders Nový trailer Avengers 5 s Thorem 5 nejočekávanějších her roku 2026: Co dělá společnost Wolverineovi a GTA 6?

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Svátek sv. Jana Evangelisty je den přípitků: Dnes má víno zázračnou moc Tipy pro zdravá játra: Co jíst a pít i jaké bylinky jim prospívají? Na Štěpána není pána: Tradice a koledy druhého svátku vánočního

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.