Těsto
- mléko 100 ml
- med 100 g
- droždí (čerstvé ) 30 g
- hladká mouka 300 g
- polohrubá mouka 250 g
- citronová kůra (strouhaná,chemicky neošetřeného ) z 1 citronu
- smetana ke šlehání (33%) 150 ml
- žloutek 1 ks
- rum 2 lžíce
- sádlo (změklé ) 60 g
- máslo (změklé ) 60 g
- sůl 4 g
Postup přípravy
- Mléko s medem ohřejte, aby bylo vlahé. Rozdrobte do něj droždí a nechte 10 minut vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte obě mouky, zlehka osolte, přidejte citronovou kůru a promíchejte.
- Kvásek rozmíchejte se smetanou, žloutkem a rumem a vlijte k mouce. Přidejte sádlo a máslo a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Ručně to trvá okolo 20 minut, v robotu s nástavcem hnětací hák zhruba 10 minut. Hotové těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
- Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky o váze 50 g. Vyválejte z nich váleček silný 1 cm a stočte ho do libovolného tvaru. Spletené těsto skládejte na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech. Nechte ho ještě 15 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté jidášky potřete prošlehaným vejcem a pečte 20 minut dozlatova.
- Med a máslo rozehřejte, promíchejte a horké jidáše směsí potírejte. Nechte zcela zchladnout.
Velikonoční jidášky s medem 2 Zdroj: Cesta z těsta