zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Velikonoční jidášky s medem
Autor: Cesta z těsta Velikonoční jidášky s medem

Velikonoční jidášky s medem

Hodnoceno: 12x
Jidášky jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjaty. Jejich stočený tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil po zradě Ježíše. Smotat ho můžete do různých podob, velmi dekorativně vypadají třeba šneci nebo bochánky s vejcem uprostřed. Jidáše se tradičně pečou na Zelený čtvrtek, protože se věřilo, že kdo je sní za svítání, bude se celý rok těšit pevnému zdraví.
do 1,5 hodiny
20 ks porcí

reklama

Suroviny (20 ks porcí)

Na potření:

Postup

  1. Mléko s medem ohřejte, aby bylo vlahé. Rozdrobte do něj droždí a nechte 10 minut vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte obě mouky, zlehka osolte, přidejte citronovou kůru a promíchejte. 
  2. Kvásek rozmíchejte se smetanou, žloutkem a rumem a vlijte k mouce. Přidejte sádlo a máslo a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Ručně to trvá okolo 20 minut, v robotu s nástavcem hnětací hák zhruba 10 minut. Hotové těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. 
  3. Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky o váze 50 g. Vyválejte z nich váleček silný 1 cm a stočte ho do libovolného tvaru. Spletené těsto skládejte na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech. Nechte ho ještě 15 minut kynout. 
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté jidášky potřete prošlehaným vejcem a pečte 20 minut dozlatova. 
  5. Med a máslo rozehřejte, promíchejte a horké jidáše směsí potírejte. Nechte zcela zchladnout. 
Velikonoční jidášky s medem
Autor: Cesta z těsta Velikonoční jidášky s medem

reklama

Cesta z těsta
Petra Burianová

Vítězka soutěže Peče celé Česko připravila svou kuchařku jako sladkého průvodce po českých tradicích. V nich se zrcadlí sezonnost i lokální suroviny, z kterých autorka při svém pečení nejraději vychází. Osvědčené rodinné recepty prověřily mlsné jazýčky jejích pěti dětí, které vychovává s manželem na statku na Vysočině. Zde se také věnuje mnoha lidovým řemeslům, které i učí. Představuje je i v jednotlivých kapitolách, které kopírují střídání ročních období.

Vydalo Nakladatelství CPress

Související témata: Velikonoce , jidáše , kynuté těsto , med , Sladké , Česká kuchyně