Med obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, má antibakteriální účinky a v kuchyni velmi široké uplatnění. Máme pro vás inspiraci, jak jednoduše použít med kdykoli během dne. Vyzkoušejte některý z receptů „na zdraví“ a uvidíte, jak jednoduše si můžete osladit život!
5 jednoduchých tipů, jak využít med v kuchyni. Oslaďte si snídani, oběd i večeři
1. Detoxikační medová voda
Zaveďte ranní rituál. Každé ráno v kuchyni připravte sklenici medové vody a nalačno ji vypijte. Do menší sklenice nalijte převařenou vodu, přidejte do ní 1 lžičku medu a promíchejte. Med se pomalu rozpustí a vznikne tak nápoj plný detoxikačních, antivirových, antibakteriálních a antimykotických účinků. Sladký nektar posílí alkalické prostředí vašeho těla a dodá potřebné enzymy a minerály.
2. Snídaně je základ dne
Pokud patříte k těm, kdo na ni nemají čas, udělejte si ho. Snídaně dodá energii potřebnou pro start do nového dne. Jestli jste milovníkem sladkého, ráno je pro něj nejvhodnější doba. Vyzkoušejte banánové palačinky s medem a vlašskými ořechy. Těsto připravte klasickým způsobem z mouky, mléka a vajec, ale navíc přidejte 2 rozmačkané banány. Po upečení posypte drcenými ořechy a přelijte medem.
Připravte vláčné palačinky jako od maminky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
3. Oběd nejen pro vegetariány
Pečená zelenina je lehké, zdravé a jednoduché jídlo. Použít lze mrkev, papriku, kapustičky, brokolici…, zkrátka cokoliv, co máte rádi. Vyzkoušejte ji s medovou marinádou! Není to moc práce navíc a zvládne ji každý. Budete potřebovat šťávu z jednoho pomeranče, česnek, olivový olej, sůl, pepř a med. Pro ostřejší chuť můžete přidat chilli papričky. Hotovou marinádu důkladně promíchejte se zeleninou a dejte péct do předehřáté trouby na 200 stupňů. Po cca 25 minutách máte vynikající vegetariánský oběd nebo netradiční přílohu k masu.
4. Domácí mátový ledový čaj
Zažeňte žízeň a osvěžte se během horkých dní ledovým čajem. Pro dokonalou chuť se do domácích čajů přidává cukr, většinou třtinový. Nejen v zimních měsících však můžete nahradit cukr lipovým nebo květovým medem, nápoj bude rázem mnohem zdravější i chutnější. Nejprve nechte pořádně vylouhovat lístky máty. Dokud je čaj horký, přidejte med (jak říká medový someliér Milan Špaček ze spol. Medokomerc – účinné látky v medu tu chvíli tepla vydrží), pak ještě citron nebo limetku a nechte vychladit. Na závěr přelijte do velkého džbánu a zasypte kostkami ledu.
5. Grilovačka – s medem hračka
Med se k masu výborně hodí. Ať už budete maso dělat v zimních měsících na pánvi, kuchyňském grilu nebo pak v létě venku, nezapomínejte na med ani tady. Připravte například skvělou medovo-hořčičnou marinádu, která je jako dělaná na naložení krkovice nebo žebírek. Základem je samozřejmě med a hořčice. Dále přidejte trochu olivového oleje, šťávu z citronu, česnek, sůl a máte hotovo. K jiným druhům masa se hodí chilli marináda. Postup je stejný, pouze zaměňte hořčici za chilli. Vyzkoušejte ji na kuřecí křídla či krevety. Ať už zvolíte cokoli, rodina i přátelé budou z vašeho medového masa ohromeni.
Vyzkoušejte pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
PRIMA TIP: Pro přípravu jídel a nápojů doporučuje Milan Špaček použít praktický dávkovač v plastové lahvičce s membránovým uzávěrem, kterým se nikdy neupatláte a lépe med odměříte.
Zdroj: Medokomerc
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH