Suroviny
- plnotučné mléko 250 ml
- smetana ke šlehání 250 ml
- kardamom (nadrcený) 6 tobolek
- žloutek 6 ks
- cukr krupice 70 g
- sušené rozinky 50 g
- máslo (na potření)
- pomerančová marmeláda (nahřátá) 450 g
- mazanec (zbylý) 1 malý nebo ½ velkého
Postup přípravy
- Mléko, smetanu a kardamom zahřejte v silnostěnném kastrůlku na středním stupni. Pak uveďte do varu, sundejte z plotýnky a nechte vychladnout do pokojové teploty. Nakonec směs přeceďte, abyste se zbavili tobolek kardamomu.
- Žloutky s cukrem promíchejte v míse. Nalijte na ně vychladlý krém a promíchejte.
- Máslem vymažte nejlépe keramickou zapékací formu o rozměrech 25 x 35 cm a na dno rozprostřete rozinky. Mazanec nakrájejte na plátky, důkladně je potřete máslem a zavařeninou narovnejte je do formy tak, aby se lehce překrývaly. Přelijte kořeněným krémem tak, aby byly pokryté a nechte nejméně 20 minut sáknout – možná nespotřebujete všechen krém, ale až zasákne, dolijte ho k žemlovce. Troubu předehřejte na 120 °C.
- Formu postavte do hlubokého pekáče a kolem nalijte tolik horké vody z konvice, aby dosahovala do poloviny výšky formy. Žemlovku pečte 30 minut, až krém ztuhne. Vyndejte z trouby a nechte 10 minut stát. Podávejte krájené na řezy, případně se šlehačkou, mascarpone, zmrzlinou…
PRIMA TIP: Tuhle žemlovku zdobí velmi zajímavá kombinace chutí v čele s exotickým kardamomem. Mírně nahořklá pomerančová zavařenina zase krásně vyváží její sladkost, ale nic nebrání tomu, abyste recept nevyzkoušeli s jinou variací koření a zavřeniny – zkuste třeba tradičnější vanilkový krém a malinovou zavařeninu. Místo rozinek můžete použít i sušené brusinky, třešně nebo višně.