Na těsto
- hladká mouka 300 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 špetka
- moučkový cukr 1 lžíce
- citronová kůra (strouhaná ) 1 lžička
- máslo (rozpuštěné) 40 g
- plnotučné mléko 4 lžíce
- rum 2 lžíce
- žloutek 1–2 ks
Na dokončení
- hladká mouka (trochu)
- sádlo (na smažení)
- moučkový cukr (s vanilkovým cukrem nebo špetkou vanilky na obalení)
Postup přípravy
- Ze všech přísad vytvořte rukama hladké těsto a důkladně ho propracujte, klidně ještě pět minut déle, než kdy už vám na pohmat připadá hladké.
- Potom ho dejte do sáčku a uložte do ledničky.
- Po půlhodině těsto rozválejte na tenký plát silný cca 0,5 cm a ten ostrým nožem nebo rádýlkem rozkrájejte na čtverečky asi 6 x 6 cm či obdélníčky. V každém z nich uprostřed ještě udělejte několik zářezů (okraje zůstanou celé).
- Na pánvi nebo v litinovém kastrolu rozpalte vyšší vrstvu sádla a jednotlivé boží milosti smažte po obou stranách, hotové jsou, když se trochu nafouknou a lehce zrůžoví. Hotové je vyndavejte na ubrousek a odsajte přebytečný tuk, ať vám není těžko.
- Ještě horké milosti obalujte v moučkovém cukru s vanilkou a jezte. Jsou stejné dobré horké i jako vychladlé a nějaký čas uleželé...
Na svátečním stole by neměl chybět ani mazanec. Připravte ho podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE