Korpus:
- bílek 6 ks
- cukr krupice 300 g
- mandle (jemně mleté a loupané) 125 g
- lískové ořechy (jemně mleté) 125 g
- kukuřičná mouka 25 g
Čokoládová náplň:
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- cukr krupice 30 g
- kakao 50 g
- hořká čokoláda (kvalitní) 150 g
Žloutkový krém:
- žloutek 6 ks
- moučkový cukr 225 g
- máslo 350 g
Griliáš:
- cukr krupice 50 g
- mandle (loupané) 50 g
Postup přípravy:
Vyšlehejte bílky, postupně přisypávejte cukr a vyšlehejte do pevného sněhu. Vmíchejte mleté mandle, lískové oříšky a kukuřičnou mouku. Těsto rozdělte na dva díly, rozetřete na plechy vyložené pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 15 minut. Po upečení nechte korpusy vychladnout, sejměte papír a každý korpus rozkrojte na poloviny.
Smetanu svařte s cukrem a kakaem. Horkou směs nalijte na nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Krém nechte vychladit v lednici, aby ztuhnul, a poté ho vyšlehejte dohladka.
Žloutky vyšlehejte s cukrem ve vodní lázni do zhoustnutí. Nechte zchladnout, znovu prošlehejte a zašlehejte změklé máslo. Jednotlivé korpusy střídavě potírejte žloutkovým a čokoládovým krémem a skládejte je na sebe. Hotový řez dejte do chladničky ztuhnout.
Na pánvi rozpusťte cukr na světlý karamel, přidejte mandle a krátce povařte. Směs nalijte na teflonovou pečicí podložku a nechte vychladnout. Pak ji přesuňte na pečicí papír a rozdrťte paličkou na jemný griliáš. Pistácie nasekejte nadrobno.
Ztuhlý řez po stranách i na povrchu potřete zbylým žloutkovým krémem a boky obalte v plátcích mandlí. Zbylý čokoládový krém naplňte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a nastříkejte ho po obvodu. Na povrchu z něj pak vytvořte šikmé proužky a nakonec řezy ozdobte střídavě pistáciemi a griliášem.
Sladké s ořechy máme moc rádi. Pusťte si náš videorecept na tuto klasiku a dejte se do pečení!
Kompletní recept najdete ZDE: Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy