Suroviny
Brambory
Bylinková omáčka
Postup
Očistíme vepřovou panenku, osolíme, opepříme a zatáhneme na pánvi. Dame stranou a potřeme dijonskou hořčicí.
Připravíme krustu, strouhanku smícháme s bylinkami a s máslem, rozmixujeme. Panenku obalíme a dáme do předehřáté trouby péct na 200 °C cca 20 minut.
Pečené brambory na rozmarýnu a tymiánu
Dáme vařit brambory, přidáme dvě lžičky soli a větvičku rozmarýnu. Vaříme 15 minut. Připravíme si marinádu na brambory: olivový olej, bylinky, sůl, pepř a česnek, promícháme.
Brambory necháme vychladnout, nalijeme marinádu, promícháme a dáme péct na 200 °C na 25 minut.
Omáčka bylinková
Osmahneme šalotku, přidáme česnek, necháme zesklovatět a přidáme 150 ml vína, necháme zredukovat alkohol a přidáme vývar, zredukujeme na polovinu.
Přidáme bylinky, sůl, pepř a necháme vařit 5 minut. Poté přidáme smetanu a necháme zhoustnout. Vypneme, přidáme kostičku másla a krouživými pohyby necháme rozpustit.
Autor receptu: Zdeněk Virag