Čaj je ve všech svých podobách hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na světě. Někdo jej využívá k osvěžení, někdo naopak k zahřátí nebo také k uhašení žízně. Různé kultury mají pro čaj ve svých zvycích odlišná místa.
5 zajímavostí, které ještě (možná) nevíte o čaji
U nás jej většina lidí pije téměř každý den. A přesto o něm víme tak málo. Pojďme se společně podívat na několik zajímavostí o tomto oblíbeném nápoji.
1. Čaj jako protijed
Pravidelné pití čaje může pomoci při celkové detoxikaci organismu. Ničí jedy a toxiny v lidském těle, lze jej tedy použít k celkové vnitřní očistě. Ve slabší podobě jej můžeme podávat i dětem v případě zažívacích problémů. Obvykle čaj dokáže zklidnit žaludek a jedy v něm rozpustit. Pozor si však dejte při braní léků, může totiž podle odborníků snížit jejich účinek.
2. Čaj má čisticí účinky
To, že čaj detoxikuje a doporučuje se při vnitřních očistách těla, pro vás možná až taková novinka není. Věděli jste ale, že čaj dokáže čistit i v tom nejjednodušším smyslu slova?
Čajový nápoj dokáže účinně bojovat s mastnotou. Využít jej lze například místo prostředku na nádobí. Pomůže vám také s utíráním stolu po jídle a všeobecně s čištěním nábytku. Dodá lesk každému dřevěnému nebo bambusovému kousku.
Máte-li suché a roztřepené vlasy, přilévejte si při jejich mytí do vody čaj. Díky němu se vlasy rozzáří a zbaví se veškeré mastnoty.
3. Čaj jako účinné hnojivo
Pokud toužíte, aby se vaše rostliny bujně rozrostly, nasypte kolem nich čajové lístky. Určitě uděláte lépe, než kdybyste použili drahá a zbytečně chemická hnojiva. Kromě toho, že čaj na rostlinu působí antisepticky, dodává také důležité živiny, povzbuzuje květy, zvyšuje lesk a urychluje růst. Nejprospěšnější jsou v tomto případě zelené a bílé čaje.
4. Čaj v prášku?
Kromě klasického a sypaného čaje se dnes můžeme nejen v Česku setkat také s další formou čaje, a to dokonce s věhlasnou historií. Jde o „císařský čaj“ MatchaTea. Jeho příběh je fascinující dodnes. Historie práškového čaje začala v 7. století a MatchaTea potom ve 12. století. Zajímavé podle legend je, že ve 12. století pak zenový mistr Eisei přinesl myšlenku pití MatchaTea do Japonska. Tam jej od té doby užívali buddhističtí mniši a císařský dvůr, později slavní samurajové. Po 800 letech, kdy tento čaj popíjela japonská elita, si jej může vychutnat každý. Jemný práškový zelený čaj se vyrovná zhruba 10 šálkům běžného zeleného čaje. V Japonsku se tento čaj pěstuje speciální zastiňovací technikou, díky které obsahuje zvýšené množství chlorofylu. Tradičními postupy se pak z tohoto čajovníku vyrábí jemný prášek, který po důkladném spojení s vodou vytvoří lahodný nápoj MatchaTea.
Práškový čaj MatchTea; foto: archiv MatchaTea.cz
„MatchaTea obsahuje spoustu blahodárných látek. Zejména preventivně pomáhá dle studií proti rakovině, má výrazné detoxikační účinky, snižuje hladinu špatného cholesterolu, dodává energii a celkově posiluje lidský imunitní systém, zlepšuje náladu či pomáhá spalovat kalorie a posiluje paměť a koncentraci,“ vyjmenovává Petr Patočka, odborník z MatchaTea.cz a společnosti Čajová květina, s.r.o.
5. Čajové sáčky
Původně se čaj samozřejmě vyráběl pouze v sypané podobě. Jak je tedy možné, že se dnes v převážné míře setkáme s čajem, který je zabalen po jednotlivých porcích do malých sáčků? První takové sáčky je objevily v roce 1903 a komerčně se začaly využívat v roce 1904, kdy je newyorský obchodník Thomas Sullivan začal posílat svým zákazníkům jako vzorky. První sáčky byly vyrobeny z hedvábí a ušité byly ručně, dnes se využívají levnější papírová vlákna.
Různé typy čajových sáčků; foto: iStock
(klam), MatchaTea.cz