Kritérií, podle kterých můžeme rozdělit čaje na jednotlivé druhy, je mnoho. Jedná se například o to, z jaké země a plantáže čaj pochází, v jaké nadmořské výšce byl vypěstován a kdy byl sklizen.
Znáte základní druhy čaje? Poradíme, který si vybrat
Rostlinou, ze které se čajové lísky získávají, je čajovník čínský. Jedná se o poměrně nenáročnou rostlinu, jak co se týká půdy, tak co se týká podnebí. Pěstuje se tedy v širokém zeměpisném pásmu, v horách i tropických nížinách. V čem se ale jednotlivé druhy čajů liší?
Rozdělení čaje dle výrobního procesu
Jednotlivé druhy čaje se liší dle způsobu zpracování. Jedná se o lístkový čaj, zlomkový čaj, čajovou drť a čajový prach. • Lístkový čaj – tento typ čaje obsahuje větší množství lístků; jedná se zhruba o 2 % světové produkce a je kvalitnější a tím pádem dražší než ostatní typy. • Zlomkový čaj – vyrábí se technologií CTC – drcením, trháním a rolováním. • Čajová drť – vzniká jemným propadem čajových lístků sítem u metody CTC, přičemž nečistoty a prach jsou vyfoukány. Jedná se o jeden z levnějších čajů – zejména o čaj sáčkový. • Čajový prach – jedná se o jemný čajový prach získaný při prosítování.
Fermentace, nebo oxidace?
Někdy je proces při zpracování čaje označován nesprávným termínem fermentace. Fermentace ovšem znamená kvašení, kdežto při procesu zpracování čaje dochází k oxidaci polyfenolů (skupiny chemických sloučenin obsažených v rostlinách). Oxidován je černý čaj, částečně čaj bílý, ovšem zelený čaj oxidací neprochází.
Základní rozdělení druhů čaje
Základní rozdělení čajů dle druhu je na čaj černý, zelený a bílý. Čaj ovocný není samostatnou kategorií. Spornou kategorií je čaj žlutý neboli císařský, pojmenovaný dle barvy čínských císařů, který je označován za nejkvalitnější čaj. Bylinné čaje nejsou v pravém slova smyslu čajem, protože nepocházejí jako ostatní druhy čajů z čajovníku čínského, ale z různých bylin nebo kořínků.
• Černý čaj – u něj je zoxidována asi polovina zmíněných polyfenolů. Zoxidované polyfenoly dodávají čaji chuť, barvu a aroma. Přírodní polyfenoly jsou zodpovědné za charakteristickou trpkost černého čaje, která aktivuje činnost slinných žláz a zahání žízeň. V čajových velmocích Číně a Japonsku bývá černý čaj označován jako čaj červený podle barvy jeho nálevu. Pěstuje se například v Keni, Tanzanii, Nepálu, Indii, Japonsku nebo Číně. • Zelený čaj – zelené čaje jsou vyráběny zejména v Číně, Japonsku a na Tchaj-wanu, kde také dosahují nejvyšší kvality. Nálev má barvu světle žlutou, zelenožlutou nebo zelenou a je lehce nahořklý. Zelený čaj má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Může být používán jako částečná prevence Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby, sklerózy, a dokonce i rakoviny. Dále se může podílet na snížení cholesterolu v krvi a může být taktéž využíván jako zdravější alternativa kávy – má totiž povzbuzující účinky, proto bychom ho neměli pít k večeru. Výhodou je, že zrychluje metabolismus a spalování tuků, je proto vhodný při redukční dietě. Druhem zeleného čaje je matcha, což je čistý zelený čaj. Krásné zelené barvy se dosáhne zastíněním rostlin na 20 dnů před sklizní. Výhodou je, že se lístky rozdrtí na prášek a tak se čaj pije včetně lístků a ne jen jako výluh z něj. Působí jako významný antioxidant. • Bílý čaj – tento druh čaje se pěstuje pouze v Číně v provincii Fujian a je proto velmi vzácný a většinou se prodává v čajových směsích. Autor: Dana Špatenková