redakce Prima FRESH

Kořeněná žemlovka ze zbylého mazance

Moje hodnocení
12x

Žemlovka je sice klasický český recept, v němž se využije starší pečivo, ale je oblíbená, byť v trochu jiných podobách, i v dalších kuchyních. Zkuste tuto netradiční verzi, vláčnou a šťavnatou, vonící dálkami!

8 porcí
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mléko, smetanu a kardamom zahřejte v silnostěnném kastrůlku na středním stupni. Pak uveďte do varu, sundejte z plotýnky a nechte vychladnout do pokojové teploty. Nakonec směs přeceďte, abyste se zbavili tobolek kardamomu.
  2. Žloutky s cukrem promíchejte v míse. Nalijte na ně vychladlý krém a promíchejte.
  3. Máslem vymažte nejlépe keramickou zapékací formu o rozměrech 25 x 35 cm a na dno rozprostřete rozinky. Mazanec nakrájejte na plátky, důkladně je potřete máslem a zavařeninou narovnejte je do formy tak, aby se lehce překrývaly. Přelijte kořeněným krémem tak, aby byly pokryté a nechte nejméně 20 minut sáknout – možná nespotřebujete všechen krém, ale až zasákne, dolijte ho k žemlovce. Troubu předehřejte na 120 °C.
  4. Formu postavte do hlubokého pekáče a kolem nalijte tolik horké vody z konvice, aby dosahovala do poloviny výšky formy. Žemlovku pečte 30 minut, až krém ztuhne. Vyndejte z trouby a nechte 10 minut stát. Podávejte krájené na řezy, případně se šlehačkou, mascarpone, zmrzlinou…

PRIMA TIP: Tuhle žemlovku zdobí velmi zajímavá kombinace chutí v čele s exotickým kardamomem. Mírně nahořklá pomerančová zavařenina zase krásně vyváží její sladkost, ale nic nebrání tomu, abyste recept nevyzkoušeli s jinou variací koření a zavřeniny – zkuste třeba tradičnější vanilkový krém a malinovou zavařeninu. Místo rozinek můžete použít i sušené brusinky, třešně nebo višně.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty