Suroviny
- kuřecí stehno 4 ks
- papriková klobása 150 g
- máslo 100 g
- cibule 2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- smetana na vaření 250 ml
Kořeny tohoto jídla sahají do uherské kuchyně, odkud se rozšířilo po celém Rakousku-Uhersku. Dnes se kuře na paprice připravuje v mnoha obměnách – někde se přidává smetana, jinde rajčatový protlak, nebo právě klobása, která pokrmu propůjčuje hloubku a sytost.
Postup přípravy
Očistěte kuřecí stehna a naporcujte je na menší kousky. Klobásu nakrájejte na silnější kolečka. V hrnci rozehřejte dvě lžíce másla, orestujte na něm nakrájenou cibuli a přidejte kuřecí maso s klobásou. Opečte ze všech stran dozlatova, osolte, opepřete a nakonec přidejte mletou papriku. Krátce ji orestujte, podlijte vodou a duste pod pokličkou doměkka.
Jakmile je maso měkké, vyjměte ho z omáčky. Zbylé máslo rozehřejte, přidejte hladkou mouku a připravte světlou jíšku. Vmíchejte ji do výpeku, dobře promíchejte metličkou a krátce povařte. Nakonec zjemněte smetanou.
Vraťte maso do omáčky, prohřejte a podávejte například s haluškami nebo houskovým knedlíkem.
PRIMA TIPY:
Nahraďte část klobásy uzeným bůčkem – omáčka získá intenzivnější chuť.
Pokud máte rádi ostřejší jídla, přidejte špetku pálivé papriky nebo chilli.
Pro lehčí letní variantu zkuste místo smetany použít řecký jogurt – výsledná omáčka bude svěží, ale stále krémová.
Vyzkoušejte také tradiční recept na kuře na paprice s máslovými noky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem