Sladká první republika

Sváteční kaštanové řezy se šlehačkou

Moje hodnocení
2x

Kaštany bývaly na sklonku 19. století a mezi válkami velmi oblíbenou přísadou do slaných nádivek i do sladkých těst. Jejich jemně zemitá a zároveň nasládlá chuť vyvolává dojem luxusu a měkká konzistence dodává těstu objem. V těchto řezech září kaštany v těstě i v náplni, 11 žloutků zařídí jemnost a vláčnost korpusu. Pokud se spokojíte s hutnějším těstem, postačí jen šest celých vajec.

15 porcí
90 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Uvařené kaštany prolisujte, rozmixujte nebo najemno nastrouhejte. Promíchejte je s polovinou cukru a postupně vmíchávejte žloutky (pokud používáte jen šest vajec, prošlehejte polovinu cukru se žloutky do pěny a přimíchejte kaštany).
  2. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zašlehejte do něj zbylý cukr. Pak ho postupně, po lžících, zapracujte střídavě s mandlemi a moukou do kaštanové hmoty. Tři lžíce směsi promíchejte s rozpuštěným máslem, vlijte zpět a lehce promíchejte.
  3. Těsto rozetřete na připravený plech a pečte zhruba 30 minut v předehřáté troubě, až zpevní, ale je stále pružné. Nechte ho vychladnout a pak plát rozřízněte na dvě poloviny.
  4. Kaštany nasekejte nadrobno. Ušlehejte tuhou šlehačku, promíchejte ji s většinou kaštanů (zhruba 2 lžíce nechte na ozdobu) a tímto krémem potřete jeden plát. Přiklopte druhým plátem, potřete ho zakysanou smetanou a posypte zbylými kaštany.
PRIMA TIP: Jedlé kaštany je třeba nejprve tepelně upravit. Nařízněte je do kříže, vsypte je do vroucí vody a na středním stupni je vařte 8–10 minut doměkka. Slijte, kaštany promněte v utěrce, a ještě teplé je oloupejte, i se slupkou pod skořápkou, která mívá nahořklou chuť. Nechte je vychladnout a pak je prolisujte nebo nastrouhejte na struhadle.

Vyzkoušejte také oblíbený strouhaný koláč s tvarohem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Sladká první republika

Kristina Šemberová a Eva Všetíčková Sladká první republika

Tradice sladkého pečiva je u nás velmi silná, i když v čase se proměňovala. Mnohé kynuté koláče, buchty, záviny a bábovky pocházejí z předminulého století, prvorepublikové řezy, dorty, zákusky, pudinky, nákypy a drobné pečivo k odpolednímu čaji upadly v zapomnění. Oživily je a pro dnešní jazýčky upravily zkušené novinářky a autorky kuchařek. Kristina Šemberová se přes deset let věnuje výzkumu prvorepublikové kuchyně, a proto jednotlivé kapitoly uvádějí texty o dobových surovinách, cukrárnách, kavárnách a jídelníčku. O zájmu o první republiku svědčí fakt, že kuchařka Sladká první republika vyšlá ve třetím vydání v upravené a rozšířené verzi o kapitolu moučníků na lžičku, které se dnes velmi zvolna vracejí na náš stůl.

Vydalo nakladatelství scrptd media.


Přečtěte si také

Recepty