Stáčené medové žemličky – legendární pečivo z Bostonu

Moje hodnocení
1x

Bostonský Parker House Hotel byl roku 1870 místem, kdy rozčilený kuchař strčil po hádce s hostem do trouby nepořádně stočené rohlíky. Místo konfliktu se zrodila legenda, dnes jsou Parker (House) rolls americkou obdobou našich rohlíků či žemlí a jedním z nejoblíbenějších kousků tamního domácího pečení. Tady se jim dostalo speciálního zacházení a každý host před vámi jen smekne a bude vás prosit o recept.

12 porcí
60 minut
americká

Suroviny

Medové máslo

Postup přípravy

  1. V nádobě robotu promíchejte mouku (začněte s menším množstvím), droždí a sůl. Přidejte mléko, med, vejce a máslo. Hnětacím nástavcem hněťte, až bude mouka zcela zapracovaná, asi 4 až 5 minut, případně těsto vypracujte ručně. Pokud se vám zdá těsto příliš lepkavé, zapracujte podle potřeby zbylou mouku. Mísu přetáhněte fólií. Těsto nechte nejméně 15 minut kynout, ale můžete ho nechat i několik hodin.
  2. Mezitím připravte medové máslo promícháním uvedených surovin.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček o rozměrech 23 x 33 cm vymažte máslem.
  4. Pracovní plochu poprašte moukou. Vyklopte na ni těsto, vybouchejte ho a rozdělte na poloviny. Každou rozválejte na čtvercovou placku o straně asi 30 cm a asi ½ cm vysokou. Potřete je medovým máslem (zbylé uchovejte) a každou rozkrojte na 6 proužků, ty stočte do spirálek a švem dolů klaďte do pekáčku, který přikryjte a žemličky nechte asi 30 minut kynout.
  5. Vložte do trouby a pečte 18 až 25 minut do zlatohněda. Pekáč vyndejte z trouby a žemličky potřete zbylým medovým máslem. Při podávání je odtrhněte od sebe a poprašte několika vločkami soli, která báječně zvýrazní jejich medovou chuť.
PRIMA TIP: Stočené žemličky v přikrytém pekáči můžete nechat kynout přes noc v ledničce a přípravu si tak rozdělit. Vyndejte je ale z ledničky 30 minut před pečením.

Vyzkoušejte i další domácí pečivo, třeba jednoduchou italskou focacciu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty