Suroviny
- máslo 60 g
- mléko 300 ml
- droždí (čerstvé ) 21 g (1/2 kostky)
- třtinový cukr 1 lžíce
- hladká celozrná špaldová mouka 500 g
- žloutek 1 ks
- mandlové plátky 20 g
- sušené rozinky 20 g
- hladká mouka (na pomoučení)
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí, oslaďte a promíchejte. Nechte vzejít kvásek, na teplém místě to trvá 10–15 minut.
- Do velké mísy prosejte mouku a osolte ji. Přidejte vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto, které se odlepuje od stěn nádoby. Dobře to jde měchačkou nebo nástavcem hnětací hák v robotu. Těsto přikryjte potravinářskou fólií nebo utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto poznáte tak, že pokud na něj máčknete prstem, důlek se pomalu vyrovná. Troubu předehřejte na 185 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Z těsta odkrajujte lžící kousky a na pomoučené ploše z každého vyválejte váleček. Spleťte do libovolného tvaru a skládejte na připravený plech. Žloutek prošlehejte vidličkou dohladka a potřete jím jidáše. Posypte je plátky mandlí a rozinkami a pečte v předehřáté troubě 15–20 minut dozlatova. Propečenost prověřte špejlí.
PRIMA TIP: Pokud by vám cukr v těstě chyběl, potřete čerstvě upečené jidášky tekutým medem nebo posypte xylitolem, pokud si hlídáte kalorie.
Celozrnné jidáše ze špaldové mouky Zdroj: Jíme zdravě Velikonoční speciál