Suroviny
- celý pepř 2 kuličky
- kardamonová semínka 5 ks
- sušený zázvor (mletý) 1/2 lžičky
- hřebíček 5 ks
- mletá skořice 1 lžíce
- med 180 g
- máslo (nebo 50 g sádla) 70 g
- hladká žitná mouka 300 g
- polohrubá mouka (pšeničná) 150 g
- mleté mandle 80 g
- třtinový cukr 100 g
- citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- sůl 1 špetka
- žloutek 2 ks
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- jedlá soda 1 lžička
- víno madeira 3 lžíce
- voda 4 lžíce
- švestková povidla cca 200 g
- vejce 1 ks
Postup přípravy
- Koření roztlučte v hmoždíři. Med rozehřejte ve vodní lázni a nechte ho trochu zchladnout. Tuk rozehřejte.
- Med promíchejte s oběma moukami, mandlemi, tukem, cukrem, citronovou kůrou, špetkou soli a kořením. Pokud už těsto není horké, vmíchejte do něj žloutky, kypřicí prášek a sodu, jinak nechte těsto trochu zchladnout. Na závěr přidávejte po částech madeiru a vodu tak, abyste těsto příliš nenaředili. Ručně nebo v robotu s nástavcem hnětací hák vypracujte měkké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.
- Odleželé těsto vyválejte na nepřilnavém povrchu na podlouhlé pláty a skládejte je na plechy vyložené pečicím papírem. Střed těsta potřete povidly a okraje plátů přehněte k sobě, aby uprostřed zůstal rovný pruh povidel.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce prošlehejte vidličkou dohladka a pomašlujte jím těsto. Pečte v předehřáté troubě zhruba 12 minut dozlatova. Vytáhněte a nechte zchladnout.
- Zchladlý perník nakrájejte na obdélníky o libovolné velikosti.
PRIMA TIP: Část těsta můžete upéct bez povidel a nastrouhané jej používat k zahušťování náplní či ovocných omáček nebo jako posypku na knedlíky, šišky nebo koláče. Z těsta můžete vykrájet i drobné perníčky, které ocení zejména děti, protože nepotřebují vůbec odležet.
Medový perník s povidly podle Vintage Kitchen Zdroj: Vintage Kitchen
Vyzkoušejte také recept na hned měkké medové perníčky podle návodného videoreceptu
Komletní recept najdete ZDE