Geniální chuťovka: Pečený camembert s medem a vlašskými ořechy

Moje hodnocení
2x

Tento recept na zapečený camembert je naprosto famózní! A přitom je až směšně jednoduchý! Každý rozpečený sýr je skvělý, ale když přidáte kapku sladkého medu a křupavé ořechy, vznikne skutečná delikatesa.

2 porce
20 minut
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Camembert vyjměte z papírového obalu. Ostrým nožem udělejte do horní části kůrky křížem krážem zářezy.
  3. Sýr můžete ponechat v dřevěné krabičce nebo jej můžete přendat do malé zapékací misky. Misku položte na plech s pečicím papírem pro případ, že by sýr z misky přetekl.
  4. Poté sýr na povrchu zakapejte olivovým olejem a medem, posypte solí a pepřem, případně i chilli vločkami. Vezměte snítky rozmarýnu a zapíchněte je do zářezů na sýru.
  5. Pečte 12–14 minut, dokud sýr nezměkne. Pokud sýr nedopečete, zůstane tvrdý, ale pokud ho přepečte (po 14-15 minutách), znovu ztvrdne. Ihned podávejte s opečeným křupavým chlebem a nasucho opečenými ořechy.

PRIMA TIPY:

  • Sýr camembert pochází z Normandie ve Francii. Vyrábí se z kravského mléka a je to krémový, měkký zrající sýr. Má jedlou bílou kůrku, která se dá také jíst! Chuť je po upečení trochu zemitá, oříšková a krémová. Nejedná se o druh sýra brie, i když se často dává do jedné skupiny, nicméně brie je o něco krémovější, zejména v syrové podobě. Nicméně pro tento recept lze využít i kulatý sýr brie.
  • Místo rozmarýnu můžete do sýru zapíchnout i snítky tymiánu nebo na tenké plátky nakrájený česnek. K podávání lze použít i jiné druhy ořechů, například mandle nebo pekany. Výborné je i ovoce, jako jsou kuličky hroznového vína, šťavnaté fíky nebo plátky jablek či hrušek k namáčení. Jako kontrast lze podávat k sýru i brusinkovou, švestkovou nebo malinovou omáčku.

Vyzkoušejte také recept na francouzskou cibulačku se zapečeným sýrem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty