Těsto
- máslo 70 g
- jedlé kaštany (uvařené, nebo kaštanové pyré) 140 g
- cukr krupice 200 g
- žloutek 6 ks
- vejce 5 ks
- mleté mandle 140 g
- hladká mouka 70 g
Náplň
- jedlé kaštany (uvařené, nebo kaštanové pyré) 110 g
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- zakysaná smetana 200 g
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Uvařené kaštany prolisujte, rozmixujte nebo najemno nastrouhejte. Promíchejte je s polovinou cukru a postupně vmíchávejte žloutky (pokud používáte jen šest vajec, prošlehejte polovinu cukru se žloutky do pěny a přimíchejte kaštany).
- Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zašlehejte do něj zbylý cukr. Pak ho postupně, po lžících, zapracujte střídavě s mandlemi a moukou do kaštanové hmoty. Tři lžíce směsi promíchejte s rozpuštěným máslem, vlijte zpět a lehce promíchejte.
- Těsto rozetřete na připravený plech a pečte zhruba 30 minut v předehřáté troubě, až zpevní, ale je stále pružné. Nechte ho vychladnout a pak plát rozřízněte na dvě poloviny.
- Kaštany nasekejte nadrobno. Ušlehejte tuhou šlehačku, promíchejte ji s většinou kaštanů (zhruba 2 lžíce nechte na ozdobu) a tímto krémem potřete jeden plát. Přiklopte druhým plátem, potřete ho zakysanou smetanou a posypte zbylými kaštany.
PRIMA TIP: Jedlé kaštany je třeba nejprve tepelně upravit. Nařízněte je do kříže, vsypte je do vroucí vody a na středním stupni je vařte 8–10 minut doměkka. Slijte, kaštany promněte v utěrce, a ještě teplé je oloupejte, i se slupkou pod skořápkou, která mívá nahořklou chuť. Nechte je vychladnout a pak je prolisujte nebo nastrouhejte na struhadle.
Sváteční kaštanové řezy se šlehačkou Zdroj: Sladká první republika
Vyzkoušejte také oblíbený strouhaný koláč s tvarohem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE