Suroviny
- camembert 1 ks
- olivový olej
- med
- rozmarýn 1 snítka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- chilli (sušené vločky, nemusí být)
- vlašské ořechy 1 hrstka
- bageta (opečené tousty)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Camembert vyjměte z papírového obalu. Ostrým nožem udělejte do horní části kůrky křížem krážem zářezy.
- Sýr můžete ponechat v dřevěné krabičce nebo jej můžete přendat do malé zapékací misky. Misku položte na plech s pečicím papírem pro případ, že by sýr z misky přetekl.
- Poté sýr na povrchu zakapejte olivovým olejem a medem, posypte solí a pepřem, případně i chilli vločkami. Vezměte snítky rozmarýnu a zapíchněte je do zářezů na sýru.
- Pečte 12–14 minut, dokud sýr nezměkne. Pokud sýr nedopečete, zůstane tvrdý, ale pokud ho přepečte (po 14-15 minutách), znovu ztvrdne. Ihned podávejte s opečeným křupavým chlebem a nasucho opečenými ořechy.
PRIMA TIPY:
- Sýr camembert pochází z Normandie ve Francii. Vyrábí se z kravského mléka a je to krémový, měkký zrající sýr. Má jedlou bílou kůrku, která se dá také jíst! Chuť je po upečení trochu zemitá, oříšková a krémová. Nejedná se o druh sýra brie, i když se často dává do jedné skupiny, nicméně brie je o něco krémovější, zejména v syrové podobě. Nicméně pro tento recept lze využít i kulatý sýr brie.
- Místo rozmarýnu můžete do sýru zapíchnout i snítky tymiánu nebo na tenké plátky nakrájený česnek. K podávání lze použít i jiné druhy ořechů, například mandle nebo pekany. Výborné je i ovoce, jako jsou kuličky hroznového vína, šťavnaté fíky nebo plátky jablek či hrušek k namáčení. Jako kontrast lze podávat k sýru i brusinkovou, švestkovou nebo malinovou omáčku.
Vyzkoušejte také recept na francouzskou cibulačku se zapečeným sýrem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE