9 skvělých nápadů, jak v kuchyni využít starší chléb a pečivo
Zdroj: iStock
9 skvělých nápadů, jak v kuchyni využít starší chléb a pečivo
Zdroj:
iStock
Nikdo nechce vyhazovat jídlo, ale smutným faktem je, že je to téměř ve všech domácnostech každodenní skutečnost. Kromě ovoce a zeleniny se právě pečivo a chléb vyhazují nejčastěji. Pokud je ale důvodem, že pečivo není čerstvé nebo je ztvrdlé, pořád není nutné, aby letělo do koše!
Zbyla vám v chlebníku starší bageta, gumové rohlíky nebo okoralý kus chleba? Nebo snad vánočka, na kterou už nikdo nemá chuť? Proměňte je v pochoutky, po kterých se zapráší… Poradíme, jak na to!
Starší bílé pečivo, jako jsou bagety, rohlíky nebo toustový chléb, ale i klasický kváskový chléb, snadno proměníte v křupavé krutony. Nakrájejte je na kostičky, rozprostřete je na plech a upečte v troubě dozlatova. Hodí se do polévek, ale i do salátů.
Z kváskového chleba můžete připravit i krutony, které směle nahradí chipsy a můžete je zobat při večerním posezení. Kostičky nebo velmi tenké plátky chleba pokapejte olivovým olejem, dochuťte solí, sušeným česnekem a sušenými bylinkami (např. medvědím česnekem), rozprostřete je na plech s pečicím papírem a upečte dozlatova.
9 skvělých nápadů, jak v kuchyni využít starší chléb a pečivo 4
Zdroj: iStock
9 skvělých nápadů, jak v kuchyni využít starší chléb a pečivo 4
Zdroj:
iStock
Plátky bagety, toustového chleba nebo vánočky či mazance jednoduše proměníte v luxusní moučník. Použít můžete i starší croissanty. Jednoduše je dejte do máslem vymazaného pekáčku a zalijte rozšlehanými vajíčky se smetanou, cukrem a vanilkou, dochutit můžete i sezonním ovocem, a vše upečte v troubě dozlatova.
Vyzkoušejte výbornou žemlovku s jablky a tvarohem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Nádivku většinou pečeme jen na Velikonoce, ale je to věčná škoda. Možností, jak staré pečivo proměnit v báječný oběd z pekáče, je totiž spoustu. Nebojte se použít různé zbytky pečeného masa nebo uzeniny, sezonní zeleninu, ořechy či semínka – vše osmahněte na pánvi, smíchejte s navlhčeným nakrájeným pečivem, přidejte pár vajec a upečte voňavý nákyp plný chuti. Vytvoříte plnohodnotné jídlo, které je báječné i studené a skvěle se hodí i na cesty.
Pokud jste prozatím starší pečivo používali jen na výrobu klasické strouhanky, zkuste to trochu kreativněji. Starší pečivo rozmixujte nahrubo, promíchejte s česnekem, bylinkami a olivovým olejem a použijte při pečení masa nebo ryb, na kterých vytvoří výtečnou křupavou krustu. Stejně tak ji můžete využít i na zapečené těstoviny nebo pečenou zeleninu.Skvělým trikem jsou i natrhané kousky chleba nebo pečiva, které přidáte do pekáčku se zeleninou a upečete společně dozlatova a dokřupava. Kousky chleba budou zespoda nacucané šťávou a shora nádherně křupavé.
V nabídce obchod můžete najít zamražené bagety s česnekovým máslem. Proč ale platit za něco, co zvládnete během chvilky připravit doma a ještě přitom zachráníte starší pečivo? Gumovou bagetu nebo ciabattu nakrájejte na plátky, ale neproříznete je úplně. Do zářezů vetřete ochucené česnekové máslo s bylinkami, bagetu zabalte do alobalu a upečte v troubě. Dokonalá příloha třeba ke grilovačce…
9 skvělých nápadů, jak v kuchyni využít starší chléb a pečivo 3
Zdroj: iStock
9 skvělých nápadů, jak v kuchyni využít starší chléb a pečivo 3
Zdroj:
iStock
Nejrychlejší večeře a záchrana ve dny, kdy se vám opravdu nechce vařit. Krajíce kváskového chleba namočte v rozšlehaném osoleném vajíčku a opečte na pánvi s rozehřátým máslem z obou stran dozlatova. Podávejte s hořčicí a cibulí nebo s čímkoli, co vám chutná :)Obdobně lze připravit i francouzský toust. Sladká dobrota se hodí k snídani a připravuje se z bílého chleba, třeba z toustového. V hlubokém talíři prošlehejte vajíčka se smetanou, cukrem a vanilkou nebo skořicí, plátky chleba v této směsi nechte lehce nasáknout a osmažte na pánvi. Podávejte s javorovým sirupem nebo oblíbeným džemem.
9 skvělých nápadů, jak v kuchyni využít starší chléb a pečivo 2
Zdroj: iStock
9 skvělých nápadů, jak v kuchyni využít starší chléb a pečivo 2
Zdroj:
iStock
Jak bychom na ně mohli zapomenout? Starší bílé pečivo je přímo základem pro české houskové nebo karlovarské knedlíky. Rohlíky či housky nakrájejte na kostičky a nechte je ještě zatvrdnout, než je použijete do těsta.
Opečený starší chléb najdeme v receptech mnoha světových kuchyní. U nás je nejoblíbenější křupavá topinka z kváskového chleba, osmažená nejlépe na sádle. Ať už ji podáváte jednoduše s česnekem, nebo jako přílohu k tataráku, těžko se najde někdo, kdo by si na ní nepochutnal.
V Itálii jsou obdobně oblíbené bruschetty a crostini, plátky opečeného chleba (častěji z chleba bílého), které se podávají s různým obložením, nejobvyklejší jsou čerstvá nasekaná rajčata s česnekem a olivovým olejem.
Topinky jsou perfektní přílohou třeba k hovězímu tataráku. Připravte jej podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Mleté maso se při přípravě sekané, karbanátků nebo masových kuliček obvykle zahušťuje strouhankou, kterou jednoduše připravíte ze staršího pečiva. To úplně tvrdé v mixéru nastrouhejte na klasickou strouhanku, polotvrdé vhoďte do mixéru a nasekejte nahrubo. Tuhle směs pak použijte na zahuštění, ale je skvělá i na obalování řízků. Můžete dochutit parmazánem nebo bylinkami, hodí se i nasekané mandle.
Zdroj: autorský text