Na formu 20–25 cm
- máslové sušenky 300 g
- pekanové ořechy 80 g
- máslo 100 g
- vanilkový lusk 1 a 1/2 lžičky
- sýr Philadelphia ( nebo sýr Buko) 550 g
- crème fraîche 180 g
- vejce 3 ks
- žloutek 3 ks
- cukr krupice 140 g
- kaštany (kaštanové pyré) 170 g
- jedlé kaštany (vařené ) 250 g
Servírování
Postup přípravy
- Sušenky a ořechy rozdrťte najemno. Máslo rozehřejte, kápněte do něj půl lžičky vanilky a smíchejte se sušenkovým základem.
- Napěchujte do formy (pokud máte menší formu, můžete udělat okraje) a dejte do lednice vychladit. Troubu si zapněte na 180 °C.
- V míse robota mixujte krémový sýr dokud nebude hezky hladký, trvá to asi minutu. Přidávejte jedno vejce po druhém a poté žloutky.
- Až bude směs spojená, přidejte crème fraîche. Postupně začněte přidávat cukr (asi na třikrát). Nakonec přidejte pyré a najemno nasekané kaštany.
- Formu s korpusem vyndejte z lednice, nalijte do ní směs a dejte do trouby. Pečte cca 1 hodinu a pokud by se po této době cheesecake ještě klepal uprostřed, vypněte troubu, pootevřete ji a nechte ho tam 30 minut dojít.
- Poté dort vyndejte, nechte zchladnout a sundejte postranní část formy. Až vychladne, dejte ho do lednice. Nejlépe chutná druhý den. Každý kousek na talířku ozdobte smetanou, ořechy a lehce polijte javorovým sirupem.