Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Klára Michalová

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Ne každý med v obchodě je poctivý. Poradíme, jak se vyhnout nekvalitním produktům

Naučte se rozpoznat kvalitní med

Naučte se rozpoznat kvalitní med Zdroj: iStock

  • Zavřít
Naučte se rozpoznat kvalitní med

Naučte se rozpoznat kvalitní med Zdroj: iStock

Med byl předmětem falšování už od starověku. Ačkoliv nad kvalitou produktů v českých obchodech dohlíží řada zákonů, vyhlášek a kontrolních orgánů, je u některých produktů velmi těžké odhalit méně poctivé výrobce či dodavatele. To se týká právě i medu, neboť vzhledem k jeho komplexnímu složení je těžké odhalit podvod.

Seznam.cz banner

A ačkoliv existují stále novější a lepší metody odhalování nepoctivého medu, je to většinou problém pomalé či neochotné legislativy, která je o několik kroků pozadu. Kvalitní testování medu je také drahé a časově náročné. Evropská unie nyní stále více řeší problém nekvalitních dovozů do Evropy například Číny, Turecka a dalších zemí. Nepoctiví dovozci pak kazí jméno těm odpovědným. Co má tedy obsahovat kvalitní med a podle čeho se můžete v obchodě orientovat?

1.      Obsah vody

Kvalitní med by neměl obsahovat více než 18 % vody. Pokud je obsah vody vyšší, může být med ředěný a tudíž méně kvalitní. Voda v medu také zvyšuje riziko kvašení a zhoršuje jeho trvanlivost.

Oslaďte si život medovými moučníky a dezerty

Oslaďte si život medovými moučníky a dezerty

2.      Účinné látky

Kvalitní med by měl obsahovat co nejvíce účinných látek. Ty jsou zodpovědné za jeho léčivé účinky. Mezi nejúčinnější látky patří například flavonoidy, fenolové kyseliny a enzymy (diastáza). Flavonoidy jsou antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály a snižují riziko vzniku rakoviny. Fenolové kyseliny mají protizánětlivé účinky a pomáhají při léčbě infekcí. Enzymy pak pomáhají trávit potravu a zlepšují imunitu.

3.      Druhy medu

V obchodech můžete najít různé druhy medu jako například květový, medovicový, smíšený nebo pastovaný. Každý druh má své specifické vlastnosti a také chuť.

  • Květový med: Světlý a jemný na chuť. Včely jej tvoří z nektaru kvetoucích rostlin.
  • Medovicový med: Tmavší barva a silnější chuť. Jeho původ je v medovicové šťávě, vylučované např. mšicemi a jiným hmyzem v lesích, kde ji včely sbírají.
  • Smíšený med: Směs medu květového a medovicového, často nazývaný jako lesní med. V přírodě je velmi obtížné sehnat čistý medovicový med, protože včely vedle medovice sbírají i nektar, proto se většinou u těch tmavých medů jedná o medy smíšené.
  • Pastovaný med: Krémovitý a snadno se roztírá. Vyrábí se dlouhodobým mícháním květových medů nebo nadrcením krystalického medu. Med si zachová krémovou konzistenci po celou dobu.

Víte, jak se vyrábí pastovaný med a jak se liší od normálního medu?
Novinky

Víte, jak se vyrábí pastovaný med a jak se liší od normálního medu?

4.      Falšování

Med se může falšovat různými způsoby. Například se do něj přidávají cukry nebo sirupy, které zvyšují jeho objem a snižují kvalitu. Další možností je přidávání umělých enzymů (nepochází od včel) či jiných látek na zvýšení aktivity medu.

Med může mít mnoho barev, chutí a vůní. Naučte se je rozpoznat Novinky

Med může mít mnoho barev, chutí a vůní. Naučte se je rozpoznat

Med v horkém čaji ztrácí vitamíny a další mýty o medu Novinky

Med v horkém čaji ztrácí vitamíny a další mýty o medu

5.      Jak vybrat kvalitní med?

Můžeme jen doufat, že se česká legislativa dopracuje k zavedení nových metod testování medu, např. pomocí NMR metody neboli magnetické rezonance. Tu používají např. v německých Brémách, kde se nachází laboratoře, které mají databáze pro kontrolu medů z území EU i celého světa. Průkopníkem v používání této nové metody je v České republice společnost Medokomerc, která tam vzorky svých nakupovaných medů pravidelně posílá.

Nasbírané vzorky medu spolu se statistickými údaji dokáží dnes vystopovat testovaný med do místa původu a odhalit jeho možné nedostatky na základě desítek kritérií. Jde o nejlepší kontrolní metodu, která nyní ve světě u medu existuje. „Test na 38 látek dokáže prokázat, zda jsou v medu uvedené látky v souladu s jeho běžným druhovým složeným, a anomálie spadající mimo statistický rozsah pravých medů označují jako medy falšované. Stávající testy dosud spíše řeší opak – hledají jen zakázané látky, u kterých se ví, že v medech mohou objevit na základě přidávání cizích příměsí a sirupů,“ vysvětluje medový someliér Milan Špaček.

Vyzkoušejte recept na hned měkké medové perníčky podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Pár užitečných informací na závěr

  • Doporučuje se dávat si pozor na uváděné složení a původ medu. Podle průzkumu Evropské komise je téměř 74 % čínského medu falšovaného a 93 % tureckého medu podezřelého. V našich obchodech se takový med často schovává ve sklenicích s nic neříkajícím označením „z EU a mimo EU“. Čím přesnější je uvedené místo původu, tím lépe. Nevadí přitom, pokud je med z více zdrojů, může tak mít naopak pestřejší složení enzymů (pocházejících od různých včel) a účinných látek.
  • Označení „český med“ na etiketě znamená, že med je ze 100 % českého původu a nesmí být míchán s dovozovými medy.
  • Pastovaný med neprochází žádnou tepelnou úpravou, proto se dá mluvit o „raw“ kvalitě. Vyrábí se drcením krystalků krystalizovaného lučního medu. Má jemnější chuť, velmi dobře se roztírá a nestéká.

Zdroj: Medokomerc

Recepty na (nejen) hlavní jídla, ve kterých najdete med

Recepty na (nejen) hlavní jídla, ve kterých najdete med

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky obchod včela Evropská unie Evropská komise med

Návrhy pro vás

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve Vegetariánské

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku Sladké

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete Maso

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě Sladké

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky
Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Prostřeno!
Prostřeno: Rychlá plněná vejce s opečeným toustem

Prostřeno: Rychlá plněná vejce s opečeným toustem

Prostřeno!
Prostřeno: Kuřecí vývar z pečených kostí s domácími nudlemi

Prostřeno: Kuřecí vývar z pečených kostí s domácími nudlemi

Prostřeno!
Prostřeno: Lasagne Bolognese

Prostřeno: Lasagne Bolognese

Prostřeno!
Prostřeno: Tiramisu podle Aničky

Prostřeno: Tiramisu podle Aničky

Polévky
Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Soutěžící
Anna Marie Bajčůrová jako zábavu připraví tortilla challenge

Anna Marie Bajčůrová jako zábavu připraví tortilla challenge

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Sladké
Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě Sladké

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony Sladké

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Polévky
Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete Maso

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí Zelenina

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje Polévky

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje

Předkrmy a chuťovky
Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv Předkrmy a chuťovky

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Vegetariánské
Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí Zelenina

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem Vegetariánské

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Schillerová bez obalu: Ke třem procentům HDP na obranu se nezavážeme Civilisté u Charkova nesli bílou vlajku. Rusové je zabili dronem, zlobí se Ukrajinci Žloutenka zaplavila Česko: Nakazily se tisíce lidí, desítky zemřely. Pozor na osm příznaků

prima-zeny

Halina Pawlowská zavzpomínala na otce: Nikdy ho nenapadlo, že nějaká kniha není pro děti To si děláte srandu. Vojta Kotek dostal kohouta, kterého mu Ráďa výslovně zakázala Zemřel kardinál Dominik Duka, po říjnové akutní operaci se již nezotavil

prima-zoom

Explozivní páření včelích samečků Zemřel bývalý americký viceprezident Dick Cheney. Architekt války proti terorismu označil Trumpa za zbabělce Hadí útok ve zpomaleném záběru. Unikátní video zachytilo jeho bleskovou rychlost

prima-fresh

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

prima-cool

Stranger Things řeší velký skandál Nová Mumie je hotová a bude úplně jiná. Jak se odliší od filmů s Brendanem Fraserem? Nový Predátor je inspirovaný Avengers. Režisér ale zůstává nohama na zemi

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Spadané listí v zahradě: Kde nesmí zůstat a jak ho využít jako mulč? Panelák a zámek v jednom: Socialistický realismus hýřil zdobností Luxusní vila fotbalisty Horsta Siegla jde za 28 milionůdo dražby

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.