Vánoční těstoviny s čerstvou klobáskou, jedlými kaštany a šalvějí podle Jamieho Olivera

Moje hodnocení
4x

Přinášíme vám půvabnou verzi (a také možnou inspiraci na letošní vánoční večeři) z nejnovější kuchařky Jamie Olivera, One.

1 porce
20 minut
526 kcal

Suroviny

Postup přípravy

  1. V rychlovarné konvici přiveďte vodu k varu. Vykrajovátky na cukroví nebo ostrým nožem vykrájejte z lasagnových plátů veselé sváteční tvary, odřezky roztrhejte. Klobásku vymačkejte ze střívka tak, aby vznikly kuličky. Slaninu nakrájejte na tenké nudličky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Otrhejte listy ze šalvěje. Parmazán nastrouhejte najemno.
  2. Pánev o průměru 28 cm postavte na silný oheň. Až bude pánev rozehřátá, dejte do ní trochu olivového oleje spolu s klobáskovými kuličkami a slaninou, pravidelně protřásejte. Jakmile klobáska a slanina mírně zezlátnou, přidejte cibuli a šalvěj, přidrolte jedlé kaštany a opékejte 2 minuty.
  3. Do pánve rozházejte těstoviny, poté opatrně vlijte tolik vroucí vody z konvice, aby byly tak akorát potopené – zhruba 300 ml. Nechte probublávat 4 minuty nebo až těstoviny vstřebají většinu vody a získáte pěknou hedvábnou omáčku; pravidelně míchejte a podle potřeby nařeďte dalším šplíchancem vody.
  4. Vypněte sporák, vmíchejte parmazán a dochuťte k dokonalosti. Dokončete najemno nastrouhaným muškátovým oříškem podle chuti a můžete přidat i trošku extra panenského olivového oleje.

Vánoční těstoviny

Kdybychom hledali, jaká jídla jsou typická a tradiční pro vánoční hostiny v různých zemích světa, asi bychom na těstoviny nenarazili. Ani v Itálii, ani v USA, kde je milují měrou vrchovatou. Ale pak přišel rok 2006 a úspěšná romantická komedie Prázdniny, v níž se nevěrníkem zrazená Kate Winslet rozhodně vykašlat se na Vánoce v kouzelném britském domečku a přes internet si na vánoční prázdniny vymění byt v LA s Američankou Cameron Diaz. Tam se jí ujme vztahy rovněž zklamaný Jack Black a při léčení světobolu spolu vyrazí na – vánoční fettucine, jak v záchvatu sváteční inspirace přezval tzv. fettucine Alfredo (americká luxusní verze těstovin se smetanovou omáčkou) Jack. A co se nestalo – život zkopíroval film a recept na vánoční těstoviny dnes převzala spousta kuchařů, neřkuli domácností.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jeden

Jamie Oliver Jeden

Zázraky z jedné pánve

Návrat ke kořenům, tak by se dalo nazvat téma nejnovější kuchařky Jamie Olivera. Najdete tady 120 receptů, k jejichž přípravě vám stačí jen jedna jediná nádoba, ať už je to pánev, hrnec, pekáč nebo sklenička, které Jamie symbolicky věnoval své ženě Jools. Kapitoly jsou rozdělené do několika témat, například zelenina, kuřata či dezerty. „Skvělé, jednoduché nápady,“ píše Daily Mail. „Přímo přetéká snadnými, dostupnými jídly a moučníky z jednoho hrnce,“ potvrzuje časopis BBC Good Food. „Prostě náš nejoblíbenější kuchař,“ uzavírá Sainsbury´s Magazine.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty