Kuře na paprice s klobásou – poctivý domácí paprikáš s pikantním šmrncem

Moje hodnocení
0x

Kuře na paprice je ikonou české kuchyně – jemné maso v krémové paprikové omáčce zkrátka nikdy nezklame. Tahle verze s klobásou posouvá tradiční recept o úroveň výš – dodává mu výraznější chuť, vůni uzeného a lehce pikantní tón.

4 porce
60 minut

Suroviny

Kořeny tohoto jídla sahají do uherské kuchyně, odkud se rozšířilo po celém Rakousku-Uhersku. Dnes se kuře na paprice připravuje v mnoha obměnách – někde se přidává smetana, jinde rajčatový protlak, nebo právě klobása, která pokrmu propůjčuje hloubku a sytost.

Postup přípravy

  1. Očistěte kuřecí stehna a naporcujte je na menší kousky. Klobásu nakrájejte na silnější kolečka. V hrnci rozehřejte dvě lžíce másla, orestujte na něm nakrájenou cibuli a přidejte kuřecí maso s klobásou. Opečte ze všech stran dozlatova, osolte, opepřete a nakonec přidejte mletou papriku. Krátce ji orestujte, podlijte vodou a duste pod pokličkou doměkka.

  2. Jakmile je maso měkké, vyjměte ho z omáčky. Zbylé máslo rozehřejte, přidejte hladkou mouku a připravte světlou jíšku. Vmíchejte ji do výpeku, dobře promíchejte metličkou a krátce povařte. Nakonec zjemněte smetanou.

  3. Vraťte maso do omáčky, prohřejte a podávejte například s haluškami nebo houskovým knedlíkem.

PRIMA TIPY:

  • Nahraďte část klobásy uzeným bůčkem – omáčka získá intenzivnější chuť.

  • Pokud máte rádi ostřejší jídla, přidejte špetku pálivé papriky nebo chilli.

  • Pro lehčí letní variantu zkuste místo smetany použít řecký jogurt – výsledná omáčka bude svěží, ale stále krémová.

Vyzkoušejte také tradiční recept na kuře na paprice s máslovými noky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů