Petra Burianová

Velikonoční jidášky s medem

Moje hodnocení
15x

Jidášky jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjaty. Jejich stočený tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil po zradě Ježíše. Smotat ho můžete do různých podob, velmi dekorativně vypadají třeba šneci nebo bochánky s vejcem uprostřed. Jidáše se tradičně pečou na Zelený čtvrtek, protože se věřilo, že kdo je sní za svítání, bude se celý rok těšit pevnému zdraví.

1 porce
90 minut
česká

Těsto

Na potření

Postup přípravy

  1. Mléko s medem ohřejte, aby bylo vlahé. Rozdrobte do něj droždí a nechte 10 minut vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte obě mouky, zlehka osolte, přidejte citronovou kůru a promíchejte.
  2. Kvásek rozmíchejte se smetanou, žloutkem a rumem a vlijte k mouce. Přidejte sádlo a máslo a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Ručně to trvá okolo 20 minut, v robotu s nástavcem hnětací hák zhruba 10 minut. Hotové těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky o váze 50 g. Vyválejte z nich váleček silný 1 cm a stočte ho do libovolného tvaru. Spletené těsto skládejte na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech. Nechte ho ještě 15 minut kynout.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté jidášky potřete prošlehaným vejcem a pečte 20 minut dozlatova.
  5. Med a máslo rozehřejte, promíchejte a horké jidáše směsí potírejte. Nechte zcela zchladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petra Burianová

CPress Petra Burianová

Vítězka soutěže Peče celé Česko připravila svou kuchařku jako sladkého průvodce po českých tradicích. V nich se zrcadlí sezonnost i lokální suroviny, z kterých autorka při svém pečení nejraději vychází. Osvědčené rodinné recepty prověřily mlsné jazýčky jejích pěti dětí, které vychovává s manželem na statku na Vysočině. Zde se také věnuje mnoha lidovým řemeslům, které i učí. Představuje je i v jednotlivých kapitolách, které kopírují střídání ročních období.

Vydalo Nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty