Suroviny
- vepřové koleno 1 ks
- bobkový list 4 ks
- nové koření 4 kuličky
- pepř celý 4 kuličky
- cibule (větší) 2 ks
- česnek 4 stroužky
- máslo (rozpuštěné) 2 lžíce
- pivo 100 ml
- med 3 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- chléb (k podávání)
- křen (k podávání)
- hořčice (k podávání)
Postup přípravy
- Koleno omyjte, vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby hladina převyšovala maso zhruba o 3 cm. Osolte, přidejte bobkový list a zbylé koření a oloupanou cibuli. Vařte na mírném stupni zhruba 2 hodiny doměkka. Nezakrývejte.
- Troubu rozehřejte na 200 °C. Uvařené koleno přesuňte do pekáče. Česnek oloupejte a rozložte stroužky kolem kolena. Podlijte ho 1 naběračkou vývaru, ve kterém se vařilo, opepřete a potřete směsí rozpuštěného másla, piva a medu.
- Pečte v předehřáté troubě zhruba 50 minut dozlatova. Každou čtvrthodinu potřete směsí piva a medu.
- Pečené koleno podávejte teplé s čerstvým chlebem, strouhaným křenem a hořčicí.
Vyzkoušejte také pečenou vepřovou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Inspirujte se i dalšími recepty na pečené koleno