Suroviny
- jedlé kaštany 500 g
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- portské víno 40 ml
- smetana 250 ml
- mléko 500 ml
- mletá skořice 1 špetka
- badyán (mletý ) 1 špetka
- vývar (dle potřeby)
- olej
- sůl
Chutney
- dýně (nakrájená na kostičky) 300 g
- pomerančový džus 250 ml
- cukr krupice 75 g
- citronová šťáva 2 lžíce
- med 3 lžíce
- celá skořice 1 svitek
Postup přípravy
- Kaštany na vypouklé straně nařízněte do kříže a řezem navrch je vyskládejte na plech. Pečte je na 200 °C asi 15 minut a poté je oloupejte.
- Cibuli nakrájenou najemno orestujte na oleji dozlatova s nasekaným stroužkem česneku, přilijte portské víno, vývar, smetanu a mléko a přiveďte k varu. Vložte kaštany a chvíli povařte do jejich úplného změknutí.
- Osolte, přidejte špetku mleté skořice a špetku badyánu a rozmixujte dohladka. Dle potřeby dohustěte jíškou a důkladně provařte a osolte.
- Dýni nakrájenou na kostičky vařte s pomerančovým džusem, medem, citronem a skořicí do částečného rozvaření a konzistence džemu.
Tip sommeliera: „Sytý krém z kaštanů si zaslouží kombinaci s výjimečným vínem. Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut je se svou krásnou světle zlatavou barvou, vůní připomínající šťavnaté citrusy, zralé ovoce a med a s vyváženou chutí, plnou lehce nazrálých tónů sadového ovoce a mandlí ideální volbou,“ radí sommelier Petr Mašek.