Velikonoční jidášky s medem
Zdroj: Cesta z těsta
Velikonoční jidášky s medem
Zdroj:
Cesta z těsta
Jidášky jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjaty. Jejich stočený tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil po zradě Ježíše. Smotat ho můžete do různých podob, velmi dekorativně vypadají třeba šneci nebo bochánky s vejcem uprostřed. Jidáše se tradičně pečou na Zelený čtvrtek, protože se věřilo, že kdo je sní za svítání, bude se celý rok těšit pevnému zdraví.
Postup přípravy
-
Mléko s medem ohřejte, aby bylo vlahé. Rozdrobte do něj droždí a nechte 10 minut vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte obě mouky, zlehka osolte, přidejte citronovou kůru a promíchejte.
-
Kvásek rozmíchejte se smetanou, žloutkem a rumem a vlijte k mouce. Přidejte sádlo a máslo a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Ručně to trvá okolo 20 minut, v robotu s nástavcem hnětací hák zhruba 10 minut. Hotové těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
-
Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky o váze 50 g. Vyválejte z nich váleček silný 1 cm a stočte ho do libovolného tvaru. Spletené těsto skládejte na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech. Nechte ho ještě 15 minut kynout.
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté jidášky potřete prošlehaným vejcem a pečte 20 minut dozlatova.
-
Med a máslo rozehřejte, promíchejte a horké jidáše směsí potírejte. Nechte zcela zchladnout.
Velikonoční jidášky s medem 2
Zdroj: Cesta z těsta
Velikonoční jidášky s medem 2
Zdroj:
Cesta z těsta