Vintage Kitchen

Medový perník s povidly podle Vintage Kitchen

Moje hodnocení
2x

První dochovaná zpráva o věhlasném českém perníku pochází z roku 1335, kdy se v rozmanitých tvarech nabízel na svátečních trzích v Turnově. Těsto se nechávalo odležet několik týdnů i měsíců a vtlačovalo se do forem. Až v 19. století umělecký tvrdý perník vytlačily měkké cukrářské perníčky. Perník promazaný povidly poslouží jako lahodná svačina i slavnostní zimní dezert.

20 porcí
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Koření roztlučte v hmoždíři. Med rozehřejte ve vodní lázni a nechte ho trochu zchladnout. Tuk rozehřejte.
  2. Med promíchejte s oběma moukami, mandlemi, tukem, cukrem, citronovou kůrou, špetkou soli a kořením. Pokud už těsto není horké, vmíchejte do něj žloutky, kypřicí prášek a sodu, jinak nechte těsto trochu zchladnout. Na závěr přidávejte po částech madeiru a vodu tak, abyste těsto příliš nenaředili. Ručně nebo v robotu s nástavcem hnětací hák vypracujte měkké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.
  3. Odleželé těsto vyválejte na nepřilnavém povrchu na podlouhlé pláty a skládejte je na plechy vyložené pečicím papírem. Střed těsta potřete povidly a okraje plátů přehněte k sobě, aby uprostřed zůstal rovný pruh povidel.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce prošlehejte vidličkou dohladka a pomašlujte jím těsto. Pečte v předehřáté troubě zhruba 12 minut dozlatova. Vytáhněte a nechte zchladnout.
  5. Zchladlý perník nakrájejte na obdélníky o libovolné velikosti.
PRIMA TIP: Část těsta můžete upéct bez povidel a nastrouhané jej používat k zahušťování náplní či ovocných omáček nebo jako posypku na knedlíky, šišky nebo koláče. Z těsta můžete vykrájet i drobné perníčky, které ocení zejména děti, protože nepotřebují vůbec odležet.

Vyzkoušejte také recept na hned měkké medové perníčky podle návodného videoreceptu

Komletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vintage Kitchen

Pavla Janečková Hájková Vintage Kitchen

Na gastronomické toulky minulostí se vydala Pavla Janečková Hájková původně za nápoji, ale objevila tak úžasné recepty, že se rozhodla, že si je nenechá pro sebe, vyzkouší je, upraví pro dnešní chutě a suroviny, nafotí je a napíše jejich historii tak, aby naši lahodnou minulost mohl okusit kterýkoliv gurmán. Zajímavé recepty přitahují pozornost stejně jako poutavé texty a nádherné fotografie, takže vybrat si to, co uvaříte, je velmi těžké. Ale možná je to úplně jedno, protože výborné je všechno. Deset kapitol představuje kaše, polévky, maso, ryby, houby, luštěniny, zeleninu, ovoce, pečivo a moučníky. Lokální suroviny jsou jen příjemným bonusem.

Vydalo nakladatelství CPpress.


Přečtěte si také

Recepty