Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Celozrnné jidáše ze špaldové mouky

Moje hodnocení
10x

Zdravější varianta tradičního velikonočního pečiva obsahuje pouze jednu lžičku cukru v kvásku, ale v chuti si rozdílu téměř nepovšimnete. Oříšková chuť špaldové mouky se perfektně doplňuje s přirozenou nasládlostí mléka, rozinek a mandlí. Nejlépe chutnají čerstvě upečené, ještě vlahé.

1 porce
120 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Máslo rozehřejte. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí, oslaďte a promíchejte. Nechte vzejít kvásek, na teplém místě to trvá 10–15 minut.
  2. Do velké mísy prosejte mouku a osolte ji. Přidejte vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto, které se odlepuje od stěn nádoby. Dobře to jde měchačkou nebo nástavcem hnětací hák v robotu. Těsto přikryjte potravinářskou fólií nebo utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Vykynuté těsto poznáte tak, že pokud na něj máčknete prstem, důlek se pomalu vyrovná. Troubu předehřejte na 185 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  4. Z těsta odkrajujte lžící kousky a na pomoučené ploše z každého vyválejte váleček. Spleťte do libovolného tvaru a skládejte na připravený plech. Žloutek prošlehejte vidličkou dohladka a potřete jím jidáše. Posypte je plátky mandlí a rozinkami a pečte v předehřáté troubě 15–20 minut dozlatova. Propečenost prověřte špejlí.

PRIMA TIP: Pokud by vám cukr v těstě chyběl, potřete čerstvě upečené jidášky tekutým medem nebo posypte xylitolem, pokud si hlídáte kalorie.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty