Nitisha Patelová

Orientální panna cotta s čajem darjeeling

Moje hodnocení
3x

Chcete-li na hosty udělat dojem, servírujte na závěr oběda či večeře panna cottu. Tento elegantní italský dezert je velmi lahodný a zároveň velice snadný na přípravu. Vyžaduje jen dobře rozmíchat a delší pobyt v lednici. Dochutit ho můžete téměř čímkoliv, třeba čajem darjeeling, kterému se pro jeho delikátní chuť a původ přezdívá šampaňské mezi čaji. Darjeeling není jen čaj, ale i město na západě Bengálska proslulé čajovým průmyslem.

6 porcí
30 minut
indická

Suroviny

  • plnotučné mléko 250 ml
  • smetana ke šlehání 33 % 250 ml
  • cukr krupice 50 g
  • čaj Darjeeling masala 4 sáčky
  • kardamom 2–3 tobolky
  • hřebíček 2–3 ks
  • celá skořice 5cm svitek
  • želatina 3 plátky

Postup přípravy

  1. Do kastrolu nalijte mléko a smetanu, přidejte cukr, sáčky čaje a celé koření a zvolna zahřívejte k varu. Ztlumte teplotu a vařte 10 minut. Sceďte do jiného rendlíku a čaj a koření vyhoďte.
  2. Mezitím namočte plátky želatiny do studené vody, aby změkly.
  3. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte ji do scezené smetanové směsi. Vyšlehejte metličkou dohladka. Rozlijte ji do servírovacích skleniček, mističek či kokotek.
  4. Formičky uložte do lednice a nechte směs ztuhnout, v závislosti na velikosti to trvá 3–5 hodin. Můžete ji do lednice uložit i přes noc.
  5. Vychlazenou panna cottu podávejte ve formičkách, ve kterých jste ji chladili, nebo ji vyklopte na talířek – panna cottu obkružte po straně formičky příborovým nožem, abyste ji uvolnili od okraje, a ponořte nádobku po okraj na 30 vteřin do horké vody. Přiklopte talířkem, otočte a panna cottu na něj vyklopte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Nitisha Patelová

Moderní indická kuchařka Nitisha Patelová

S pomocí Nitishi Patelové, uznávané šéfkuchařky indického původu, můžete orientální kuchyňská kouzla zvládnout i vy. Nitishiny recepty vycházejí z tradičních indických receptur, ale jsou uzpůsobeny moderním způsobům přípravy, takže i bez speciálních postupů dosáhnete lahodných výsledků.

Nechte se zlákat grilovanými různorodými kari, grilovanými jehněčími kotletami, pálivým vindaloo, mughalským kuřetem na šafránu, pečenými masala bramborami nebo slaďoučkou panna cottou s čajem Darjeeling.

Vydalo nakladatelství CZ Press.


Přečtěte si také

Recepty