Suroviny
- rýže carnaroli (nebo arborio rýže) 260 g
- šalotka (nebo malá cibule) 1 ks
- bílé víno (kvalitní, suché) 200 ml
- zeleninový vývar 800 ml
- parmazán 70 g
- máslo (vychlazené ) 60 g
- kaštany (vařené ) 120 g
- tymián 3 snítky
- olivový olej (+ 20 g másla)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- V hrnci rozpusťte máslo a olej, přidejte najemno nakrájenou šalotku/cibuli a na mírném ohni ji zpěňte – pouze do sklovata.
- Přisypte rýži (pozor, rýži NIKDY neproplachujte!) a míchejte, dokud se nespojí s máslem a cibulkou.
- Zalijte vínem, přidejte tymián a chvíli vařte, dokud úplně nevyprchá alkohol (to poznáte tak, že už ho z pokrmu necítíte).
- Poté začněte pomalu přidávat vývar – jen po jedné až dvou sběračkách. Pamatujte, že od rizota nesmíte nikdy odejít. Podlijte vždy, když se tekutina téměř vyvaří, a pokračujte, dokud není rýže téměř na skus. Bude to trvat asi 15–20 minut.
- Přidejte najemno nasekané kaštany a vařte dalších 5 minut. Po této době rizoto odstavte z plotny, přidejte na kostičky nakrájené máslo, parmazán a energicky míchejte, dokud nevznikne krémovité rizoto.
- Osolte a opepřete podle potřeby (sůl většinou není ani potřeba). Nechte 5 minut odpočívat pod pokličkou a mezitím si v rendlíku na másle orestujte 4 kaštany. Naservírujte na talíř/do misky, přidejte kaštany a čerstvě strouhaný parmazán.