Bruschetta je důkazem toho, že ty největší požitky v životě často bývají těmi nejjednoduššími. Někdy stačí jen opečený toast potřený česnekem. Bruschetta servírovaná přímo z grilu patří mezi snadné a pozoruhodné pokrmy na večírky a je naprosto báječná.
Špičková bruschetta na 10 způsobů! Vyzkoušejte skvělou chuťovku z grilu
Jde pouze o to, abyste zvolili skvělé ingredience a vkusně je zkombinovali. Klasická bruschetta začíná krajícem chleba. Dobrou volbou jsou výživné domácí bochníky ve venkovském stylu. Každý krajíc potřete kvalitním extra panenským olivovým olejem a položte v jedné vrstvě na rozpálený gril. Grilujte, jednou otočte a pokračujte, dokud nebudou křupavé a pěkně opečené. Ogrilované krajíce potřete řezem stroužku česneku a přidejte další kapku olivového oleje. Zde můžete přestat a vychutnat si tradiční bruschettu v její nejčistší formě. Můžete však i pokračovat a oživit ji jednou z následujících chutných variant.
RAJČATA S BAZALKOU
Smíchejte zralá rajčata nakrájená na kostičky s nasekanou čerstvou bazalkou, drceným česnekem, solí, pepřem a kapkou olivového oleje.
CITRON S RICOTTOU
Zkuste na krajíc naklást čerstvou ricottu s citronovou kůrou nebo kapkou krémového medu
MÁSLO S ŘEDKVÍ
Potřete toast máslem a navrch položte tenké plátky ředkve a posypte mořskou solí.
AVOKÁDO S KOŘENÍM
Smíchejte čerstvé avokádo nakrájené na plátky s kapkou olivového oleje, špetkou vločkové mořské soli a drcenými vločkami červené papriky.
FÍKY S MEDEM
Toasty pomažte mascarpone nebo krémovým sýrem. Na to položte plátky čerstvých fíků, kapku medu a špetku vločkové mořské soli.
HOUBY S ČESNEKEM
Na olivovém oleji osmahněte lesní houby nebo hnědé žampiony či hlívu ústřičnou s drcenou šalotkou a česnekem, dokud nebudou křupavé a dohněda. Přidejte přiměřené množství octa z červeného vína a polovinu šálku zeleninového vývaru a vařte, dokud se voda téměř neodpaří. Posypte lístky čerstvého tymiánu.
BALZAMIKOVÉ CIBULKY SE SÝREM
Grilujte silné plátky červené cibule na středním žáru, dokud nebudou pěkně opečené, poté promíchejte s balzamikovým octem. Na horké toasty položte plátek čerstvé mozzarelly a završte grilovanou cibulí. Posypte čerstvě nasekanou petrželí.
ROZMAČKANÝ HRÁŠEK S MÁTOU
Rozmačkejte uvařený čerstvý hrášek s opečeným česnekem, čerstvou citronovou šťávou a nastrouhanou citronovou kůrou podle chuti. Vmíchejte dostatečné množství extra panenského olivového oleje, aby vznikla správná pomazánková konzistence. Osolte a opepřete podle chuti, případně přidejte ještě trochu citronové šťávy. Ozdobte natrhanou mátou.
GORGONZOLA S PRŠUTEM A HRUŠKAMI
Namažte gorgonzolu na toasty. Doplňte plátky hrušek, najemno nakrájeným pršutem a kapkou oleje z vlašských ořechů.
Spoustu další inspirace najdete v nové kuchařce Grilování od A do Z
264 rad jak vařit na otevřeném ohni
Lisa Atwood
Kniha známé autorky kuchařek Lisy Atwood poslouží jako podrobná a srozumitelná příručka na správné grilování. Neobsahuje pouze recepty, ale kompletní informace o grilování a uzení. Je vhodná pro úplné začátečníky i pro mistry grilu.
Tato ucelená sbírka rad a receptů vám naservíruje vše potřebné, ať už pořádáte svou první barbecue párty, nebo grilujete a udíte dlouhé roky. Pomocí osvědčených návodů a technik se dozvíte, jak z vašeho grilu vytěžit maximum, čím vším se na něm dá topit a naučíte se připravovat výtečné omáčky a přílohy. Od nejjednoduššího grilovaného kuřete, přes vynikající filet mignon zabalený ve slanině až po grilované gaspacho; tato kniha přináší recepty pro všechny chuťové pohárky. Navíc obsahuje tipy, jak zkombinovat příchutě, připravit směsi koření na potírání, a dokonce i koktejly jako báječné doplňky hlavních chodů.
Vydalo nakladatelství Omega.