Suroviny
- mléko 250 ml
- hladká mouka 430-450 g
- sušené droždí 7 g
- sůl 1/2 lžičky
- med 3 lžíce
- vejce (velké, pokojové teploty) 1 ks
- máslo (pokojové teploty) 4 lžíce + na vymazání
- sůl (vločková, na posypání)
Postup přípravy
- V nádobě robotu promíchejte mouku (začněte s menším množstvím), droždí a sůl. Přidejte mléko, med, vejce a máslo. Hnětacím nástavcem hněťte, až bude mouka zcela zapracovaná, asi 4 až 5 minut, případně těsto vypracujte ručně. Pokud se vám zdá těsto příliš lepkavé, zapracujte podle potřeby zbylou mouku. Mísu přetáhněte fólií. Těsto nechte nejméně 15 minut kynout, ale můžete ho nechat i několik hodin.
- Mezitím připravte medové máslo promícháním uvedených surovin.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček o rozměrech 23 x 33 cm vymažte máslem.
- Pracovní plochu poprašte moukou. Vyklopte na ni těsto, vybouchejte ho a rozdělte na poloviny. Každou rozválejte na čtvercovou placku o straně asi 30 cm a asi ½ cm vysokou. Potřete je medovým máslem (zbylé uchovejte) a každou rozkrojte na 6 proužků, ty stočte do spirálek a švem dolů klaďte do pekáčku, který přikryjte a žemličky nechte asi 30 minut kynout.
- Vložte do trouby a pečte 18 až 25 minut do zlatohněda. Pekáč vyndejte z trouby a žemličky potřete zbylým medovým máslem. Při podávání je odtrhněte od sebe a poprašte několika vločkami soli, která báječně zvýrazní jejich medovou chuť.
PRIMA TIP: Stočené žemličky v přikrytém pekáči můžete nechat kynout přes noc v ledničce a přípravu si tak rozdělit. Vyndejte je ale z ledničky 30 minut před pečením.
Vyzkoušejte i další domácí pečivo, třeba jednoduchou italskou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE