Suroviny
- anglická slanina (uzené maso nebo šunka, nakrájená na kostičky) 300 g
- vejce 6 ks
- mléko 1,5 hrnku
- hladkolistá petržel (nasekaná)
- bageta (nebo rohlíky nakrájené na 2cm kostky (lepší jsou den staré)) 7 hrnků
- čedar (nastrouhaný nebo jiný tučný sýr) 2 hrnky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na velké nepřilnavé pánvi orestujte nakrájenou slaninu, až bude lehce opečená dozlatova. Pokud používáte uzené maso nebo šunku, přilijte dvě lžíce oleje. Nechte stranou zchladnout.
- V míse prošlehejte vejce, mléko, sůl, pepř a petržel.
- Nakrájenou bagetu vsypte do velkého zipového sáčku nebo mísy. Přilijte vaječnou směs, většinu nastrouhaného sýra (hrstku nechte stranou na posypání) a orestovanou slaninu. Sáček uzavřete a směs důkladně prohněťte, v míse prohněťte a pak mísu přikryjte fólií. Nechte v lednici asi 30 minut, až se vaječná směs nasákne do pečiva, ale můžete ponechat i přes noc.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou formu (průměr 25 cm) vymažte důkladně máslem a vlijte připravenou směs. Mírně ji upěchujte a navrch nasypte zbylý nastrouhaný sýr. Formu zakryjte alobalem.
- Vložte do trouby a pečte asi 25 minut, poté odstraňte alobal a pečte dalších 15 minut, až bude povrch zlatavý a upečený dokřupava.
- Před podáváním nechte nádivku 5 minut odpočívat. Nakrájejte ji na porce a podávejte posypanou nasekanou petrželí.
PRIMA TIP: Nádivku můžete obměnit podle chuti nebo podle stavu zásob v lednici. Místo čedaru lze použít jiný tučný sýr, například madeland, ementál, gruyѐre nebo uzený eidam 45%. Do směsi můžete přidat různé bylinky, opečenou cibuli, na kousky nakrájené chorizo, listový špenát nebo medvědí česnek, mražený hrášek, orestované žampiony…