redakce Prima FRESH

Snídaňová nádivka co dům dal

Moje hodnocení
7x

Staré pečivo? Hurá! Nikoliv zbytek, ale základ k luxusní snídani na způsob slané žemlovky. Delikátní pochoutku můžete snadno přetvořit podle toho, co najdete v lednici. Odměřování na hrnky je přibližné (použijte velký čajový o objemu cca 250 ml), ale tady o úplně přesné váhy nejde.

6 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Na velké nepřilnavé pánvi orestujte nakrájenou slaninu, až bude lehce opečená dozlatova. Pokud používáte uzené maso nebo šunku, přilijte dvě lžíce oleje. Nechte stranou zchladnout.
  2. V míse prošlehejte vejce, mléko, sůl, pepř a petržel.
  3. Nakrájenou bagetu vsypte do velkého zipového sáčku nebo mísy. Přilijte vaječnou směs, většinu nastrouhaného sýra (hrstku nechte stranou na posypání) a orestovanou slaninu. Sáček uzavřete a směs důkladně prohněťte, v míse prohněťte a pak mísu přikryjte fólií. Nechte v lednici asi 30 minut, až se vaječná směs nasákne do pečiva, ale můžete ponechat i přes noc.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou formu (průměr 25 cm) vymažte důkladně máslem a vlijte připravenou směs. Mírně ji upěchujte a navrch nasypte zbylý nastrouhaný sýr. Formu zakryjte alobalem.
  5. Vložte do trouby a pečte asi 25 minut, poté odstraňte alobal a pečte dalších 15 minut, až bude povrch zlatavý a upečený dokřupava.
  6. Před podáváním nechte nádivku 5 minut odpočívat. Nakrájejte ji na porce a podávejte posypanou nasekanou petrželí.

PRIMA TIP: Nádivku můžete obměnit podle chuti nebo podle stavu zásob v lednici. Místo čedaru lze použít jiný tučný sýr, například madeland, ementál, gruyѐre nebo uzený eidam 45%. Do směsi můžete přidat různé bylinky, opečenou cibuli, na kousky nakrájené chorizo, listový špenát nebo medvědí česnek, mražený hrášek, orestované žampiony…

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty